Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 200 населени места. Къде в страната има обявен воден режим


Населените места с режим на водата в България
Населените места с режим на водата в България

Над 200 населени места в страната страдат от безводие. Това става ясно от карта, публикувана от партия "Зелено движение". В десетки села е обявено бедствено положение, а през последните дни бяха обявени водни режими в Ловеч и Плевен.

Новината идва на фона на жълт и оранжев код за горещини през последните дни в цялата страна. Заради проблемите с водата по-късно в четвъртък се очаква в парламента да бъдат изслушани четирима министри.

Къде има режим

Режим на водата има в над 200 населени места в цялата страна. Нивото на язовирите "Камчия" и "Ясна поляна", които осигуряват питейна вода за Черноморието е критично ниско.

Язовир "Тича", който осигурява вода за Шумен и Търговище, е наполовина пълен. Същата е ситуацията и с основния водоизточник за Сливен, както и язовир "Бели Искър" край Самоков, пише Нова. Същевременно язовир "Копринка", който се намира в Централна България, е пълен на 20%.

Населените места в България, където има режим на водата. В кафяво са отбелязани населените места с обявено бедствено положение. Източник: Зелено движение
Населените места в България, където има режим на водата. В кафяво са отбелязани населените места с обявено бедствено положение. Източник: Зелено движение

Преди два дни в Ловеч и Плевен беше въведен режим на водата заради намалелия дебит на водоснабдителната група "Черни Осъм", която осигурява питейна вода на двата града.

Официално в град Плевен и в населените места в общината режимът е от 23 ч. до 5 ч., за да може в часовете, в които водата е спряна, да се натрупат количества за постоянно подаване през деня. Още при обявяването на режима беше съобщено, че ако водните запаси продължават да намаляват, е възможно режим да има и от 13 до 16 часа.

Пред Нова жители на Плевен казват, че режимът е дори по-голям - от 12 до 17 часа.

В Ловеч водата се спира от 22 ч. до 6 ч. с изключение на два квартала, които се захранват от друг източник. Същевременно кметът на града забрани ползването на питейна вода за поливане, миене на улици, автомобили, тераси и пълнене на басейни.

В десетки села в област Ямбол пък е обявено бедствено положение заради недостиг на вода.

Какъв е проблемът

Според регионалното министерство проблемът с водата е в остарялата ВиК инфраструктура.

„ВиК инфрастуктрата е много остаряла, иска силно финансиране, значителни ресурси, които ние осигуряваме по програмата за общините, техните проекти за рехабилитация и нова инфраструктура, за да намали загубата на питейно-битови води”, казва регионалният министър Виолета Коритарова пред Нова.

В сряда служебният министър на земеделието Георги Тахов каза, че загубата на вода се дължи на липсата на инвестиции в подземната инфраструктура на "Напоителни системи".

Тахов съобщи, че вече е предприело мерки за подновяване на подземната инфраструктура, както и на напоителните системи.

Защо в Омуртаг няма течаща вода от 50 години
please wait

No media source currently available

0:00 0:15:02 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG