Връзки за достъпност

Извънредни новини
Васил Терзиев и Ваня Григорова се състезаваха за кметското място в София.
Васил Терзиев и Ваня Григорова се състезаваха за кметското място в София.

Изборите: Финалната разлика между Терзиев и Григорова е под 5000 гласа

На 29 октомври се проведе първият тур на местните избори. В общо 8 областни града бяха избрани кметове, а в останалите 18 има балотаж на 5 ноември. На първия тур бяха избрани и общински съветници.

18:09 28.10.2023

За вота за кметове и общински съветници са регистрирани общо 58 партии и 9 коалиции в ЦИК. Тук можете да видите номерата, с които партиите и коалициите ще бъдат отбелязани в бюлетината в деня на изборите.

08:14 29.10.2023

Секциите за гласуване са отворени от 7:00 до 20:00 часа. Вотът започна без нарушения

Секциите за гласуване на местните избори в неделя, 29 октомври, отвориха в цялата страна в 7:00 часа и ще затворят в 20:00 часа, като има възможност за удължаване на работното им време до 21:00 часа, ако пред някоя от тях все още има опашка от избиратели.

Изборният ден започна без нарушения, съобщиха от МВР, цитирани от БТА. Засега няма сигнали за възпрепятстване на отварянето на някоя от секциите.

България избира общински съветници, кметове на общини, кметове на райони - в София, Пловдив и Варна, и кметове на кметства. Ако кандидат-кметовете не съберат над 50% подкрепа от гласувалите, следва балотаж следващата неделя, 5 ноември.

Броят на избирателните секции е общо 12 299, от които 442 са подвижни избирателни секции. За местния вот са разпечатани около 20 млн. хартиени бюлетини.

На изборите няма да се гласува с машини, след като в петък Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение във всички избирателни секции да се гласува само с хартиена бюлетина.

09:46 29.10.2023

Васил Терзиев очаква "изключително силно представяне" на ПП-ДБ в София 

Кандидат-кметът на София Васил Терзиев, издигнат от “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ), “Спаси София” и “Екипът на София” очаква “изключително силно представяне” на местните избори в неделя. Това каза той пред медиите, след като гласува в столичния жк “Младост”.

Васил Терзиев
Васил Терзиев

“Надявам се да има висока избирателна активност, тъй като изборът днес предопределя много неща, които ще се случат или няма да се случат днес. Поправителен няма, този един глас се натрупва и има отношение към качеството на живот на всеки от нас”, коментира Терзиев, цитиран от БТА.

Той определи като проблем отмяната на машинния вот от Централната избирателна комисия, но добави, че “това не променя отговорността на всеки един от нас да гласува”. На въпрос дали очаква балотаж в София, Терзиев каза, че това ще стане ясно до края на деня.

10:49 29.10.2023

Ваня Григорова иска да освободи София от "властта на парите"

София да бъде по-светъл град, “освободен от властта на парите, където всеки се чувства у дома си, град без елитни и неелитни училища, без частни улици”.

Ваня Григорова
Ваня Григорова

Това каза кандидат-кметът на БСП Ваня Григорова, след като гласува в неделя. Тя призова избирателите “да покажат, че са по-важни от машините”.

“Надявам се, че разговорите и споровете за технологиите вчера не са засенчили идеите и посланията на кандидатите”, каза Григорова по повод отмяната на машинното гласуване на местните избори от ЦИК.

Кандидатката на БСП каза още, че не само ще стигне до балотаж следващата неделя, но и ще победи на него.

11:08 29.10.2023

Антон Хекимян е гласувал "хаосът в държавата" да не се повтори в София 

Антон Хекимян
Антон Хекимян

Кандидат-кметът на София Антон Хекимян, издигнат от ГЕРБ, е гласувал “за по-сигурна, по-чиста и по-подредена София, за хората, които знаят как да го направят, за хората, които са доказали, че могат да носят отговорност”, каза той в неделя.

“Гласувах за това хаосът в държавата, който виждаме през последните две години и половина, да не се повтори в София”, посочи той, цитиран от БТА.

Хекимян коментира, че досега винаги е гласувал с машина и щял да го направи и сега, “ако не бяхме загубили доверието в този процес”.

11:35 29.10.2023

Деян Николов от "Възраждане" вярва, че ще стигне до балотаж в София 

Деян Николов
Деян Николов

Кандидат-кметът на София от “Възраждане” Деян Николов вярва, че има добри шансове да достигне до балотаж в столицата.

“Гласувах за по-справедлива София, най-вече за прозрачно, искрено, морално и честно управление на София в следващите четири години”, каза Николов.

На въпрос дали смята, че вотът може да бъде честен при гласуване само с хартиени бюлетини, Николов отговори, че се надява, въпреки всичко, което се случи в последните дни.

12:24 29.10.2023

Към 11 часа избирателната активност в страната е 12,3%

Към 11:00 часа избирателната активност в страната е 12,3 %, каза пред медиите зам.- председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

Най-висока е в община Болярово - 33,94 %, а най-ниска е в Пловдив - 7,25 %, посочи тя и добави, че около 25 общински избирателни комисии не са подали информация за активността.

За сравнение на местните избори през 2019 г. избирателната активност към 10:00 часа е била 10,43 %, а към 12:00 часа - 23,92 %, отбеляза Матева.

Тя добави, че изборният ден в цялата страна е започнал нормално. Навсякъде избирателните секции са отворени навреме, а там, където не са се явили членове на секционните избирателни комисии, общинските са назначили от резервните.

14:12 29.10.2023

Асен Василев не успя да гласува в Хасково, защото не е регистриран там 

Финансовият министър Асен Василев не успя да упражни правото си на глас в Хасково, въпреки че е роден там, тъй като няма адресна регистрация там и е бил заличен от избирателния списък, съобщи бТВ.

На местните избори действа принципът за уседналост, който изисква всички избиратели да имат регистриран адрес в България, за да гласуват.

“Трябва да има настоящ адрес в България, който в случая той не притежава. Трябва да представи съответни доказателства, че тези данни в ГРАО не са верни със съответен официален документ от САЩ. С тях трябва да се удостовери, че към 28 април този настоящ адрес не е в Щатите”, каза пред бТВ председателят на Общинската избирателна комисия в Хасково Добромир Якимов.

Асен Василев е направил опит да извади заявление от общината, но от там са му обяснили, че няма как да му издадат такова, тъй като той е заличен от списъка на ГРАО към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

"Двама регистрирани, които не са за мен". На избори в Драгойново
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:38 0:00
16:48 29.10.2023

Прокуратурата отчете една присъда за купуване на гласове. Води над 150 дела 

Прокуратурата отчете в неделя първа осъдителна присъда за купуване на гласове за местни избори. Осъдена е жена от плевенското село Николаево.

До 15:00 часа в неделя са образувани общо 157 досъдебни производства във връзка с изборите. Най-много са разследванията в района на София - 61, следва Бургас с 33 и Варна с 36.

По водените дела вече са повдигнати обвинения за изборни злоупотреби на общо 17-има заподозрени, съобщиха от прокуратурата.

17:37 29.10.2023

Към 16 часа избирателната активност в страната е 34,16% 

Избирателната активност за страната към 16:00 часа е 34,16%, съобщи зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

Най-високата е в община Челопеч – 75,15%, а най-ниската е в Добрич – 23,18 %.

Матева припомни, че бюлетините, на които има следи от черна лента или печат, трябва да бъдат считани за валидни. Тя все пак препоръча избирателите да не поставят една върху друга бюлетините при попълването им.

19:31 29.10.2023

Бюлетините свършиха в няколко кметства. ЦИК инструктира комисиите да ги ксерокопират

Бюлетините за гласуване в няколко кметства във Врачанско, Шуменско и Плевенско са свършили, съобщи говорителката на ЦИК Росица Матева. По думите ѝ ЦИК е дала указания на секционните комисии да ксеропкопират бюлетините и да ги номерират с последваща номерация след кочаните.

Дефицит на бюлетини има и в села от общините Първомай и Лом, каза още Матева.

"Там са били заявени по-малко бюлетини за отпечатване и след като са подадени заявления от избиратели, които имат право да гласуват по настоящ адрес, не е коригирана заявката за отпечатания тираж на бюлетините", добави тя.

20:08 29.10.2023

Секциите затвориха. Балотажи ще има в София, Пловдив и Варна

Изборният ден в голямата част от страната приключи в 20ч. Балотажи ще има в София, Пловдив и Варна, сочат първите прогнозни резултати на социологическите агенции.

Според екзитполовете на Алфа Рисърч в София Васил Терзиев (ПП-ДБ, "Спаси София") води убедително с 37% пред Ваня Григорова ("БСП за България"), която има 20,7%, и Антон Хекимян (ГЕРБ-СДС), който получава 18,9%.

В Пловдив Маркет линкс дава прогнозни 34,5% на Костадин Димитров (ГЕРБ-СДС) пред Ивайло Старибратов (ПП-ДБ) с 19,2%.

Във Варна екзитполовете на Маркет линкс дават 28,5% на Иван Портних (ГЕРБ-СДС) пред Благомир Коцев (ПП-ДБ) с 24,6%.

От големите градове кметското място се очаква да бъде спечелено още на първи тур в Бургас. Там кандидатът на ГЕРБ-СДС Димитър Николов събира повече от 50% от гласовете според Маркет Линкс. Данните на Галъп Интернешънъл от 20 ч. показват 38% подкрепа за Николов, които не са достатъчни, за да спечели без балотаж.

Първите прогнозни резултати може да претърпят значителни промени при паралелното преброяване на гласовете, което е с по-голяма точност, предупреждават социолозите.

20:47 29.10.2023

"Борим се за всички софиянци". Терзиев води убедително в София

Кандидатът на "Продължаваме промяната-Демократична България" и "Спаси София" Васил Терзиев води убедително на първи тур на местните избори в София. Това сочат първите екзитполове на Алфа рисърч и Галъп интернешънъл. Двете агенции дават съответно 37% и 38,8% на Терзиев, който води пред Ваня Григорова (БСП) и Антон Хекимян (ГЕРБ-СДС).

"Радвам се, че 4 месеца бяхме на терен. Проведохме една изключително положителна кампания, в която хората имаха възможност да се запознаят с нашите идеи", каза Терзиев в първи коментар след оповестяването на екзитполовете. Той благодари на всички софиянци, които са го подкрепили.

"Продължавам битката да бъда кмет на всички софиянци. Борим се за всички софиянци", отговори Терзиев на въпрос дали предпочита да се изправи срещу Григорова или Хекимян на балотажа.

21:18 29.10.2023

"Направихме първата стъпка". Ваня Григорова е втора в София, но само с около 2% пред Хекимян

Кандидатката на "БСП за България" Ваня Григорова е втора след Васил Терзиев на изборите за кмет на София. Това сочат прогнозните резултати на Алфа рисърч и Галъп интернешънъл към края на изборния ден.

Според Алфа Рисърч тя печели 20,7% от гласовете в столицата, а според Галъп интернешънъл 19,1%. И двете агенции обаче дават малка разлика между нея и третия Антон Хекимян (ГЕРБ-СДС) - в рамките на само около 2%. Това означава, че е възможно и разместване в резултата.

В първо изявление след края на изборния ден Григорова благодаря на гражданите, които "повярваха в нашите идеи и ни подкрепиха", както и на градската организация на БСП и на колегите си от синдиката КТ "Подкрепа".

"Направихме първата стъпка, която е най-важна. Поставихме в центъра на дебата в кампанията проблемите на работещите хора, проблемите на малкия човек. Те вече са незаобиколим фактор", каза Григорова.

"Имаме волята да продължим докрай и ще го направим", добави тя.

21:37 29.10.2023

ПП-ДБ получава около 40% от местата в Столичния общински съвет

Най-много общински съветници в Столичния общински съвет (СОС) се очаква да има "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) според първите данни от екзитполове на Алфа Рисърч и Галъп Интернешънъл.

Алфа Рисърч отчита 39,4%, а Галъп - 40,6% подкрепа за коалицията. За ГЕРБ се очакват съответно 20,5% според Алфа и 19,2 според Галъп. За БСП - 13,4% или 12,7%, за "Възраждане" - 11,2% или 9,7% и за Синя София - 4,5% или 4,8%.

22:42 29.10.2023

ГЕРБ ще има най-много общински съветници в Пловдив

ГЕРБ-СДС ще има най-много общински съветници в Пловдив, сочат прогнозните данни на Галъп интернешънъл.

Колаицията печели 29,7% от гласовете за съветници или с близо 10% повече от ПП-ДБ, които събират 22,1%. Трети са от Коалиция "Съединени за Пловдив" с 13,9%.

"Възраждане" също ще има представители в новия общински съвет, като събира 8,6% от гласовете на пловдивчани. След тях според екзитпола на Галъп се нареждат кандидатите на БСП за България с 6,5%.

Обяснено. Какво правят общинските съветници
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

23:43 29.10.2023

Боряна Димитрова от Алфа рисърч предупреди за много грешки в протоколите

Данните на Алфа рисърч сочат, че има допуснати много грешки в секционните протоколи. Това каза управителката на социологическата агенция Боряна Димитрова пред Би Ти Ви.

По думите ѝ проверка на поискани книжа е показала, че например, вместо номера на партии, се вписват номерата на преференции.

"Утре ще има рекапитулация, но един от първите ефекти, на тези доста сложни избори, това са грешки в протоколите и предстои да анализираме как това ще се отрази на финалния резултат", каза Димитрова.

Изборите в неделя се проведоха само с хартиени бюлетини, след като в петък, два дни преди изборите, ЦИК забрани вота с машини. До това се стигна, след като часове по-рано същия ден ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" (ИТН) и "Възраждане" обвиниха кабинета в манипулиране на машините за вота, позовавайки се на справка от Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

00:28 30.10.2023

"Продължаваме промяната - Демократична България", "Спаси София" (ПП-ДБ, СС) получава най-много места в Столичния общински съвет, а ГЕРБ-СДС е с най-висок резултат на изборите за общински съветници в Пловдив, Варна, Велико Търново и Стара Загора.

01:20 30.10.2023

ГЕРБ води пред ПП-ДБ в Пловдив и Варна според предварителните данни

Кандидатите на ГЕРБ-СДС водят пред тези на ПП-ДБ в Пловдив и Варна, сочат предварителните данни.

При 70% паралелно преброяване на Галъп интернешънъл Костадин Димитров (ГЕРБ-СДС) получава 34,1% подкрепа, а Ивайло Старибратов (ПП-ДБ) взима 18,7% от гласовете.

Във Варна досегашният кмет Иван Портних от ГЕРБ-СДС води с 26,2% пред Благомир Коцев от ПП-ДБ с 22,4% при 95% паралелно преброени бюлетини.

08:24 30.10.2023

При 18,68% обработени протоколи Васил Терзиев води в София

При обработени 18,68% от протоколите на секционните избирателни комисии кандидатът на ПП-ДБ-"Спаси София" Васил Терзиев води с 31,28%, показват данните на Централната избирателна комисия към 06:00 ч. в понеделник. Следват го подкрепената от БСП Ваня Григорова с 22,42% и кандидатът на ГЕРБ Антон Хекимян с 17,36%.

Следват издигнатият от "Възраждане" Деян Николов с 8,16% от гласовете, Вили Лилков (Синя София)с 5,71% и Ивайло Вълчев (ИТН)с 3,29%.

Най-голям група в Общинския съвет на Столична община ще има коалицията ПП-ДБ-"Спаси София" с 33,75, следвана от ГЕРБ с 19.56%, БСП с 14.67%, "Възраждане" с 11,41%, "Синя София" с 4,53%, ИТН - 4,66%.

Заредете още

Форум

XS
SM
MD
LG