Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нова екосистема". Кой влиза в крайнодясната група на Орбан в Европейския парламент


Марин льо Пен от крайнодесния „Национален сбор“ във Франция и унгарският премиер Виктор Орбан. Техните партии ще бъдат част от новата група в европарламента - „Патриоти за Европа“.
Марин льо Пен от крайнодесния „Национален сбор“ във Франция и унгарският премиер Виктор Орбан. Техните партии ще бъдат част от новата група в европарламента - „Патриоти за Европа“.

Новият крайнодесен съюз, иницииран от унгарския премиер Виктор Орбан, официално ще бъде третата по големина група в Европейския парламент (ЕП), съобщи Политико.

Групата се казва „Патриоти за Европа“, противопоставя се на мигрантите и се обявява за връщане на власт от Европейския съюз (ЕС) към страните членки.

Новината идва около седмица след като крайнодесни и популистки формации от Унгария, Австрия и Чехия обявиха създаването на нов политически съюз в ЕП. Първи към Орбан се присъединиха Австрийската партия на свободата с лидер Херберт Кикъл и чешкото „Движение на недоволните граждани“ на бившия премиер Андрей Бабиш.

Впоследствие към инициативата проявиха интерес и крайнодесни формации от Нидерландия, Белгия, Дания, Испания, Португалия. Това покри условието за създаване на група в ЕП - да има поне 23 евродепутати и да представлява поне една четвърт от държавите членки на ЕС.

Към групата в понеделник се присъедини и крайнодесният „Национален сбор“ на Марин льо Пен, който спечели европейските избори във Франция, но изгуби националните. Със своите 30 депутати партията ще представлява най-големият дял от групата около Орбан.

Кои са новите „Патриоти за Европа“

Ето кои партии влизат в новата група „Патриоти за Европа“:

  • Унгария: Управляващата партия „Фидес“ на Орбан;
  • Австрия: Партията на свободата, която спечели европейските избори;
  • Чехия: „Движение на недоволните граждани“ на бившия премиер Бабиш;
  • Франция: „Национален сбор“ с лидер Жордан Бардела;
  • Нидерландия: Партията на свободата на новия премиер Герт Вилдерс;
  • Белгия: „Фламандски интерес“;
  • Дания: Народната партия, представена от Андерс Вистисен;
  • Испания: „Вокс“ („Глас“);
  • Португалия: „Шега“ („Стига“);

Към „Патриоти за Европа“ се очаква да се присъедини и италианската популистка партия „Лига“ на Матео Салвини.

Какво ще бъде тяхното влияние

Общият брой на евродепутатите в новата група е 79, като най-много от тях - 30, са част от „Националния сбор“ на Льо Пен.

В неделя лидерът на партията Жордан Бардела каза, че „от утре нашите евродепутати ще играят пълноценно ролята си в една голяма група, която ще повлияе на баланса на силите в Европа“.

По думите на Бардела новата европейска група ще се бори с мигрантите, „наказателния екологизъм“ и „конфискацията“ на суверенитета на отделните страни.

Групата ще бъде по-голяма от центристката „Обнови Европа“ на френския президент Еманюел Макрон, както и от дясната група „Европейски консерватори и реформисти“, в която попадат „Италиански братя“ на премиерката на Италия Джорджа Мелони и полската „Право и справедливост“.

Това ще бъде голям удар - особено за Макрон, чиято формация се стреми към мнозинство в европарламента за преизбирането на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Европейската комисия (ЕК).

Въпреки големината на „Патриоти за Европа“ обаче се очаква влиянието ѝ да бъде ограничено от останалите групи в ЕП, които най-вероятно ще попречат на представителите на крайнодесните да заемат важни политически позиции.

Няма ли вече такава група

Голяма част от партиите, които сега се присъединяват към групата на Орбан, досега бяха част от друга група в европарламента - „Идентичност и демокрация“. В предишния ЕП тя имаше 49 евродепутати и беше шестата по големина.

Има различни мнения по въпроса дали „Патриоти за Европа“ ще представлява „ребрандиране“ на „Идентичност и демокрация“, или ще бъде коренно различна политическа група, пише Политико.

Балаш Орбан, главен политически съветник на унгарския премиер, определи „Патриотите“ като „изцяло нова екосистема в Брюксел за патриотичните сили“. По думите му това ще бъде нова формация с нова структура, по-професионална работа и по-голямо влияние.

Депутати от „Идентичност и демокрация“ обаче казаха пред Политико, че групата около Орбан ще бъде просто „по-голяма група под друго име“.

Очаква се групата „Патриоти за Европа“ да се оглави от евродепутат от партията на Льо Пен.

Някои крайнодесни остават извън групата

В ЕП ще бъдат представени и други крайнодесни партии, които няма да бъдат част нито от „Патриоти за Европа“, нито от „Идентичност и демокрация“.

Най-значимата такава партия е „Алтернатива за Германия“, която беше изключена от „Идентичност и демокрация“ непосредствено преди европейските избори.

Сега тази партия се опитва да състави нова група в ЕП на име „Суверенистите“.

В нея ще участват още българската „Възраждане“, румънската „SOS Румъния“, испанската „Партито свърши“, гръцката „Ники“, полската Конфедерация „Свобода и независимост“, словашкото „Движение Република“ и унгарското Движение „Наша родина“, предаде „Шпигел“ в края на юни. Към групата проявяват интерес и отделни евродепутати от Франция и Литва.

Очаква се групата на „Суверенистите“ да бъде най-малката в Европейския парламент. Политико обаче пише, че част от членовете на „Алтернатива за Германия“ искат да потърсят споразумение с „Патриоти за Европа“. Ако това се случи, „Суверенистите“ може и да не съберат достатъчно членове, за да получат статут на група в европарламента.

Тези събития все пак изпълняват една от основните цели, които крайнодесните политици в ЕС си поставиха в края на миналата година - да бъдат „третият най-голям блок“ в Европейския парламент след дясноцентристите и социалистите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG