Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Непоколебима решимост". Какво предвижда новото споразумение за сигурност между ЕС и Украйна


Украинският президент Володимир Зеленски разговаря с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен в Брюксел, 27 юни 2024 г.
Украинският президент Володимир Зеленски разговаря с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен в Брюксел, 27 юни 2024 г.

Европейският съюз (ЕС) сключи споразумение за сигурност с Украйна по време на срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел в четвъртък. Документът подчертава ангажимента на ЕС да подкрепя украинската съпротива срещу Русия.

Това става факт в третата година от началото на непредизвиканата руска инвазия в Украйна, както и на фона на засилването на крайната десница в Европа и несигурността, провокирана от предстоящите предсрочни парламентарни избори във Франция и президентски вот в САЩ.

Споразумението посочва ангажиментите на ЕС за помощ за Украйна в общо девет области, свързани със сигурността. Сред тях са доставките на оръжия, обучението на военнослужещи, сътрудничеството в отбранителната промишленост и обезвреждането на мини.

"Тези ангажименти ще помогнат на Украйна да се защити, да се противопостави на дестабилизацията и да възпре бъдещи актове на агресия - още едно конкретно доказателство за непоколебимата решимост на ЕС да подкрепя Украйна в дългосрочен план", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

В документа европейските лидери потвърждават намерението си да подкрепят украинската необходимост колкото е необходимо, за да може Украйна да си върне окупираните от Русия територии.

Агресията на Москва провокира притеснения, че ЕС не е готов за подобен конфликт. Повечето от страните членки увеличиха разходите си за отбрана, а Финландия и Швеция дори загърбиха дългогодишната си политика за военен неутралитет и се присъединиха към НАТО.

Според дипломати по време на срещата на върха на Европейския съвет председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен е посочила, че между 1999 и 2021 г. ЕС е увеличил разходите си за отбрана с 20%, Китай - с 600%, а Русия - с 300%. Това не включва значителното увеличение на военните разходи на Москва след нахлуването в Украйна през 2022 г., отбелязва Ройтерс.

По думите на Фон дер Лайен пред европейските лидери в следващото десетилетие ЕС трябва да инвестира 500 млрд. евро (535,30 млрд. долара) в своята отбрана.

Инвестициите в отбраната са част от "стратегическия дневен ред" на ЕС, който лидерите се стремят да договорят - документ, който казва на институциите на ЕС върху какво европейските правителства искат да се съсредоточат през мандата им между 2024 и 2029 г.

Освен за отбрана, програмата призовава за по-конкурентоспособен ЕС, който да устои на икономическия натиск от страна на Китай и САЩ, както и за подготовка на блока за разширяване, което да обхване Украйна, Молдова и Западните Балкани.

Ще стане ли Европа крайнодясна
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG