Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хироюки Санада, който сближи Изтока и Запада със своя "Шогун"


Хироюки Санада
Хироюки Санада

Той чака за големия си пробив близо 40 години. По-късно чака още близо 20, за да достигне до мечтаното място, на което е днес – продуцент и изпълнител на главната роля на телевизионния хит на годината. Хироюки Санада е Човек на деня на Свободна Европа.

Късметът му помага да започне по пътя на актьорството още като дете. След като веднъж го получава, той хвърля стотици часове усилия, за да се усъвършенства. После идват дългите години на търпение, които му носят успех след успех.

В понеделник японският актьор Хироюки Санада спечели две награди „Еми“ за най-добър актьор, както и за най-добра продукция за ролята си на продуцент на сериала „Шогун“. Продукцията спечели общо 18 от най-престижните статуетки в света на телевизионните продукции, което е рекордно постижение за една година.

Заедно с това Санада и екранната му партньорка Анна Сауаи станаха първите японски актьори с подобно отличие.

„Това беше проект, създаден с уважение към мечтите на Изтока и Запада. „Шогун“ ме научи, че когато хората работят заедно, могат да направят чудеса. Заедно можем да създадем едно по-добро бъдеще“, каза Санада след церемонията.

Санада е роден като Хироюки Шимозава в Токио на 12 октомври 1960 г. в семейство на работници. Късметът му се усмихва рано, тъй като в същата кооперация, в която живее с родителите си, живее и местен актьор, с чийто син се сприятелява Хироюки.

Още като дете му се отдава възможност да се снима като модел в списание за деца. Когато е на пет години, той постъпва в една от прочутите местни театрални школи „Химавари“.

Още тогава момчето мечтае за кариера на филмова екшън звезда. Записва се на Шоринджи кемпо, а по-късно и на Киокушин карате. Заедно с това тренира и бейзбол, като позицията му е кечър.

За развитието още в най-ранна възраст му помага една от първите екшън звезди на японското кино Сони Чиба. За първи път Хироюки се снима именно в негов филм за Якудза, в който играе сина на персонажа на Чиба.

Така още преди гимназията Санада вече има опит като актьор, владее няколко бойни изкуства, пее и танцува, изпълнява каскади и дори се е научил да язди. Всичко това ще му е полезно по-късно.

Вместо да се впусне още повече в актьорството обаче, по време на гимназиалните си години, по съвет на Чиба, Санада се посвещава на стандартното академично образование и зарязва изкуствата.

И това обаче не трае дълго, защото през 1978 г. той се явява и печели кастинг за филма „Заговорът на клана Ягую“, в който се разказва за самураи и шогуни.

През 1982 г. завършва изкуства в университета Нихон в Токио.

„Винаги мислех за бъдещето. Не за утрешния ден, десет, тридесет години напред. Исках да съм по-добър човек, по-добър актьор“, казва години по-късно Хироюки.

В този период той решава да смени и фамилията си на Санада, с която остава известен и до днес.

За развитието на кариерата му помага бумът на филми за бойни изкуства и особено тези, които се снимат в Китай и Хонгконг. В тях Санада успява да се наложи в образи на нинджа и войн от Япония.

Кариерата му се развива и в Япония, където се снима във все повече филми и телевизионни сериали.

„Мисля, че вратата е много по-широко отворена, отколкото преди 20 години. Надявам се все повече млади актьори да се появяват на световния пазар. Искам да направя мост за тях, затова и „Шогун“ ще бъде голяма крачка за бъдещето на индустрията, но също и за младите актьори в Япония“, казва актьорът през 2024 г.

През 1988 г. печели една от първите си значими награди за главна мъжка роля на филмовия фестивал в Йокохама за филма „Рубинът на Кайто“. През 1995 г. печели нова награда за най-добър актьор за ролята си в „Шараку“.

Големи роли играе още в „Пръстенът“ и The Twilight Samurai.

За международната му кариера му помагат и няколкото години, в които играе с Кралската шекспирова трупа в постановки като „Крал лир“, за което получава и рицарско звание.

„Това беше най-голямото предизвикателство в кариерата ми“, казва по-късно Санада.

За големия му пробив в Холивуд съществена роля има участието му в „Последния самурай“ с Том Круз от 2003 г. Следват подобни роли в други блокбъстъри, сред които и „Час Пик 3“ с Джеки Чан и Крис Тъкър и в „47 ронини“ с Киану Рийвс.

През последните 15 години следват още участия в многомилионни продукции като телевизионните „Изгубени“ и Westworld, както и в екшъните „Смъртносна битка“, „Убийствен влак“ и „Джон Уик“.

През 2021 г. беше обявено, че той влиза в ролята на един от продуцентите, но също и един от главните герои в сериала „Шогун“ по романа на Джеймс Клавел.

По думите му пътят до заснемането и излизането на сериала е продължил много по-дълго, отколкото е известно на публиката. Веднага след като получава зелена светлина за снимките, той успява да убеди останалата част от екипа да се обърне към много японски артисти, но също и към създатели на перуки, оръжия, лингвисти, хореографи и други, с които е работил в дългогодишната си кариера.

По-късно всички смятат, че това решение е било ключово за успеха на сериала.

„Мотивът за съдбата има огромна роля за тази поредица. Но се усещаше като съдба, че аз играя тази роля“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG