Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гай Ричи, който прави филми, каквито би искал да гледа


Режисьорът Гай Ричи пристига за премиерата на "Аладин" в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ на 21 май 2019 г.
Режисьорът Гай Ричи пристига за премиерата на "Аладин" в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ на 21 май 2019 г.

Той харесва спагети-уестърните на Серджо Леоне и стила на Клинт Истуд. Повлиян е и от Куентин Тарантино. За филмите си казва, че "всеки филм, който правя, е такъв, какъвто бих искал да гледам". Той е Гай Ричи и на 10 септември навърши 56 години.

Той е режисьор, продуцент и сценарист. Може и да не сте гледали всички негови филми, но има два шедьовъра, емблематични за киното на края на 90-те и началото на 2000-години. Това са "Две димящи дула" и "Гепи".

Гай Стюарт Ричи е роден в Хетфилд, Англия, на 10 септември 1968. Когато е на 15, напуска училище. Навлиза постепенно в кино индустрията, като започва да работи в продуцентски екип. Ричи напредва бързо и започва да снима клипове за музикални банди и реклами.

Така започва пътят му в киното, без да има формално образование в тази област. Парите, спечелени от клиповете и рекламите, инвестира в писане. През 1995 се появява 20-минутният му късометражен дебют The Hard Case.

Само три години по-късно Джейсън Стейтъм и Вини Джоунс правят забележителни роли в "Две димящи дула" (1998). Всъщност Гай Ричи се оказва човекът, който им отваря вратите за киното.

Като дете Ричи гледа "Буч Касиди и Сънданс Кид" (1968) с Пол Нюман и Робърт Редфорд. Тогава решава, че един ден ще прави филми. През годините до излизането на "Две димящи дула" по всичко личи, че филмите за лоши момчета не спират да го вълнуват.

През 2000 г. звездите от пълнометражния му дебют - Стейтъм и Джоунс, влизат в подземния свят на Лондон заедно с Бенисио дел Торо и Брад Пит. Визията на "Гепи" е много подобна на тази на "Две димящи дула". Ричи печели награда "Емпайър" за най-добър британски режисьор за "Гепи". За "Две димящи дула" има множество номинации - за БАФТА, за Наградите на британското независимо кино, за Наградите на лондонската критика и др. Печели голямата награда и тази за най-добър режисьор на фестивала в Токио, както и за най-добър филм на наградите Едгар Алан По.

През 2002 печели пет награди "Златна малинка", които отличават най-лошите актьорски изпълнения и най-лошите филми. Този "успех" дължи на римейка си на "Отнесени от бурята" на Лина Вертмюлер от 1974 г.

По това време Ричи е женен за Мадона, която играе главната роля в римейка. Бракът им просъществува до 2008 г. Мадона иска развод заради непреодолими различия. Двамата имат две деца - биологичен син Роко и осиновения от Малави Дейвид Банда. Ричи има и три деца - Рафаел, Ривка и Леви, от модела и актриса Джаки Ейнсли, с която се запознава през 2010.

Гай Ричи и съпругата му Джаки Ейнсли през 2019 г.
Гай Ричи и съпругата му Джаки Ейнсли през 2019 г.

Докато още е женен за Мадона, излиза филмът му "Револвер" (2005). Критиката не е очарована, а Ричи казва, че това не е масов филм. През 2008 режисьорът се завръща към гангстерските си филми с RocknRolla. Боксофис хитът "Шерлок Холмс" с Робърт Дауни Джуниър и Джъд Лоу излиза през 2009 и му носи нови номинации за награди, а Дауни Джуниър печели Златен глобус за най-добър актьор.

Следват още скъпи продукции като "Крал Артур: Легенда за меча" (2017), "Аладин" (2019), а през 2021 излиза доста по-нискобюджетният Wrath of Man. "Обичам да опитвам различни неща и никога не искам да чувствам, че съм заседнал в даден жанр. И бюджетът не ме засяга, защото винаги знам в какво се забърквам. Харесвам скъпи и евтини филми", казва Ричи в интервю за Heavy Cinema.

От 2023 Ричи работи по екшън комедията "Операция Форчън: Троянски кон". Два военни филма - един за Афганистан и един за Втората световна война, както и два епизода от хитовия сериал на Нетфликс "Джентълменът".

За себе си казва, че винаги е по-нервен, след като е направил даден филм "защото всеки филм има три компонента: действителния филм, маркетинга и деня, в който е пуснат, и аз мога наистина да контролирам само първия".

Освен впечатляващите продукции режисьорът има и няколко действащи безнеса, сред които пъб в Лондон и малка пивоварна в югозападна Англия.

  • 16x9 Image

    Нели Делчева

    Нели Делчева е редактор Социални мрежи в Свободна Европа от 2020 година. Завършила е магистратура "Медии, комуникация, култура" в СУ "Св. Климент Охридски", Европейския университет Виадрина във Франкфурт на Одер и университета "София Антиполис" в Ница.

Форум

XS
SM
MD
LG