Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Хора в пряка зависимост". Има ли влияние Делян Пеевски и в БСП


Колаж със снимки на Драгомир Стойнев, Атанас Зафиров, Кирил Добрев и Делян Пеевски
Колаж със снимки на Драгомир Стойнев, Атанас Зафиров, Кирил Добрев и Делян Пеевски

Санкционираният за корупция Делян Пеевски си спечели контрола върху ДПС за изборите през октомври. Сега се твърди, че се опитва да направи същото и с БСП през нейните листи за изборите. Вместо да бъде обединена, сега левицата трябва да обясни - зависима ли е от Пеевски, или не.

Влязъл ли е Делян Пеевски в БСП?

Този въпрос се появи в навечерието на предизборната кампания за поредния парламентарен вот.

Представители на лявото обединение „БСП - Обединена левица“ казаха, че хора от кандидатските листи на коалицията са свързани със съпредседателя на ДПС и лидер на „ДПС - Ново начало“ Пеевски, който е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания.

Тези обвинения са отправени най-вече по адрес на двама дългогодишни социалисти - Драгомир Стойнев и Кирил Добрев, които не за пръв път биват подозирани в подобна зависимост.

Двамата обаче отговориха, че става дума за спорове за власт вътре в коалицията на БСП, и отрекоха да имат връзки с Пеевски.

Това се случва на фона на опит БСП да обедини левите формации в България, който започна след оставката на Корнелия Нинова от председателския пост след последните избори през юни. Тогава БСП отбеляза най-ниския си резултат досега от едва 150 хиляди гласа.

След оставката на Нинова бързо беше избрано временно ръководство начело с Атанас Зафиров, което веднага обърна гръб на доскорошната си председателка.

Зафиров и приближените му успяха да съберат около 20 леви партии в коалицията „БСП - Обединена левица“ за новите избори на 27 октомври. Но лявото пак показва признаци на разделение.

Този път те не са свързани само с вътрешни пререкания, а засягат и външен въпрос - има ли роля Делян Пеевски и в БСП. Той е важен, защото ако председател на една партия наистина има влияние върху кандидатските листи на друга, това може да се отрази на разпределението на силите в бъдещия 51-ви парламент.

Два спора за три букви

Обвиненията за зависими от Пеевски водачи на листи на БСП свързват в едно две ключови теми на българската партийна сцена напоследък:

  • промените в БСП;
  • конфликтът в ДПС между Пеевски и почетния председател на партията Ахмед Доган.

Първо беше БСП. Веднага след изборите на 9 юни Нинова, която оглави партията през 2016 г., подаде оставка. През нейното 8-годишно управление БСП загуби 800 хиляди гласа и много разпознаваеми лица, които влязоха в конфликт с председателката и бяха изключени от партията.

След оттеглянето ѝ беше избрано ново временно ръководство, в което влязоха Зафиров, Стойнев, Борислав Гуцанов. Дълго време приближени на Нинова, изведнъж те започнаха да ѝ опонират. Тя влезе в конфликта и се опита да запази контрола над БСП през съда. Съдът реши в полза на Зафиров и той получи правото да заведе БСП на изборите. Нинова беше изключена от БСП.

В ДПС ситуацията е още по-драматична. В началото на юли започна конфликт между съпредседателя Пеевски и почетния лидер Доган. Той доведе до разделение в партията на две крила, които влязоха в съдебна битка за правото да се явят на изборите с трите букви ДПС.

Върховният административен съд (ВАС) даде това право на Пеевски, който ще участва във вота с коалицията „ДПС - Ново начало“. Крилото на Доган ще се яви на изборите с „Алианс за права и свободи“, в който формално ДПС не участва.

Сега тези две кризи - в БСП и в ДПС, се преплитат. Утвърждаването на кандидатските листи на БСП за изборите премина в спорове, свързани със съмнения за влияние на Пеевски върху някои от водачите.

Кой обвинява

Обвиненията за връзки с Пеевски нашумяха от изказване на Татяна Дончева - лидерката на „Движение 21“, което участва в коалицията на БСП. Миналата седмица Дончева каза пред БНР, че още преди месец и половина е поставила пред ръководството на БСП изискването „хора, известни със зависимостите си към Делян Пеевски, да не присъстват в листите“. По думите ѝ то не е било спазено.

Като зависими от Пеевски Дончева посочи Стойнев и Добрев, за които ще стане въпрос след малко.

Междувременно партия МИР от коалицията на БСП взе решение да я напусне. В публикация във Фейсбук лидерът ѝ Симеон Славчев каза, че една от причините е изборът за водачи на листи на „хора в пряка зависимост от Пеевски“. Славчев не посочи кои конкретни имена има предвид, но по-късно го направи, цитиран от "Клуб Z".

По-рано през септември близкият до Нинова социалист Георги Свиленски, който също беше изключен от партията, каза, че ръководството на БСП е в зависимост от Пеевски и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

В отговор на отправените обвинения временният лидер на БСП Зафиров каза, че в коалицията няма напрежение, а „опит за бойкот от неудовлетворени социалисти“, които не са получили водещи места в листите.

Кои са обвинените

Сред най-често споменаваните имена на хора, заподозрени във връзки с Пеевски, са Драгомир Стойнев и Кирил Добрев.

Стойнев е зам.-председател на БСП, депутат във всеки парламент от 2009 г. насам, както и министър на икономиката и енергетиката в правителството на Пламен Орешарски (2013-2014), подкрепяно от БСП и ДПС.

Сега Стойнев е единственият водач на две листи от коалицията - в Разград и в Стара Загора. Дълго време той беше приближен до Нинова.

Добрев за пръв път става депутат от БСП през 2005 г. Бил е и зам.-председател на партията. Той стана известен като един от най-отявлените критици на Нинова, въпреки че от избора ѝ през 2016 г. до 2020 г. беше нейната „дясна ръка“. В края на 2021 г. Нинова го изключи от партията.

Завръщането на Добрев в политиката тъкмо като водач на листата на БСП в Благоевград е символно, тъй като на предишните избори Нинова беше начело на тази листа.

Източници на Свободна Европа, свързани с БСП, добавиха неофициално към имената на Добрев и Стойнев водачите на БСП в Пловдив-област, Враца и трите района в София - Манол Генов, Андрей Вълчев, Габриел Вълков, Атанас Атанасов. Твърди се, че те са приближени до Добрев.

„Капитал“ добавя, че до него са близки и водачите в Плевен и София-област - Стефан Бурджев и Владимир Георгиев. Част от изброените не са представители на БСП, а на коалиционни партньори в "БСП-Обединена левица".

Пред Свободна Европа Добрев каза, че не е имал роля в определянето на водачи на листи и отговаря само за своя избирателен район.

Временният председател Атанас Зафиров каза преди дни пред БНТ, че "няма зависими в листите" на лявото обединение и като аргумент приведе това, че Добрев е кандидат в Благоевград, където водач на листа е и самият Пеевски.

Защо са обвинени във връзки с Пеевски

За Стойнев и Добрев отдавна има твърдения, че са свързани с ДПС. Като пример за подобна зависимост се посочва проваленият проект за газопровода „Южен поток“ за доставки на газ от Русия за Европа. Той се задейства със съгласието на Стойнев като министър в кабинета на Орешарски.

В планирания проект участваха фирми, които според публикация в "Капитал" са свързвани с Пеевски. Една от тях е фирмата „Техноекспортстрой“ ЕАД, в която по това време е прокуристка сестрата на Кирил Добрев.

През същия период Добрев е председател на временна комисия в парламента за разследване на Филип Златанов - бивш шеф на комисията за противодействие на конфликта на интереси.

Тогава тефтер на Златанов става повод за скандал, свързан с предполагаема схема за търговия с влияние. В тефтера му тя е описана с инициали, сред които „ДП“, смятани за инициалите на Пеевски. Впоследствие се оказа, че те са били поправени на „10“, а накрая оригиналът на тефтера изчезна безследно. През цялото време Добрев отричаше да е виждал инициалите „ДП“.

През годините Добрев и членове на неговото семейство са придобивали имоти и фирми, също свързвани с ДПС според медийни публикации.

Пред Свободна Европа Добрев отрече да е свързан с Пеевски. Той каза, че в миналото е съдил хората, които са отправяли подобни обвинения, и сега има намерение да направи същото.

На въпроса как ще коментира твърденията за връзките си с Пеевски, Стойнев каза само, че сегашният спор в БСП е за места начело на изборните листи.

Какво още

През 2009 г. Доган се опита да лансира Пеевски за председател на парламентарната комисия за борба с корупцията. Зад кандидатурата тогава застават депутатите от ДПС, както и представители на БСП, сред които Добрев.

Показателно е и гласуването за Пеевски за шеф на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) през 2013 г., което предизвика масови протести. Това също е по времето на кабинета "Орешарски". Заради обществената реакция Пеевски се отказа от поста. Той обаче е подкрепен от почти всички тогавашни депутати на БСП, включително Добрев. Но така гласуват през 2013 г. и тогавашни депутати, които сега говорят за връзки с Пеевски.

Когато хората отново викаха "Мафия" по площадите
please wait

No media source currently available

0:00 0:09:11 0:00

Като по-скорошен пример за обвързаност с Пеевски източници от БСП посочиха неуспешния опит за отстраняване на председателя на антикорупционната комисия Антон Славчев в последните дни на 50-ото Народно събрание. За Славчев също има публикации във времето, които го свързват с Пеевски.

Проектът за решение за неговото отстраняване беше предложен от ПП-ДБ. Народните представители от ГЕРБ и ДПС-Пеевски гласуваха против. Малкото присъстващи от БСП депутати също гласуваха против или се въздържаха. Сред гласувалите против беше Стойнев. Действащ депутат и кандидат - Кристиан Вигенин, също реагира на това гласуване с публикация във Фейсбук, че е очаквал все пак БСП да гласува "за", което не се случи.

Какъв ще е резултатът

Според представителите на БСП, които казват, че Добрев, Стойнев и други кандидати имат връзки с Пеевски, резултатът от евентуалния им избор за депутати ще бъде контрол от страна на Пеевски върху част от парламентарната група на БСП.

Това може да окаже влияние при гласуването на важни решения в бъдещото Народно събрание.

Добрев и Стойнев не отговориха на въпроса ще работи ли БСП с „ДПС - Ново начало“ след изборите. Добрев каза само, че не може да каже, защото не е част от ръководството на партията, а „периодът на едноличните решения в БСП вече приключи“. В "еднолично управление"беше обвинявана Нинова.

И докато новата „обединена“ левица спори за водещите позиции в кандидатските си листи и отправя обвинения за зависимости от други партии, тя продължава да бъде отдалечена от модерното европейско ляво.

Най-често то е либерално, занимава се с проблемите на работниците и на маргинализирани общности като ЛГБТ хората и мигрантите. От години БСП върви в обратната посока.

Въпреки че временното ръководство се опитва да наложи наратива за промяна и обединение след председателството на Нинова, видимо позициите не са по-различни от заложения от нея „консервативен социализъм“.

  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

Форум

XS
SM
MD
LG