Връзки за достъпност

Извънредни новини

Подадена е заявка за патентоване на марката "ДПС", въпреки че тя вече е регистрирана


Почетният съпредседател на ДПС Ахмед Дога (вляво) и Делян Пеевски. Колаж.
Почетният съпредседател на ДПС Ахмед Дога (вляво) и Делян Пеевски. Колаж.

Заявка за регистрация на марка "ДПС" е постъпила в Патентното ведомство, е потвърдила институцията пред БНР, без да уточни от кого е заявена марката. Марката обаче е патентована още 90-та година, с основаването на Движението за права и свободи, каза Джевдет Чакъров.

Новината идва на фона на разцепление в партията, която се раздели на две фракции - лоялните на почетния ѝ председател Ахмед Доган, сред които е Чакъров и верните на Делян Пеевски. Така пред ДПС възниква юридически казус, свързан с регистрацията на листите за депутати при предстоящите избори.

Патентното ведомство описва заявената марка като комбинация от словесни и фигуративни елементи и уточнява, че цялостното изписване е "ДПС - Движение за права и свободи".

Искането е постъпило на 29 юни, предстои да се извърши експертиза, ако в законовия срок бъдат заплатени дължимите държавни такси.

Според практиката на Патентното ведомство и на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост, едва след това може да се публикува името на заявителя.

Ако не се плати в тримесечен срок, заявката се счита за оттеглена и производството по нея се прекратява, се уточнява в отговора до БНР.

Законът допуска възражения, както и съдебен контрол на постановените решения по спорове - също в тримесечен срок. Ако не постъпи възражение, се взема решение за регистрация, вписва се в Държавния регистър на марките и се публикува в бюлетина на Патентното ведомство до месец от датата на решението.

Поради описаната процедура не може да се прогнозира срок за регистрация на дадена марка, уточнява Патентното ведомство.

Марката "ДПС" обаче е патентована още през 1990 г., с основаването на движението, каза пред журналисти в парламента Джевдет Чакъров.

"Това са формалности, които в момента се извършват", каза той.

Допреди месец Чакъров, заедно с Делян Пеевски, беше съпредседател на движението. Сега той е част от представителите на разцепилото се ДПС, които останаха лоялни на Доган. Лидерът на другата част от движението е другият доскорошен негов съпредседател Делян Пеевски.

ДПС се разцепи заради конфликт между Пеевски и Доган в началото на юли. Тогава ГЕРБ предложи правителство с бившия председател на парламента Росен Желязков за премиер. Пеевски каза, че ДПС ще подкрепи предложението, а Доган призова движението да не подкрепя кабинета на ГЕРБ. Кабинетът не беше приет, а ДПС се разцепи в хода на гласуването.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG