Връзки за достъпност

Извънредни новини

Крайнодясната Партия на свободата печели изборите в Австрия. Има ли с кого да управлява


Лидерът на Австрийската партия на свободата Херберт Кикъл в изборната нощ
Лидерът на Австрийската партия на свободата Херберт Кикъл в изборната нощ

Крайнодясната Австрийска партия на свободата печели парламентарните избори в Австрия, сочат предварителните резултати, цитирани от световните агенции. Партията, водена от Херберт Кикъл, получава 28,8% от гласовете, но това не е достатъчно за мнозинство и формацията ще търси коалиционни партньори.

Това е първата победа на избори на Австрийска партия на свободата от основаването ѝ през 50-те години на 20 век. Резултатът ѝ идва на фона на успехите на крайнодесни формации в други държави в Европа през последната година.

На второ място е консервативната Австрийска народна партия на сегашния канцлер Карл Нехамер, която получава 26,3% от гласовете. Предварителните резултати показват, че в парламента ще влязат още Австрийската социалдемократическа партия с 21,1% от гласовете, либералната партия Неос с 9,2%, и Зелените с 8,3%.

Единствената партия, която досега не е изключила възможността за коалиция с Партията на свободата, е Австрийска народна партия. Но нейният лидер Карл Нехамер изключва участие в правителство, оглавено от Кикъл.

Избирателната активност на изборите в неделя е била 78%, съобщи Би Би Си. Това значи, че 6,3 милиона гласоподаватели са участвали във вота, доминиран от дебати за миграцията и икономиката.

Какво обещава Партията на свободата

Победата на Австрийската партия на свободата на изборите в неделя е първият ѝ такъв успех от основаването ѝ.

Лидерът ѝ Хърбърт Кикъл каза, че успехът на партията “отваря вратата на нова ера” и благодари на гласоподавателите си за “оптимизма, смелостта и доверието” в реч след обявяването на предварителните резултати в неделя вечерта.

Сред предизборните обещания на Кикъл е да превърне “Австрия в крепост” и да възстанови “сигурността и мира”. Той е съюзник на Виктор Орбан и партията му участва в инициираната от унгарския премиер популистка група в Европейския парламент “Патриоти за Европа”.

Австрийската партия на свободата е основана през 50-те години на 20 век от бивши нацисти, но след това се опитва да смекчи посланията си. Въпреки това няколко скандала през последните години са свързани с наследството на партията. Два дни преди вота се появи видео на кандидати от партията, които пеят песен, смятана за нацистка, на погребение.

Сред основните обещания на партията е да спре незаконната имиграция.

Австрийската партия на свободата е била обект на критики, защото отказва да осъди руската инвазия в Украйна. Партията се противопоставя на европейските санкции срещу Русия и твърди, че те вредят повече на самата Австрия, отколкото на Русия.

Депутати от партията напуснаха парламента във Виена по време на реч на украинския президент Володимир Зеленски.

Има ли с кого да управлява Кикъл

Предварителните резултати показват, че Партията на свободата ще има 56 депутати в 183-местния парламент. Австрийската народна партия ще има 52 места, а социалцемократите - 41. Това значи, че никоя партия няма мнозинство и ще трябва да се търси управляваща коалиция.

Социалдемократите, Зелените и либералнатаНеос вече изключиха възможността за партньорство с Австрийската партия на свободата. От партиите в парламента единствено Австрийската народна партия допуска възможността за партньорство с крайнодесните, но лидерът ѝ Карл Нехамер отказва да участва в правителство водено от Хърбърт Кикъл.

“Невъзможно е да се състави правителство с някой, който обожава теориите на конспирациите”, каза Нехамер преди изборите. До момента няма индикации, че Кикъл е готов да се оттегли.

Ако Австрийската партия на свободата не успее да състави правителство, е възможно да се водят преговори между Австрийската народна партия и социалдемократите, които доминират управлението на Австрия след Втората световна война. Възможно е те да привлекат за партньор някоя от по-малките партии в парламента - Зелените или либералите.

Президентът Александър ван дер Белен призова партиите да преговарят помежду си и каза, че процесът на формиране на коалиция може да отнеме повече от обичайните два или три месеца.

Австрийската конституция предвижда президентът да даде мандат за съставяне на правителство. Традиционно мандат получава лидерът на партията, която е получила най-много гласове на изборите. Ван дер Белен обаче е критикувал лидера на Австрийската партия на свободата Херберт Кикъл заради евроскептичните му позиции и отказът му да осъди руската агресия срещу Украйна.

До момента Ван дер Белен не е съобщил дали ще връчи на Кикъл мандат за съставяне на правителство.

„Ще гарантирам, че основите на нашата либерална демокрация се спазват при съставянето на правителство: върховенството на закона, разделение на властите, човешки права и права на малцинствата, независими медии и членство в ЕС“, написа Ван дер Белен в публикация в социалната мрежа Х.

Ако бъде съставено правителство, президентът трябва също да назначи канцлера

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG