Връзки за достъпност

Извънредни новини

Блинкен определи ситуацията в Близкия изток като по-опасна, отколкото през 1973 г.


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен

Ситуацията в Близкия изток сега е по-опасна, отколкото е била през 70-те години по време на Войната Йом Кипур, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от ДПА.

Думите му идват на фона на редица конфликти в региона, включително в в Ивицата Газа и Йемен, както и атаките на бунтовниците хути срещу морски кораби в Червено море и контраударите на американските и британските сили.

В неделя при атака с дрон срещу американски пост в североизточна Йордания бяха убити трима американски войници, а над 30 души бяха ранени. Това породи нови опасения от разширяване на кризата в Близкия изток.

"Поне от 1973 г. насам не сме виждали толкова опасна ситуация в региона като тази, пред която сме изправени сега. А вероятно дори и преди това", каза Блинкен на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг във Вашингтон.

Блинкен също така осъди опитите да се използва войната в Ивицата Газа, за да се насажда допълнително напрежение в Близкия изток. Той каза, че САЩ ще отговорят на всеки такъв опит "решително", но подчерта, че целта на американското правителство е да предотврати ескалация на в региона.

На 6 октомври 1973 г. коалиция от арабски държави, водена от Египет и Сирия, напада неочаквано Израел на Йом Кипур, най-големият еврейски празник. Конфликтът, известен като Войната Йом Кипур, продължава 19 дни, припомня БТА.

Сраженията се водят главно на Синайския полуостров и на Голанските възвишения. По данни на Тел Авив тогава над 2600 израелски войници са убити, а над 7000 са ранени.

През октомври ислямистката паравоенна групировка Хамас, която е обявена за терористична от САЩ и ЕС и която управлява Ивицата Газа, реализира най-мащабната си атака срещу Израел до момента.

Тел Авив отговори с обявяване на война, която до днес е отнела живота на поне 25 000 палестинци според данни на здравните власти в Ивицата Газа. От началото на войната проирански групировки извършват почти ежедневни нападения срещу американски военни бази в Ирак и Сирия. САЩ отговорят с въздушни удари и в двете страни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG