Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спорът за участието на ДПС в изборите стигна до Върховния административен съд


Делян Пеевски и Ахмед Доган. Колаж
Делян Пеевски и Ахмед Доган. Колаж

Спорът за регистрацията на ДПС за предсрочните парламентарни избори стигна до Върховния административен съд (ВАС), стана ясно от съобщение на съда в неделя.

Новината идва на фона на продължаващия от началото на юли разрив между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпредседателя на партията Делян Пеевски.

Двете крила на партията подадоха едновременно документи за регистриране на две различни коалиции, в които участва партията ДПС. Това е забранено от закона и Централната избирателна комисия (ЦИК) излезе с указание до двете коалиции да докажат до събота в 17 часа, че партията ДПС не е част от тях. И двете крила обаче не се съобразиха с указанието на ЦИК.

Крилото на ДПС, водено от лоялния на Доган съпредседател на партията Джевдет Чакъров, съобщи в събота, че ще внесе жалба срещу указанието на ЦИК.

Едновременно с жалбата в неделя е постъпило заявление за оттегляне на тази жалба.

Въпреки това Върховният административен съд ще разгледа случая. Съдът съобщи, че ще се произнесе в тридневен срок.

По-рано в неделя евродепутатът и зам.-председател на ДПС Илхан Кюкюк, който зае страната на Доган в спора, допусна, че съдът може да отсъди в полза на Пеевски.

“Не ми се иска да вярвам, че Върховният съд може да е пленен до такава степен, но данните, които се изнасят в Народното събрание, в ресорната комисия, ако се потвърдят - това е зловещо”, каза той пред БНР в неделя.

“Имам, за съжаление, някакво лошо предчувствие - че такова влияние може да бъде осъществявано или е осъществявано, като слушам аватарите на Пеевски как свободно казват: “Този въпрос ще се реши във ВАС, защото ние там сме силни и държим нещата.”

По-късно в неделя се появи съобщението, че ДПС на Доган е оттеглило жалбата си срещу указанието на ЦИК. Свободна Европа изпрати въпрос до пресцентъра на фракцията на ДПС около Доган, но до момента не е получен отговор.

В понеделник двете фракции на ДПС се надпреварваха коя първа да подаде документи в ЦИК за регистрация за изборите. Всяка е част от отделна коалиция. Едната е “Движение за права и свободи - Ново начало” начело с Пеевски, а другата - “Демокрация, права свободи” начало с близкия до Доган Джевдет Чакъров.

ЦИК реши да приеме двете заявки по едно и също време и без пореден номер. След това даде указание на двете коалиции да докажат, че ДПС не е част от тях, като и двете крила отказаха.

Крайният срок за регистрация на партиите и коалициите за изборите е 11 септември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG