Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДПС-Доган обвини Пеевски, че използва НАП, КПК и министерство за оказване на натиск


Съпредседателят на ДПС и санкциониран за корупция Делян Пеевски и почетният председател на движението Ахмед Доган
Съпредседателят на ДПС и санкциониран за корупция Делян Пеевски и почетният председател на движението Ахмед Доган

Депутатите на ДПС, подкрепящи почетния председател на движението Ахмед Доган, обвиниха Комисията за противодействие на корупцията (КПК), Националната агенция по приходите (НАП) и Министерството на финансите за това, че са използвани за натиск от Делян Пеевски. Те твърдят, че имат информация за това, че срещу тях е разпоредено да започват „масирани проверки“.

Новината идва, след като по-рано през седмицата, ДПС-Доган обвини служебния премиер Димитър Главчев в зависимости от Пеевски заради смяната на двама областни управители. Малко по-рано управителите изразиха публична подкрепа за Доган.

До разрива между почетния председател Доган и съпредседателя на партията и санкциониран за корупция Пеевски се стигна, след като през юни близки до Доган политици бяха отстранени от постовете си. Впоследствие парламентарната група на партията се разцепи, като поддръжниците на Доган станаха независими депутати.

„Получихме информация за среща между представители на КПКОНПИ, НАП и Министъра на финансите, с притеснителното участие на трето лице. На тази среща е наредено да се започнат масирани проверки на народни представители от ДПС без Пеевски и група“, каза другият съпредседател на ДПС, който подкрепя Доган, Джевдет Чакъров.“

„Вместо да се занимават с истинските проблеми на корупцията, споменатите институции са превърнати в политическа бухалка за разправа и репресии“, казват още подкрепящите Доган.

По-късно от НАП отхвърлиха обвиненията на ДПС-Доган.

"Национална агенция за приходите е независим и политически неутрален орган", се казва в позиция на приходната агенция.

Депутатите на ДПС се разделиха на два лагера при гласуването на проектокабинета на ГЕРБ с първия мандат. Малко по-рано от парламентарната група беше изключен Рамадан Аталай, който пръв призна за конфликт в партията. Впоследствие други членове на групата я напуснаха сами, a ДПС от втора стана четвърта политическа сила.

Пеевски, но също и ДПС, от години са обвинявани в това, че контролират различни институции, регулатори, сред които и антикорупционната комисия и прокуратурата, както и че ги използват за натиск срещу свои опоненти от политиката и бизнеса.

Засега всички тези твърдения са оставени без последствия от страна на институциите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG