Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Полковникът" и преводачката на Путин. Как Кремъл направи десант в една международна организация


Колаж с логото на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (OSCE)
Колаж с логото на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (OSCE)

Съпруга на руски зам.-министър, преводачка на Путин, свързван с руските служби дипломат. Дори след началото на руската инвазия те работят в ключова международна организация, която опитва да е медиатор между Киев и Москва. Независими ли са от влиянието на Кремъл? Разследване на Радио Свободна Европа.

Ако бяха герои във филм, ролите им щяха да са описани така: съпругата на бивш руски заместник-министър, преводачката на Путин, руският дипломат с прякор "Полковникът".

Не става дума за филм обаче, а за най-голямата международна организация в областта на сигурността - Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Тя е ключово важна, тъй като прави мониторинг на руската агресия в Украйна и опитва да бъде посредник между Москва и Киев.

В момента обаче дейността ѝ е на практика блокирана заради налагания на вето от страна на Русия. В четвъртък в Скопие започва срещата на върха на министрите от ОССЕ, но заявеното участие на руския външен министър Сергей Лавров в нея вече предизвика остри реакции. Украйна, Естония, Литва и Латвия казаха, че ще бойкотират форума заради присъствието на Лавров. Според тях то легитимира агресора Русия.

На този фон разследване на Радио Свободна Европа/Радио Свобода показва, че в самата ОССЕ на високи постове продължават да работят руски граждани с връзки с Кремъл.

Сред тях има руски дипломати и дори жена, превеждала на Владимир Путин по време на срещите му с бившия американски президент Доналд Тръмп. Поставянето на подобни фигури, близки до режима на руския президент, в ОССЕ доведе до обвинения за това, че Кремъл налага влиянието си и саботира работата на организацията, която трябва да бъде неутрална.

Ето няколко примера.

Съпругата на зам.-министъра

Два дни преди началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г., заместник външният министър на Русия Андрей Руденко се обръща към долната камара на руската Дума. Това обръщение е първото от серия действия на руските власти, с които в крайна сметка те анексират украински територии в областите Донецк и Луганск.

Встъпителните думи на Руденко включват и обвинения, че Украйна саботира преговорите на Тристранната контактна група, в която влизат Украйна, Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Руденко познава отблизо организацията, но не само защото през годините е служил като представител на Москва в нея, а и благодарение на своята съпруга - Салтанат Сакембаева.

В началото на руската инвазия тя работи като старши политически и административен асистент в кабинета на генералния секретар на ОССЕ. Това ѝ дава достъп до срещи на високо ниво и информация, каза за Радио Свободна Европа европейски дипломат.

Лукашевич и Сакембаева
Лукашевич и Сакембаева

Макар че открито демонстрира пристрастието си към Русия и въпреки позициите на съпруга си, Секембаева остава на поста дори след ескалацията на напрежението между Москва и Киев. Никой в организацията изглежда няма проблем с това.

През юни 2022 г., например, четири месеца след началото на руската инвазия в Украйна, Салтанат Сакембаева отива на тържество в посолството на Русия във Виена, по повод отбелязването на независимостта на Съветския съюз.

Там тя се снима с постоянния представител на Русия в ОССЕ Александр Лукашевич. Той е бивш говорител на външното министерство на Москва, който защитава руската агресия пред организацията и обвинява САЩ и съюзниците им в "узурпиране" на функциите на ОССЕ.

По време на събитието Сакембаева работи като старши политически асистент в кабинета на генералния секретар на ОССЕ във Виена в продължение на 15 години.

"Тя имаше възможност да взима участие при всякакви въпроси и ситуации, както и да събира всякакъв вид информация", казва бивш колега на Сакембаева.

Сакембаева и съпругът ѝ Руденко
Сакембаева и съпругът ѝ Руденко

През 2014 г., малко след руската инвазия и окупация на полуостров Крим, Сакембаева си купува голям апартамент в едновековна сграда в трети район на Виена, който се намира на пешеходно разстояние от центъра. Това показват документи, получени от Радио Свободна Европа. Тогава същият адрес е посочен като седалище на постоянната мисия на Русия във Виена.

През 2016 г. съпругът ѝ Руденко се връща от Австрия в Москва, където поема серия от високи постове във Външното министерство. Една от длъжностите му е директор на департамента, отговарящ за Беларус, Молдова и Украйна – все важни за ОССЕ страни.

През май 2020 г., докато е на работа в ОССЕ, Салтанат Сакембаева публикува аватар във Фейсбук с Георгиевската лента.
През май 2020 г., докато е на работа в ОССЕ, Салтанат Сакембаева публикува аватар във Фейсбук с Георгиевската лента.

"Като представител на администрацията на ОССЕ Салтанат беше в явен конфликт на интереси. Тя имаше достъп до хората на ключови позиции в секретариата, включително до няколко души, които бяха на поста на генерален секретар и други", казва европейски дипломат от една от постоянните мисии към ОССЕ.

Нейни колеги казват, че тя е получавала и специално отношение. По думите им вероятно организацията е била напълно наясно с обстоятелствата около служителката си, но е виждала някои предимства в това да има бърз достъп през нея до високопоставения ѝ съпруг, работещ в руското външно министерство.

Така Сакембаева остава на работа в ОССЕ до юли 2022 г.

Салтанат Сакембаева (отпред, вдясно) и Андрей Руденко седят на една маса по време на срещата между тогавашния генерален секретар на ОССЕ Томас Гремингер и руския външен министър Сергей Лавров на 24 април 2019 г.
Салтанат Сакембаева (отпред, вдясно) и Андрей Руденко седят на една маса по време на срещата между тогавашния генерален секретар на ОССЕ Томас Гремингер и руския външен министър Сергей Лавров на 24 април 2019 г.

Разследващият журналист Андрей Солдатов, експерт по темата с дейността на правоохранителните агенции на Русия, казва, че е "абсолютно ясно", че контраразузнаването на руското ФСБ е знаело за кариерата ѝ и не би пропуснало шанса да "се възползва" от ситуацията.

Дори и да не е била вербувана като агент, тя със сигурност е била човек, който в даден момент може да бъде "помолен" да даде достъп до чувствителна информация например

"Дори и да не е била вербувана като агент, тя със сигурност е била човек, който в даден момент може да бъде "помолен" да направи нещо - като например да даде достъп до чувствителна информация - и тя няма как да е имала възможност да каже "не", каза Солдатов.

Нито Сакембаева, нито Руденко отговориха на поканите на Радио Свободна Европа за коментар.

"Полковникът"

От няколко години насам бившият руски дипломат Антон Вушкарник служи като старши експерт и съветник в кабинета на генералния секретар на ОССЕ. Някои от колегите му в организацията го наричат с прякор, който го свързва с руските служби – "Полковникът".

Според съвместно разследване на германските Шпигел, ZDF и австрийския Щандарт, публикувано през септември, представители на няколко разузнавания и дипломатически служби на различни държави смятат, че Вушкарник, който не е посочен по име в разследването, работи за руското разузнаване. Радио Свободна Европа не открива преки доказателства за това.

Представител на американското правителство във Вашингтон казва, че Вушкарник представлява по-голям интерес за американското разузнаване от който и да е служител на руското посолство.

Антон Вушкарник (вляво) изнася лекция в Московския държавен институт за международни отношения през март 2017 г.
Антон Вушкарник (вляво) изнася лекция в Московския държавен институт за международни отношения през март 2017 г.

През 2017 г. тогавашният генерален секретар на ОССЕ Томас Гремингер решава да създаде т.нар. Звено за подпомагане на стратегическите политики (SPSU). Той иска да събере на едно място експерти от родната му Швейцария, САЩ, Русия и ЕС. Руското външното министерство предлага Вушкарник, а Гремингер приема предложението.

През годините обаче проличават близостите в позициите му с тези на Кремъл.

По време на работата си в посолството на брифинг в Капитолия Вушкарник защитава продажбата на руско оръжие на Сирия. В кореспонденция до служител на Конгреса на САЩ се открояват негови открито хомофобски имейли, както и линкове към видеоклип в подкрепа на завземането на Крим от Русия през 2014 г.

След като срещите на ОССЕ започват да се провеждат онлайн заради пандемията от COVID-19, Вушкарник редовно се опитва да се присъедини към дискусии, свързани с руско-украинския конфликт, включително със специалната мониторингова мисия на ОССЕ в Украйна и дискусии за Тристранната контактна група.

"Той редовно се включваше към срещи в Zoom, в които хора като него не би трябвало да участват", казва високопоставен дипломат пред Радио Свободна Европа.

Вушкарник участва и в друг проект на Гремингер - така наречената Инициатива за съвместна сигурност (CSI), основана в средата на 2019 г.

Когато Хелга Шмид пое поста генерален секретар на ОССЕ през декември 2020 г., тя закри инициативата. Но Вушкарник остана в кабинета ѝ, все още командирован и платен от руското външно министерство.

Повдигат се обаче и други въпроси за връзката на Вушкарник с руската мисия.

На снимки, с които Радио Свободна Европа разполага, се вижда, че Вушкарник в два отделни случая използва BMW Серия 5 с регистрационен номер, започващ с "WD-54" - буквено-цифровият код за автомобилите, използвани от руските дипломатически мисии в Австрия.

Вушкарник използва BMW Серия 5 с регистрационен номер, използван от руските дипломатически мисии в Австрия.
Вушкарник използва BMW Серия 5 с регистрационен номер, използван от руските дипломатически мисии в Австрия.

Въпреки че е международно командирован и заплатата му се покрива от руското външно министерство, Вушкарник не е акредитиран към дипломатическата мисия на Русия в Австрия, а е международен служител на ОССЕ.

В това си качество той е длъжен да спазва правилника и кодекса за поведение на служителите на ОССЕ, въпреки че позицията му на висш служител в международна организация му осигурява привилегии и имунитет.

Заплатите на командированите служители на ОССЕ са регламентирани и паричните преводи не се извършват директно от правителствата към тях. Служителите са длъжни да докладват за всички контакти, свързани с работата с националните си правителства, както и за всички услуги и подаръци на стойност над 40 евро.

Автомобилът е значителен актив, за който човек не трябва да плаща, а това е ясен конфликт на интереси

"Автомобилът е значителен актив, за който човек не трябва да плаща, а това е ясен конфликт на интереси", казва пред Радио Свободна Европа високопоставен дипломат от една от постоянните мисии към ОССЕ.

Вушкарник, който остава на поста си в ОССЕ 21 месеца след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, не отговори на молбата на Радио Свободна Европа за коментар.

Преводачката на Путин

Трети пример за вероятното влияние на Кремъл в ОССЕ е Дария Боярская. Тя за първи път привлича международното внимание през 2019 г., когато е преводач на Путин на срещата му с тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп на срещата на Г-20 в Осака, Япония.

По-късно съветникът на Тръмп по националната сигурност Фиона Хил каза, че Кремъл е възложил тази задача специално на Боярская, която публикува в социалните мрежи снимки от бляскави фотосесии, в опит да отвлече вниманието на Тръмп.

Явно целта е била да се привлече вниманието, защото Путин представи Тръмп на преводачката, което той обикновено не прави

"Явно целта е била да се привлече вниманието, защото президентът Путин представи президента Тръмп на преводачката, което той обикновено не прави", казва Хил, която е съавтор на биография на Путин.

Боярская е работила в руското външно министерство и често е придружавала Путин и външния министър Сергей Лавров при пътувания в чужбина, включително при срещи с бившия съветник по националната сигурност на САЩ Джон Болтън през 2018 г.

Путин използва Боярская и по време на срещата си с президента Барак Обама в Китай през 2016 г. Едновременно с това от юни 2010 г. тя работи периодично като преводач от руски на английски на годишните сесии на Парламентарната асемблея на ОССЕ.

Боярска на срещата между Путин и Обама, 5 септември 2016 г.
Боярска на срещата между Путин и Обама, 5 септември 2016 г.

Малко повече от година след срещата между Тръмп и Путин в Япония на сайта на ОССЕ се появява кратко съобщение за свободна позиция за "съветник, който да се присъедини към Бюрото за връзка във Виена".

Обявата отговаря на профила на Боярская.

Делегати в Парламентарната асамблея (ПА) на ОССЕ обаче казаха пред Радио Свободна Европа, че назначаването ѝ не е било прозрачно и че нейният опит е "всичко друго, но не и предимство".

Боярская заема поста през февруари 2021 г. - почти седем години след като Русия окупира Крим и разпали война в Източна Украйна.

Въпреки публично известната ѝ работа за Владимир Путин, през септември 2021 г. Боярская е повишена в ръководител на Бюрото за връзка на ПА на ОССЕ във Виена. Тя става "заместник-специален представител".

На тази длъжност от нея се изисква да "поддържа дипломатически, както и оперативни контакти, сътрудничество и координация с постоянните представители на държавите участнички в ОССЕ и всички органи на ОССЕ, вземащи решения".

Обичайната процедура в ОССЕ изисква свободните длъжности да се обявяват публично, за да се избегнат обвинения в несправедливи процеси по наемане. Но новата роля на Боярска е обявена само във вътрешен бюлетин.

Делегатите от няколко източноевропейски държави продължават да възразяват срещу нейната заетост.

Барбара Бартус, ръководител на полската делегация, каза пред Радио Свободна Европа, че "може би не е най-полезното за нашата организация човек, който си е сътрудничил толкова тясно с режима на Путин - отговорен за войната в Украйна, да заема ръководна длъжност в структурите на ПА на ОССЕ".

На пресконференция по-рано тази година ръководителят на литовската делегация в ОССЕ Вилия Алекнайте-Абрамикиене нарече Боярская "много спорна личност от най-близкото обкръжение на Путин".

На поста Боярская има достъп до всички оперативни контакти на ОССЕ в Източна Европа, Южен Кавказ и Централна Азия, както и в Международния секретариат. Тя също така подпомага подготовката на официални посещения на делегати и съдейства за подпомагане на мисиите за наблюдение на избори.

Но освен това критики има и към работата ѝ като преводач.

Рускоговорящите делегати в ПА отбелязват, че в нейните преводи на руски на сайта на организацията е избягвано споменаването на Русия в контекста на войната в Украйна.

Така например в английския и руския вариант на заглавието на една и съща статия от средата на февруари има разминавания. В руската версия е пропусната думата "Русия" и се пише "войната срещу Украйна", а не "войната на Русия срещу Украйна", както е в английската версия.

След като австрийска медия попита Монтела за разликата, преводите бяха променени. Критиците виждат в първоначалния пропуск умишлена отстъпка пред Русия.

Горното заглавие (на руски език) "Парламентаристите от ОССЕ ще обсъдят войната срещу Украйна на зимната среща във Виена". Второто гласи: "Парламентаристите от ОССЕ ще обсъдят войната на Русия срещу Украйна на зимната среща във Виена".
Горното заглавие (на руски език) "Парламентаристите от ОССЕ ще обсъдят войната срещу Украйна на зимната среща във Виена". Второто гласи: "Парламентаристите от ОССЕ ще обсъдят войната на Русия срещу Украйна на зимната среща във Виена".

Нещо повече обаче, малко преди среща на ПА на ОССЕ в полския град Лодз през есента на 2022 г., Полшва обяви Боярская и друг руски служител на ОССЕ, Анжелика Иванищева, за персони нон грата.

Варшава съобщи, че присъствието им на полска територия "представлява заплаха на държавната сигурност" и че и двете жени са "поддръжници на режима на Владимир Путин".

На 16 февруари Боярская е задържана на литовско-руската граница, докато се опитва да посети роднини в Калининград. Радио Свобода разполага с документи, които показват, че германският адвокат и консултант на ПА на ОССЕ Андреас Нотела е инструктиран "от името на Монтела" да изиска Полша да отмени санкциите срещу Боярская.

Писмото на Нотела до литовското външно министерство изисква обяснение на причината за задържането ѝ. Той отказва коментар пред Радио Свобода, позовавайки се на "професионална поверителност".

Ръководителят на латвийската делегация Ричардс Колс сравнява Боярская с Анна Чапман, агент на руското разузнаване, арестувана от ФБР през 2010 г.

Три седмици след публикуването на съвместно разследване на Шпигел, ZDF и Щандарт, което описва работата на Боярская в ОССЕ, без да я назовава по име, длъжността ѝ на сайта на ПА на ОССЕ беше променена на "старши съветник." Тя вече не е посочена като ръководител на офиса за връзка във Виена. Заместник-специален представител сега е старши политически съветник Франческо Пагани от Италия.

Дария Боярская не отговори на поканата за коментар за това разследване.

Форум

XS
SM
MD
LG