Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джордж Клуни, който не се страхува да остарява


Джордж Клуни
Джордж Клуни

Той два пъти е избиран за най-сексапилен мъж на планетата. Лицето му е по реклами и билборди в целия свят. Едновременно с това е един от най-успешните актьори в историята и активист, който не се страхува да говори за редица проблеми. Джордж Клуни е Човек на деня на Свободна Европа.

За себе си казва, че е станал актьор по случайност. Израства като ревностен католик, но днес не е сигурен, че вярва в Бог и рая. Рекламно лице е на множество луксозни продукти, но обикаля едни от най-бедните места в света, за да разказва след това за проблемите и кризите, пред които са изправени обикновените хора.

И не спира да прави нови филми.

В четвъртък Джордж Клуни представи новия си филм с колегата си и приятел Брад Пит „Вълци единаци“ в Лос Анджелис. Лентата ще се появи по кината на 20 септември, а двамата големи актьори от седмици са ангажирани с представянето ѝ пред света.

Джордж Клуни и Брад Пит на кинофестивала във Венеция
Джордж Клуни и Брад Пит на кинофестивала във Венеция

Освен актьор във филма, Клуни е и негов продуцент.

Това е пореден филм, в който двамата актьори си партнират и с което затвърждават връзката между тях на екрана и извън него. Те често говорят за приятелството си, а фотосесията им за списание Джи Кю от лятото се превърна в хит в целия свят.

„Само две години по-голям съм от Брад Пит, а изглеждам толкова по-стар, това много ме ядосваше“, казва през усмивка Клуни.

Джордж Тимъти Клуни е роден през май 1961 г. в Лексингтън, щата Кентъки. Баща му е телевизионен говорител и водещ, а майка му е част от градската управа, но също и участничка в конкурси за красота.

Родословното му дърво е с много разклонения, като той има ирландски, английски и германски корени. Негова прароднина по майчина линия е сестра на Нанси Линкълн – майката на 16-тия президент на САЩ Ейбрахам Линкълн. Сред лелите и братовчедите му е пълно с актьори и певци.

Като малък сменя няколко училища. Цялото семейство е католическо и той расте с налагането на подобни представи за света. Самият Клуни дълги години е част от католически церемонии. В същото време обича да играе бейзбол и баскетбол. Той дори опитва да играе бейзбол професионално, но не успява да премине тестовете преди подписване на професионален договор.

Между 79-а и 81-а година учи журналистика в университет в Кентъки, а по-късно за кратко е студент и в университет в Синсинати, но така и не завършва нито един от тях.

Известно време се прехранва като продавач на различни стоки, включително и обикаляйки от врата на врата.

Година преди да попадне в университета, се появява в първата си телевизионна роля в минисериала Centenial.

„Станах актьор по случайност“, казва Клуни, който споделя, че просто един ден се е оказал на снимачна площадка с един от братовчедите си актьори, който му подхърля идеята да дойде с него в Холивуд.

Първата му по-голяма роля идва в E/R – ситком на телевизия Си Би Ес. Следват подобни роли в ситкоми, епизодични появявания в други сериали и пълнометражни филми.

Големият пробив идва в медицинския сериал ER („Спешно отделение“), където той влиза в ролята на очарователния педиатър Дъг Рос. Шоуто на Ен Би Си има огромен успех, а на снимчната площадка той си партнира с Джулияна Маргулес, Антъни Едуардс и Ноа Уайли. За ролята си в „Спешно отделение“ Клуни получава два номинации за наградите „Еми“ за главна мъжка роля, както и три номинации за „Златен глобус“.

В петте години, в които е звезда в „спешното“, Клуни се снима и в пълнометражни филми като „От здрач до зори“, „Миротворецът“ и „Един прекрасен ден“.

През 1997 г. той слага черния костюм на героя на Готън Батман в „Батман и Робин“, което му носи сериозни критики заради ниските оценки за филма.

В същата година списание Пийпъл го поставя на върха на класацията за най-сексапилните мъже на планетата. Той оглавява класацията отново 9 години по-късно – през 2006 г.

След като излиза от „Спешно отделение“ в края на 90-те, Клуни се утвърждава все повече като един от водещите мъже актьори в Холивуд. Снима се основно в доходоносни продукции като „Трима крале“ и „Перфектна буря“.

Получава нова номинация за „Златен глобус“ за сатирата „О, братко, къде си“.

През 2001 г. оглавява „Бандата на Оушън“, заедно с Брад Пит, Мат Деймън, Джулия Робъртс и още куп звезди. Този филм, както и двете му продължения носят стотици милиони и оглавяват класациите за най-печеливши филми в годините, в които излизат.

През 2002 г. дебютира като режисьор в „Самопризнанията на един опасен ум“, който се радва на положителни отзиви от страна на критиката, която определя Клуни за един от най-обещаващите млади режисьори.

През 2005 г. той се появява в политическия трилър „Сириана“, а ролята му в него му носи „Оскар“ за поддържаща роля.

В същата година е режисьор, продуцент и играе в „Лека нощ и късмет“, в която се разказва за телевизионния водещ Едуард Мъроу, който се противопоставя на известния сенатор Джоузеф МакКарти и неговата агресивна доктрина. Филмът му носи нови номинации за оригинален сценарий и режисура.

„Голям фен съм на процеса. Когато кажеш „готово“ в края на снимките, е все едно казваш чао на семейството си. Но има голямо усещане за братство“, казва Клуни и посочва това като една от причините да се връща отново и отново към работата.

През следващите години критиката отличава още изпълненията му в „Майкъл Клейтън“, „Високо в небето“ и „Потомците“.

Най-големият му успех зад камера идва през 2013 г., когато продуцираният от него „Арго“ печели „Оскар“ за най-добър филм.

В актьорската му кариера има и спадове, а след неуспехите на „Пазители на наследството“, „Томороуленд“ и „Аве, Цезаре“, Клуни си взема четири години почивка от актьорската игра и се фокусира върху продуцирането.

За разлика от много от колегите си звезди, Клуни е граждански активен и взема отношение по редица теми от американската политика, но и не само.

През 2006 г. той е много активен по темата с войната в Дарфур, Судан. Прекарва няколко дни в Чад и Мали, снима филм, говори на публични събирания и дори пише отворено писмо до германския канцлер Ангела Меркел.

Той говори по темата половин десетилетие, а през 2012 г. дори е арестуван заради гражданско неподчинение пред посолството на страната в САЩ.

Клуни е един от хората, които подкрепят разпознаването на арменския геноцид, защитава помощта за бежанците от Сирия, подкрепя правата на ЛГБТ хората и дарява стотици хиляди в кампании за контрола на притежанието на оръжие.

Именно негова критика срещу преизбирането на Джо Байдън и оттеглянето му като спонсор за кампанията преди няколко месеца, стана една от причините президентът на САЩ да се откаже от номинацията си за втори мандат.

Освен всичко друго Клуни е ангажиран с множество благотворителни каузи.

„Още от малки израснахме с идеята, че сме щастливи и че трябва да споделяме щастието си с хора, които не са имали толкова късмет.

Личният живот на Клуни е почти наравно по продуктивност с кариерата му и гражданските му дейности. Той има десетки връзки, понякога по няколко само в рамките на месеци. Жени се два пъти между 1989 и 1993 г. - за Талия Балсам и след това за настоящата си съпруга Амал Аламудин, с която е заедно от 2014 г.

По-късно той споделя, че двамата формират силна връзка заради сходните си интереси, особено във връзка с хумантирани дейности. През 2017 г. двойката посреща двете си деца близнаци – Ела и Александър.

„Чувствам се комфортно с идеята, че остарявам, по-добре е от другата опция – да си мъртъв. Затова си избирам да остарявам“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG