Връзки за достъпност

Извънредни новини

Калин Стоянов обвини Божидар Божанов от ПП-ДБ, че се меси в МВР, защото пита за свален сатиричен сайт


Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов обвини депутата от ПП-ДБ Божидар Божанов в намеса в работата на МВР. Малко по-късно Божанов нарече това "спекулация".

Новината идва, след като в сряда стана ясно, че сатиричен сайт, в който има информация и за Стоянов, е бил свален от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). За това сигнализираха депутати от ПП-ДБ, като малко по-късно това беше потвърдено и от министъра, който обяви сайта за "фалшив". Впоследствие сайтът беше възстановен.

В петък Стоянов не даде повече подробности за това как е взето решението за свалянето на сайта, макар да даде такава заявка ден преди това. Вместо това той съобщи за "безпрецедентна и арогантна политическа намеса на народен представител в дейността" на ГДБОП.

По негови думи на 14 август Божанов се е обадил на директора на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП, за "да се интересува от материали, които се работят в службата - от кой са подадени, какво съдържат, какво е свършено по тях, и реално е държал сметка защо колегите са си свършили работата".

Стоянов не уточни за какво става въпрос.

Малко по-късно Божанов каза, че действително се е обадил на директора, но определи коментара на министъра като "спекулация".

"Според нас при спирането на сайта е имало незаконосъобразни действия на МВР. Обадих се, за да попитам дали ние не сме сбъркали нещо. Отговор не получих и затворих", каза Божанов.

Той добави, че води работна комуникация с директора от години.

"Компетентните органи могат да изискват от хостинг доставчици да свалят съдържание, което е незаконно спрямо законите на съответната държава-членка. Това включва: детска порнография, терористично съдържание и друго съдържание, което застрашава националната сигурност, незаконен хазар", каза Божанов и добави, че сатиричните сайтове не попадат в тази категория.

Сатиричният сайт novonachalo.com се появи на 4 август, повече от месец след като съпредседателят на ДПС Делян Пеевски съобщи, че "новото начало за ДПС е факт" и "който не го разбира, остава в миналото".

В сряда стана ясно, че той е бил свален по искане на ГДБОП. За това сигнализираха както Божидар Божанов, така и Ивайло Мирчев. Ден по-късно Стоянов каза, че по този начин те са се асоциирали "с този фалшив сайт".

Двамата депутати съобщиха, че той е разработен от активисти на "Да, България".

Мирчев определи случилото се като "брутална политическа цензура и злоупотреба с власт". В четвъртък страницата беше възстановена на нова хостинг платформа, но впоследствие стана обект и на масирана хакерска атака.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG