Връзки за достъпност

Извънредни новини
Васил Терзиев и Ваня Григорова се състезаваха за кметското място в София.
Васил Терзиев и Ваня Григорова се състезаваха за кметското място в София.

Изборите: Финалната разлика между Терзиев и Григорова е под 5000 гласа

На 29 октомври се проведе първият тур на местните избори. В общо 8 областни града бяха избрани кметове, а в останалите 18 има балотаж на 5 ноември. На първия тур бяха избрани и общински съветници.

16:41 5.11.2023

Нинова твърди, че легитимността на институциите е ниска заради избирателната активност

Лидерката на БСП Корнелия Нинова каза, че ниската избирателна активност, апатията и нежелението да се гласува „прави институциите слабо лигитимни“.

Тя поиска всички, които „са посегнали на честността“ на изборния процес по време на първия и втория тур да си понесат последствията.

„Гласувах за чиста, подредена, сигурна, спокойна София, социална община, за това хората от крайните квартали и тези в центъра да имат еднакви условия за живот“, каза още Нинова.

Много анализатори определиха като проблем за Нинова добрите резултати и националната платформа, която Ваня Григорова получи, въпреки подкрепата на БСП за нея.

Преди дни пред Свободна Европа политологът Калоян Велчев каза, че Нинова е „останала изолирана“ от добрия резултат на левицата в София на първия тур.

17:23 5.11.2023

Към 16 часа активността е два пъти по-ниска спрямо първия тур

Към 16 часа избирателната активност в страната е 26,4 %. Това каза на брифинг говорителката на ЦИК Росица Матева.

Преди седмица по същото време избирателната активност беше два пъти по-висока 53,32%.

Най-ниска е избирателната активност в Русе 15,77%, а най-висока е в община Роман, където са гласували 77,94%.

18:09 5.11.2023

Борисов нападна ПП-ДБ и заговори за манипулации на машините в София и Варна

Бойко Борисов каза, че гласува „за да си спази думата“, която е дал, че ще подкрепи кандидата на ПП-ДБ Васил Терзиев на балотажа за кмет на София.

В същото време обаче лидерът на ГЕРБ нападна партньорите си в правителството, които обвини в „схеми“, свързани с машинния вот, както и във формиране на „безпринципни коалиции“.

19:12 5.11.2023

ЦИК спря гласуването с машини в 47 секции

Централната избирателна комисия (ЦИК) спря гласуването с общо 47 машини в 47 секционни избирателни комисии. От тях 10 се намират в Столичната община, съобщиха от ЦИК. Информацията е към 17.00 часа в неделя.

"На доста от машините се появява надпис, че не се синхронизират двата дяла, т.е. двете флашки се разминават. Има надписи софтуерен проблем, инициализирането на машината е неуспешно, или има повреда в ножа, в принтера на машината или не принтира една или две бюлетини", каза говорителката на комисията Росица Матева.

За потенциални проблеми с машинния вот от седмици предупреждава фирмата, която е отговорна за контрола и работата на машините – „Сиела норма“. От компанията твърдят, че основният проблем се дължи на факта, че от ЦИК са поръчали хартия за машините, която е несъвместима с устройствата.

20:46 5.11.2023

Терзиев печели София. ГЕРБ запазва Пловдив, но може да загуби Варна. Русе остава за БСП

Васил Терзиев е новият кмет на София, сочат първите данни от екзитпол след края на изборния ден на 5 ноември, в който се гласуваше на балотаж. Кандидатът на "Обединени за София" (ПП-ДБ и Спаси София)взима над 50% от вота, а опонентката му Ваня Григорова, издигната от БСП и коалиция от партии, има над 44%.

Пловдив отново ще има кмет от ГЕРБ - това е Костадин Димитров, който получава 53% от гласовете на балотажа срещу 41% за кандитата на ПП-ДБ Ивайло Старибратов, показват данните на социолозите към края на изборния ден.

Варна вероятно ще има нов кмет в лицето на Благомир Коцев - кандидат на ПП-ДБ. Той печели около 49% от вота в града срещу досегашния кмет Иван Портних от ГЕРБ, който се кандидатира за четвърти мандат и взе 45% от гласовете. Разликата между двамата обаче е доста близка и се очакват резултатите от преброяването на бюлетините.

В Русе кмет остава Пенчо Милко от БСП, който е преизбран с над 60% от вота, показват първоначалните данни от екзитпол. Опонентът му от ГЕРБ Иван Иванов получава около 33% от доверието на избирателите.

22:05 5.11.2023

ГЕРБ ще има кмет в Плевен за втори път. Валентин Христов побеждава Георг Спартански

Плевен ще има нов кмет и той ще е от ГЕРБ - досегашният кмет Георг Спартански (независим) губи балотажа в неделя от кандидата от ГЕРБ Валентин Христов. Той получава 61,8% от гласовете, а Спартански - 33%, показват данните от екзитпол на агенция "Тренд".

На първия тур, който се проведе на 29 октомври, Спартански изоставаше с под 1 процентен пункт - 18,38% за него срещу 19,44% за Христов.

Георг Спартански управлява града от 2015 г. и през 2023 г. се кандидати за трети мандат. Досега партия ГЕРБ е имала кмет на града само веднъж - в мандата 2011-2015 г. поста заемаше Димитър Стойков.

В общинския съвет, избран на първия тур на 29 октомври, влизат 12 партии и коалиции, като ГЕРБ има най-много съветници - 8 от 41, но няма мнозинство. На втора позиция е БСП с 4 мандата, следвани от две местни коалиции също с по 4. ПП-ДБ има трима съветници, колкото и ДПС, и "Възраждане".

13:25 6.11.2023

ПП-ДБ победи в София и Варна. ГЕРБ запази Пловдив

Победа на "Продължаваме промяната-Демократична България" в София, Варна, Благоевград, Пазарджик. Кметове на ГЕРБ в Пловдив, Велико Търново, Враца, Габрово, Монтана, Плевен, Сливен, Смолян, Хасково.

Това показват окончателните резултати от местните избори, обявени в понеделник. Вижте и пълния списък с резулатите от двата тура във всички областни градове.

13:33 6.11.2023

Столичната избирателна комисия обяви Васил Терзиев за кмет на София

Кандидатът на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и "Спаси София" Васил Терзиев е официално избран за кмет на София със 175 044 действителни гласа. Това показва решение на Общинската избирателна комисия (ОИК), публикувано в понеделник.

Според резултатите от балотажа в столицата, който се проведе в неделя, при обработени 99,78% от всички протоколи Терзиев получава 48,17% подкрепа. Ваня Григорова, която беше издигната от широка проруска коалиция, водена от БСП и "Левицата", печели 46,92% от гласовете. Разликата между двамата кандидати е под 2%.

13:35 6.11.2023

Кои са новите районни кметове на София

Районни кметове на ПП-ДБ и „Спаси София“ ще има в 19 от общо 24 района в София. Кандидати на ГЕРБ печелят само в 3 района - „Панчарево“, „Банкя“ и „Надежда“. В останалите 2 - „Студентски“ и „Нови искър“, победители са независими кандидати.

В линка ще намерите всички резултати от балотажите по райони в столицата.

13:37 6.11.2023

ГЕРБ печели балотажа в Пловдив и си поделя районните кметове с ПП-ДБ

Кандидатът за кмет от ГЕРБ Костадин Димитров печели втория тур на местните избори в Пловдив с 54,15% подкрепа. След него остава Ивайло Старибратов от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) с 41,68 на сто от гласовете.

Това показват данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) при 100% обработени протоколи. Същевременно ГЕРБ и ПП-ДБ си поделят кметските места в шестте района на Пловдив.

13:38 6.11.2023

"По-светло и по-благо". Благомир Коцев от ПП-ДБ е новият кмет на Варна при 100% обработени протоколи

Кандидатът на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Благомир Коцев е новият кмет на Варна. Това сочат окончателните резултати при 100% обработени протоколи от секционните комисии.

Коцев получава подкрепата на 53,06% от избирателите (45 395 гласа), с което печели балотажа с повече от 10% преднина пред опонента си Иван Портних от ГЕРБ, който взима 41,52% (35 519 гласа).

13:39 6.11.2023

Пазарджик, Кюстендил и Благоевград. Как станаха изненадващите обрати срещу ГЕРБ

Пазарджик, Кюстендил и Благоевград имат нови кметове, след като досегашните градоначалници, излъчени или подкрепени от ГЕРБ, които водеха на първия тур и в трите града, загубиха балотажите в неделя.

Петър Куленски ("Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ)) в Пазарджик, Огнян Атанасов (Партия на зелените) в Кюстендил и Методи Байкушев (ПП-ДБ) в Благоевград успяха да стопят преднината съответно на кандидата на ГЕРБ Тодор Попов, на подкрепения от ГЕРБ Петър Паунов и на издигнатия от инициативен комитет, но подкрепен от ГЕРБ Илко Стоянов, и да спечелят изборите. Това сочат официалните резултати на ЦИК при 100% преброени бюлетини.

13:41 6.11.2023

Васил Терзиев е кмет на София. ГЕРБ губи тоталния контрол. БСП надига глава. "Възраждане" се топи

София изцяло си променя управлението, то преминава в ръцете на ПП-ДБ. ГЕРБ отстъпва на твърде много места, БСП е доволна от себе си. А "Възраждане"? Партията влезе в общинските съвети, но с по-нисък резултат, отколкото на предишни избори. Тук е обобщението от резултатите в местните избори.

15:16 6.11.2023

ПП-ДБ и "Спаси София" ще предложат Борис Бонев за председател на общинския съвет

"Продължаваме промяната" (ПП-ДБ) и "Спаси София" ще преложат Борис Бонев за председател на Столичния общински съвет. Това стана ясно по време на пресконференцията на избрания за кмет на столицата Васил Терзиев и неговия екип.

Борис Бонев беше водач на листата за съветници на обединението в София. Той определи успеха на ПП-ДБ и „Спаси София“ като „разгромна победа на досегашния модел“ на партия ГЕРБ, която управляваше столицата от 2005 г.

17:40 6.11.2023

Ваня Григорова ще оспори резултатите от балотажа за кмет на София

Кандидатката за кмет на София Ваня Григорова и нейният екип ще оспорват пред съда резултатите от втория тур на местните избори, който се проведе в неделя. Това стана ясно от пресконференция на Григорова в щаба на местната коалиция „БСП за България“, която издигна кандидатурата ѝ.

Като аргументи Григорова и екипът ѝ посочват подозрения за „компрометиране“ на машинния вот и разминавания в пренасянето на данните от изборните протоколи.

18:32 6.11.2023

Финалната разлика между Терзиев и Григорова е под 5000 гласа

Разликата в подкрепата на балотажа за кмет на София между Васил Терзиев от ПП-ДБ и „Спаси София“ и Ваня Григорова от „БСП за България“ е 4786 гласа. Това показват данните на Общинската избирателна комисия (ОИК) в столицата при 100% обработени протоколи.

Окончателните резултати сочат, че 48,2% от софиянци са подкрепили Терзиев, 46,89% - Григорова, а 4,91 на сто от гласувалите са избрали опцията „Не подкрепям никого“.

В понеделник сутринта с решение на ОИК Терзиев беше официално обявен за кмет на София. На първия си брифинг в тази роля Терзиев обеща, че ще бъде кмет „на всички софиянци“.

По-късно през деня щабът на Ваня Григорова обяви, че ще оспорва изборния резултат заради малката разлика в гласовете.

Основната причина за оспорването, цитирана от Григорова и колегите ѝ, са съмнения в нередности при машинното гласуване и пренасянето на данните от протоколите.

Форум

XS
SM
MD
LG