Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Под домашен арест". Над 1,4 милиона момичета са били лишени от достъп до образование в Афганистан


Жени в АФганистан
Жени в АФганистан

Най-малко 1,4 милиона момичета са били лишени от достъп до средно образование в Афганистан откакто талибаните се върнаха на власт през 2021 г. За това съобщи ЮНЕСКО в четвъртък.

„Само за три години фактическите власти почти заличиха две десетилетия стабилен напредък за образованието в Афганистан и бъдещето на цяло едно поколение сега е застрашено“, се казва в изявление на агенцията.

Новината идва точно три години, след като талибаните превзеха властта в Афганистан - на 15 август 2021 г. Това се случи, след като подкрепяното от САЩ правителство се разпадна, а лидерите му избягаха в изгнание.

След идването на талибаните жените бяха изтласкани от обществения живот. Много работни места станаха недостъпни за тях, беше им забранено да посещават паркове и спортни зали, както и да получават средно и висше образование.

Ограниченията са равносилни на това, което Организацията на обединените нации определя като „полов апартейд“.

В деня на годишнината от идването на власт на талибаните германската министърка на външните работи Аналена Бербок осъди действията им. Тя определи живота на жените и момичетата там като живот "под домашен арест".

Понастоящем близо 2,5 млн. момичета са лишени от правото си на образование или 80 % от всички афганистанските момичета в училищна възраст. Това представлява увеличение с 300 000 от предишното преброяване от април 2023 г., пише ЮНЕСКО.

„В резултат на забраните, наложени от де факто властите, от 2021 г. насам поне 1,4 млн. момичета са били умишлено лишени от достъп до средно образование“, казва организацията.

Достъпът до начално образование също рязко е намалял, като 1,1 милиона момичета и момчета по-малко посещават училище. Организацията обвинява за спада решението на властите да забранят на учителките да преподават на момчета, както и липсата на стимули за родителите да изпращат децата си на училище.

Броят на хората, посещаващи висше учебно заведение, също е намалял драстично - с 53% от 2021 г. насам.

Талибаните отбелязват завръщането си на власт както в средата на август, когато пада Кабул, така и в края на месеца, когато последните международни войски, водени от САЩ, напускат Афганистан.

Изтеглянето, договорено от Съединените щати и талибаните на 29 февруари 2020 г., позволи на радикалното ислямистко движение да се върне на власт 20 години след като беше свалено от американските сили след терористичните атаки срещу САЩ на 11 септември 2001 г.

Правителството на талибаните не е признато от нито една държава в света.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG