Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЦИК отказа да регистрира двете коалиции на ДПС за изборите, Пеевски обжалва. Доган опитва да се яви самостоятелно


Почетният председател на ДПС Ахмед Доган
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган

Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да регистрира коалициите „Демокрация, права и свободи – ДПС“, зад която стои Ахмед Доган и „ДПС-Ново начало“ на Делян Пеевски за предсрочните избори на 27 октомври. Решението е взето с пълно единодушие от 15 гласа „за“.

По-късно в понеделник Пеевски каза, че коалицията му е подала жалба до Върховния административен съд (ВАС) срещу отказа на ЦИК, който определя като "незаконосъобразен".

Новината идва, след като в сряда ЦИК поиска двете коалиции да докажат, че партията ДПС не е част от тях. И двете коалиции отказаха да се съобразят с решението на комисията, а спорът им достигна до Върховния административен съд (ВАС).

ЦИК се позовава на член в Изборния кодекс, според който не може да има една и съща в партия в повече от една коалиция.

Малко след решението на ЦИК да откаже регистрация на двете коалиции, от ДПС-Доган съобщиха, че са внесли документи за "самостоятелно участие на ДПС" на предстоящите парламентарни избори.

След като ДПС-Доган обяви, че е направило самостоятелен опит да регистрира движението за участие в изборите, от ДПС-Пеевски обявиха, че са поискали от ЦИК да оттегли заявлението за регистрация, подаде от другия съпредседател Джевдет Чакъров.

Доган и Пеевски се борят за контролна на ДПС и това доведе до разпадането на партията на две крила, които ги следват. И двете крила настояват, че именно те са автентични представители на движението.

В началото на юли между почетния председател Доган и съпредседателя на движението Пеевски настъпи разрив. Повод за него беше гласуването на предложения с първия мандат от ГЕРБ кабинет начело с Росен Желязков. Хората на Доган отказаха да подкрепят кабинета, а тези на Пеевски го направиха.

Битката в ДПС доведе до опита на двете крила да явят като коалиции за изборите. Това се случи с помощта на други партии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG