Връзки за достъпност

Извънредни новини

"ДПС Доган" обвини Главчев в зависимост от Пеевски заради сменени областни управители


Независими депутати, членове на ДПС, дават брифинг в кулоарите на Народното събрание.
Независими депутати, членове на ДПС, дават брифинг в кулоарите на Народното събрание.

Депутати, които подкрепиха почетния председател Ахмед Доган след разцеплението в ДПС, обвиниха служебния премиер Димитър Главчев в зависимости от Делян Пеевски.

Новината дойде, след като в сряда служебното правителство смени двама областни управители - на Кърджали и Смолян. По-рано те също изразиха публична подкрепа за Доган.

До разрива между почетния председател и съпредседателя на партията Делян Пеевски се стигна, след като през юни близки до Доган политици бяха отстранени от постовете си. Впоследствие парламентарната група на партията се разцепи, като поддръжниците на Доган станаха независими депутати.

"Вчера служебният премиер Главчев прояви явни признаци на зависимости и открито се включи в битката на Пеевски срещу ДПС", каза депутатът Тимур Халилов по време на брифинг в кулоарите на парламента. "Тези действия на Главчев оставят дълбоко съмнение в обществото доколко независим е служебният кабинет и кой диктува какви рокади да се правят".

Халилов добави, че е получил информация, че и зам.-областният управител на Плевен Милен Димитров е сменен в четвъртък, както и че според него смените ще продължат.

Към момента няма коментар от страна на служебното правителство или Пеевски.

Решението за смяна на областните управители на Кърджали и на Смолян - Ресми Мурад и Румен Пехливанов беше взето по-малко от месец след като бяха назначени от същото правителство. И двамата изразиха подкрепа за Доган в свои позиции във Фейсбук. На тяхно място бяха назначени Никола Чанев и Захари Сираков - представители на ГЕРБ, които вече са заемали длъжността в същите области.

След изборите през юни бяха назначени още двама областни управители от ДПС - Мехмед Атаман в Хасково и Гюрсел Хасанов в Търговище. Те не са изразявали открита подкрепа за Доган и към момента не са свалени от постовете си.

Депутатите на ДПС се разделиха на два лагера при гласуването на проектокабинета на ГЕРБ с първия мандат. Малко по-рано от парламентарната група беше изключен Рамадан Аталай, който пръв призна за конфликт в партията. Впоследствие други членове на групата я напуснаха сами, a ДПС от втора стана четвърта политическа сила.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG