Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Никога не е бил годен". Какви са рeакциите след оттеглянето на Байдън и подкрепата му за Харис


Президентът на САЩ Джо Байдън
Президентът на САЩ Джо Байдън

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън от Републиканската партия призова за незабавната оставка на Джо Байдън. Искането дойде часове след решението на американския президент да се оттегли от надпреварата за кандидат за президент на изборите през ноември.

В същото време представители на Демократическата партия на САЩ реагираха позитивно на решението на Байдън.

В неделя, след седмици на натиск от свои съпартийци и привърженици на партията си, настоящият президент оттегли кандидатурата си и обяви, че подкрепя за кандидат за поста си настоящата си вицепрезидентка Камала Харис.

Как реагираха демократите и Камала Харис

Лидери на демократите, бивши президенти и привърженици на партията подкрепиха решението на Байдън и го обявиха за „велик президент“. Те също акцентираха и над „опасността“ Тръмп да бъде избран през ноември.

Според лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър решението за Байдън не е било лесно, но „той за пореден път постави страната си, партията си и нашето бъдеще на първо място“.

„Джо, днешният ден показва, че си истински патриот и велик американец“, написа Шумър Екс.

Според бившата председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси Байдън е поставил интересите на страната на страната над собствените си.

Бившият президент Барак Обама застана зад бившия си вицепрезидент и му благодари за управлението и „забележителната му кариера“.

„Байдън ни отдалечи от четирите години на хаос, лъжа и разделение, които характеризираха мандата на Доналд Тръмп“, написа Обама в Екс.

Друг бивши президент Бил Клинтън и съпругата му и бивш държавен секретар Хилари Клинтън също подкрепиха Байдън и застанаха зад кандидатурата на Камала Харис за президент.

Самата Харис каза, че ще „заслужи и спечели“ номинацията на Демократическата партия.

„Ще направя всичко по силите си, за да обединя Демократическата партия, както и да обединим нашата нация, за да победим Доналд Тръмп“, каза тя в свое изявление.

Харис бързо получи широка подкрепа за кандидатурата си, като зад нея застават лидерите на партията от почти всеки щат. Някои от водещите лица на партията като губернаторката на Мичиган Гретчън Уитмър казаха, че няма да се изправят срещу Харис.

В същото време уебсайтът, на който се събират дарения за кампанията на демократите, събра 46,7 мнл. долара за първите часове от кампанията на Харис.

Хиляди тъмнокожи жени се организираха в онлайн обаждане, в което изразиха подкрепата си за Харис.

„Харис е провалена като Байдън“

Представителите на Републиканската партия бързо реагираха на решението на Байдън и пренасочиха атаките си към новият фаворит за номинацията на демократите – Камала Харис.

Доналд Тръмп нарече Байдън „мошеник“, който „не беше годен да се кандидатира за президент и със сигурност не е годен за поста си - И никога не е бил“. Кандидатът на репубиканците хвърли обвинения и върху екипа на Байдън за това, че от там са знаели, че той не е способен да изпълнява ролята на си на президент.

Пред Си Ен Ен Тръмп каза още, че за него ще бъде много по-лесно да победи Харис, отколкото Байдън.

Според Майк Джонсън фактът, че Байдън не е в състояние да води кампания за втори мандат, е достатъчно основание да се смята, че той не е годен да изпълнява и функциите си като президент. Председателят на Камарата на представителите каза още, че моментът е безпрецендент в американската политическа история.

„Демократическата партия зачеркна кандидата си от бюлетините малко повече от 100 дни преди изборите. Превръщайки в недействителни гласовете на повече от 14 милиона американци, избрали Джо Байдън за кандидат“, каза той.

Джонсън нападна и Камала Харис като съавтор на „катастрофалните политически провали“ на администрацията на Байдън.

Кандидатът за вицепрезидент на републиканците Джей Ди Ванс нарече Байдън „най-лошият президент“ и добави, че Харис е била с него на всяка крачка.

С подобна позиция излезе и Националния комитет на републиканците.

Реакциите по света

Голяма част от световните лидери, които вече реагираха на новината, изказаха подкрепа за решението на Байдън и му благодариха особено за противопоставянето му срещу Русия след инвазията в Украйна.

„Благодарение на него трансатлантическото сътрудничество е тясно, НАТО е силен алианс, а САЩ са добър и надежден партньор за нас“, каза германският канцлер Олаф Шолц.

„Той е велик човек и всичко, което прави, е ръководено от любовта му към страната“, каза Джъстин Трюдо.

Украйна, която може да се окаже значително засегната от развоя на изборите през ноември, също реагира на новината. Президентът Володимир Зеленски каза, че уважава „трудното, но силно решение“ на американския си колега.

„Украйна е благодарна на президента Байдън за неизменната подкрепа за страната в борбата ѝ за свобода, която наред със силната двупартийна подкрепа в САЩ е била и остава от решаващо значение“, написа Зеленски в Екс.

Джо Байдън е дългогодишен член на Демократическата партия. За пръв път попада в изпълнителната власт на 30 години, когато е избран за сенатор от Делъуеър през 1973 г. Между 2009 и 2017 г. той служи като вицепрезидент на Барак Обама.

На президентските избори през 2020 г. той победи Доналд Тръмп.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG