Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Прави го с парите на ЕС". Евродепутатка е сътрудничила на руските тайни служби, сочи разследване


Татяна Жданока
Татяна Жданока

Евродепутатка на заплата от европейските данъкоплатци и едновременно с това - сътрудничка на руските тайни служби. Такъв е случаят с латвийската представителка в Европейския парламент Татяна Жданока, сочи разследване на изданията Инсайдър, Делфи Естония, Ре: Балтика и шведския вестник Експресен, публикувано във вторник.

Според него Жданока, която е евродепутатка от 2004 г. до днес със само около година прекъсване, е сътрудничила на руските тайни служби най-малко от 2004 г. до 2017 г. Тя е водила редовна кореспонденция с поне трима служители на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) - главната разузнавателна агенция на Русия.

В продължение на повече от десетилетие тя ги е информирала за работата си в Европейския парламент (ЕП) и за свои проруски инициативи, сочи журналистическото разследване.

Самата Жданока отрече да е била свързана с ФСБ или други разузнавателни служби. От ЕП обаче съобщиха, че започват собствено разследване по случая.

Новината идва на фона на продължаващата вече близо две години пълномащабна инвазия на руската армия в Украйна, заради която ЕС наложи санкции на редица руски предприятия, политици и бизнесмени.

Коя е Татяна Жданока

Жданока е етническа рускиня, родена в Рига. Членка е на Комунистическата партия на СССР, а след 1991 г. се противопоставя на независимостта на Латвия.

За първи път е избрана за представителка в ЕП през 2004 г., каквато остава и към днешна дата. През тези две десетилетия като евродепутатка тя става известна с прокремълските си позиции.

През 2014 г., например, участва като наблюдателка на т.нар. референдум, с който Русия незаконно анексира украинския полуостров Крим. Тогава Жданока определя това като напълно легитимно в противоречие с общата европейска позиция, според която той не е проведен демократично и е в нарушение на международните норми.

През март 2022 г. Жданока беше и сред 13-те евродепутати, които гласуваха против осъждането на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Заради това тя беше изгонена от парламентарната група на "Зелените"/Европейски свободен алианс (ЕСА), известна като една от проевропейските сили в ЕП. Към момента тя е независима.

Какво показва разследването

Разследването на журналистическия екип сега разкрива връзките на Жданока с поне трима служители на ФСБ - Дмитри Гладей, Сергей Красин - според разследващите това е псевдоним, а истинското му име е Сергей Белтюков - и Артьом Кураев.

Журналистите стигат до информацията след изтичане на имейл кореспонденция на Жданока. В едно от писмата, изпратено през 2007 г., евродепутатката се извинява, че не е успяла да изпрати на Гладей „обещаната информация“ от Страсбург, а след това говори за свършената работа. По-специално тя докладва на офицера от ФСБ за „организирането на изслушвания в ЕП“, посветени на протестите в Естония срещу преместването на съветски паметник.

Освен това според имейлите през април 2010 г. Жданока изпраща на Гладей план за насърчаване на честванията на Деня на победата в Латвия и иска от разузнавача да ѝ отпусне средства за закупуване на георгиевски ленти (символични ленти по случай победата на СССР във Втората световна война) и създаването на документален филм за това събитие.

Друг пример пък е от 2014 г., когато Жданока помага на офицера от ФСБ Артем Кураев да получи шенгенска виза, за да посети Европейския парламент, се казва в разследването.

Какви са реакциите

Самата Жданока отрече да се е отчитала пред служители на руските тайни служби.

„Никога не съм била свързана с ФСБ, за разлика от редица добре известни фигури в Латвия, и не съм сътрудничила с никакви други разузнавателни служби“, каза тя във видео на руски език, публикувано в профила ѝ във Фейсбук във вторник.

Инга Спринге, една от съавторките на разследването, обаче каза пред Current Time, че не вярва на тези думи.

"Виждали сме от години какво говори тя в Европейския парламент. Но в тази статия виждаме конкретни факти, които служат като доказателство, че тя е била във връзка и в координация с действията на руски служители на службите за сигурност“, каза Спринге.

По думите ѝ Жданока е била "много печеливш ресурс" за Русия, тъй като с парите на европейските данъкоплатци е платено за пропагандни събития, чиято истинска цел е била да разделят местните общества и да разпространяват прокремълската гледна точка.

"Кремъл и Татяна Жданока разказват [това] от години, но аз само ще добавя, че тя прави това с парите на Европейския съюз", каза журналистката.

След публикуването на разследването от ЕП казаха, че започват проверка.

„Председателката на ЕП Роберта Мецола е взела насериозно информацията в материала и е отнесла случая до Консултативния комитет за Кодекса на поведение. Това означава, че е започнало разследване в парламента. Тя ще постави въпроса и пред Конференцията на председателите на ЕП“, коментира Юри Лаас, говорител на Мецола.

Собствено разследване е започнал и Европейският свободен алианс (ЕСА), към който Жданока принадлежеше до 2022 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG