Връзки за достъпност

Извънредни новини

Васил Терзиев води в София с малка разлика пред Ваня Григорова при 100% паралелно преброяване


Васил Терзиев
Васил Терзиев

Кандидат-кметът на София Васил Терзиев, издигнат от коалицията на "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София", води на балотажа в столицата с малка разлика. Това показват данни от паралелното преброяване на "Алфа рисърч" и "Галъп интернешънъл".

При 100% паралелно преброяване на "Алфа рисърч" Терзиев води с 48,6% пред пред Ваня Григорова с 46,8%. Тя беше издигната от широка проруска коалиция, водена от БСП и "Левицата". Същите данни дава и "Галъп интернешънъл" при 100% паралелно преброяване.

Социологическите агенции уточняват, че паралелното им преброяване все пак не покрива всички избирателни секции, а само извадка. Затова окончателният победител ще стане ясен, след като бъдат обявени официалните резултати.

Малко след излизането на първите данни Терзиев се появи пред медиите пред щаба му, за да благодари на избирателите и членовете на секционните избирателни комисии. Той каза още, че ще даде пресконференция в понеделник, след като има официални резултати от балотажа в столицата.

Григорова също даде кратък брифинг, на който заяви, че "надеждата е жива" и "утрото е по-мъдро от вечерта". От щаба ѝ обявиха, че ще дадат пресконференция, след като имат официални резултати.

Тези местни избори бяха белязани от безпрецедентното решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) да отмени машинното гласуване на първия тур заради справка на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), в която се излагаха подозрения, че зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е заснел изходния код на машина с цел да го манипулира.

Гласуването само с хартиени бюлетини доведе до голям брой недействителни гласове, а Върховният административен съд върна машините на балотажите.

На първия тур преди седмица в София Васил Терзиев спечели 31,8% подкрепа (119 121 гласа), а опонентката му на балотажа Ваня Григорова остана втора с 21,6% (80 875 гласа).

Тогава беше избран и новият състав на Столичния общински съвет, в който влязоха представители на шест формации. Коалицията на ПП-ДБ и "Спаси София" получи 23 мандата, ГЕРБ-СДС спечели 14 места, БСП - 9, "Възраждане" - 8, "Има такъв народ" (ИТН) - 3, местната коалиция КОД - 3 и ВМРО - 1.

Кой кого подкрепи

Между двата тура Григорова получи подкрепа от лидер на ИТН Слави Трифонов, чийто кандидат-кмет на София Ивайло Вълчев остана шести с 3,17% подкрепа (11 861 глас).

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също намекна, че е по-добре симпатизантите му да гласуват за Григорова, вместо за Терзиев, но впоследствие каза, че се е пошегувал. В крайна сметка Борисов и останалият на трето място кандидат-кмет на София от ГЕРБ Антон Хекимян с резултат от 17.83% (66 792 гласа) подкрепиха публично Терзиев.

Известни кадри на ГЕРБ обаче показаха, че няма да се съобразят с този призив. Бившият депутат и бивш конституционен съдия Георги Марков открито призова във Фейсбук да се гласува за Григорова. За този избор намекна и депутатът от ГЕРБ Тома Биков, който написа, че не би подкрепил “партии, които мразят ГЕРБ”.

Кой управлява досега

Третото място на Хекимян на първия тур сложи край на 18-годишното управление на партията на Борисов в София. Този период започна с победа на самия Борисов срещу Татяна Дончева от БСП на балотаж през 2005 г. Тогава София гласува за кмет, след като Стефан Софиянски се отказва да довърши третия си мандат начело на Столичната община, защото е избран за депутат.

През 2007 г. Борисов печели още на първи тур редовен четиригодишен кметски мандат, но на свой ред не го довършва. Причината е, че през лятото на 2009 г. ГЕРБ печели парламентарните избори и лидерът на партията за първи път става премиер.

Кметският му пост временно е поет от Минко Герджиков. През есента на 2009 г. за кмет на София е избрана Йорданка Фандъкова, която преди това е заместничка на Борисов в СО, а за кратко влиза и в първия му кабинет като министър на образованието.

През 2011, 2015 и 2019 г. Фандъкова печели още три последователни кметски мандата. Преди настоящите местни избори Борисов обяви, че тя няма да се кандидатира повече за поста.

След падането на комунистическия режим през 1989 г. София никога не е имала “червен” кмет. Преди Софиянски, който е избран за пръв път на поста през 1995 г., СО е оглавявана последователно от Александър Каракачанов и Александър Янчулев - и двамата от СДС.

За последно столицата има ляв кмет между 1986 и 1990 г., когато този пост заема членът на Централния комитет на Българската комунистическа партия Стефан Нинов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG