Връзки за достъпност

Извънредни новини

Трима от обвинените за 11 септември се споразумяха с властите в САЩ. Какво наказание ще получат


Кадър от горящите кули близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, 11 септември 2001 г.
Кадър от горящите кули близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, 11 септември 2001 г.

Трима от обвинените за терористичната атака на 11 септември 2001 г. в САЩ са постигнали споразумение с властите. Това съобщи рано в четвъртък министерството на отбраната на САЩ.

От Пентагона не са съобщили официалните детайли до момента.

Според американските медии обаче споразумението ще даде възможност на обвинените да избегнат смъртни наказания. Вместо това, те ще се признаят за виновни и ще получат доживотни присъди, пише в. Ню Йорк Таймс.

На 11 септември 2001 г. два самолета, похитени от атентатори, се врязаха с небостъргачите на Световния търговски център в Ню Йорк.

Трети самолет се разби в сградата на Пентагона във Вашингтон, а четвърти - в открито поле в Пенсилвания. Тогава загинаха около 3000 души.

Кои са тримата обвинени

Впоследствие САЩ задържаха няколко души, заподозрени в подготовка и участие в атентата. От над 20 години те са държани в американската военна база "Гуантанамо", Куба, без същинският съдебен процес срещу тях да се е придвижил.

Той се забави отчасти заради опасенията, че използваните техники за разпит, които според критиците са равностойни на изтезания, могат да подкопаят доказателствата срещу тях, пишат Ню Йорк Таймс и Би Би Си.

Сред задържаните са и тримата, за които сега се съобщава, че е постигнато споразумение - Халид Шейх Мохамед, Уалид бин Аташ и Мустафа ал-Хаусауи.

Мъжете са обвинени в редица престъпления, включително нападение над цивилни, убийство в нарушение на законите на войната, отвличане на самолети и тероризъм.

Халид Шейх Мохамед е смятан за "архитект" на атаката от 11 септември. Той е с пакистанско гражданство, инженер с образование в САЩ. Според американските прокурори идеята за отвличането на самолети и врязването им в сгради е негова.

Според обвиненията през 1996 г. именно той е представил на лидера на ислямистката групировка Ал-Кайда Осама бин Ладен плана си и след това е помогнал за обучението и ръководството на някои от похитителите.

Халид Шейх Мохамед през 2009 г.
Халид Шейх Мохамед през 2009 г.

Той е бил подложен на редица брутални техники за разпит - включително водно мъчение, при което се симулира удавяне - най-малко 183 пъти, преди практиката да бъде забранена от правителството на САЩ.

Другите двама задържани, за които има постигнато споразумение, също са обвинени във връзки с Ал-Кайда. Уалид бин Аташ е от Йемен. Той е официално обвинен в подбора и подпомагането на обучението на няколко от похитителите.

За саудитеца Мустафа ал-Хаусауи пък се твърди, че е действал като ключов финансов посредник за осъществяването на атентатите.

Какво предвижда споразумението

За постигнатото споразумение се разбра първоначално от писмо, изпратено от военните прокурори по делото, до семействата на жертвите от терористичния атентат.

„В замяна на премахването на смъртното наказание като възможно наказание, тези трима обвиняеми се съгласиха да се признаят за виновни по всички предявени престъпления, включително убийството на 2976 души, изброени в обвинителния лист“, се казва в писмото, цитирано от Ню Йорк Таймс.

В писмото пише още, че тримата обвинени може да представят молбите си още следващата седмица.

С това споразумение отпада възможността съдът да отхвърли като негодни самопризнанията им, посочва Ню Йорк Таймс.

От Пентагона все още не са обявили подробности по сделката.

Новината за постигането ѝ идва близо 23 години след терористичния атентат от 11 септември 2001 г. Той беше най-смъртоносното нападение на територията на САЩ от японската атака през 1941 г. на Пърл Харбър.

Няколко години след 11 септември ислямистката групировка начело с Осама бин Ладен пое отговорност за него. Бин Ладен беше убит при американски удар през 2011 г.

След атентата на 11 септември тогавашният президент Джордж Буш обяви "война срещу терора" и нареди нахлуванията на американската армия и международна коалиция в Афганистан и Ирак.

"Всичко е повлияно от 11 септември"
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:33 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG