Връзки за достъпност

Извънредни новини
Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов, лидерът на ДПС – Ново начало Делян Пеевски и временният председател на БСП Атанас Зафиров. Колаж.
Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов, лидерът на ДПС – Ново начало Делян Пеевски и временният председател на БСП Атанас Зафиров. Колаж.

на живо Кампанията: ИТН, ДПС-Пеевски и БСП харчат най-много пари за реклама в медиите

На 27 октомври предстоят нови парламентарни избори. След последния вот на 9 юни не беше съставено редовно правителство. Победителите от ГЕРБ предложиха проектокабинет, който не събра необходимата подкрепа. При гласуването ДПС се разцепи на две, а след това ПП-ДБ и ИТН върнаха неизпълнени мандати.

16:06 6.10.2024

Джейхан Ибрямов ще участва в изборите, независимо дали е в ареста

Свалянето на имунитета на кандидат за депутат не е проблем за провеждането на избори. Това каза заместник-председателката и говорителка на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева пред БНР в неделя.

Миналата седмица парламентът и ЦИК свалиха имунитета на Джейхан Ибрямов, кандидат за депутат от ДПС-Доган (официално "Алианс за права и свободи"), след като той беше арестуван по обвинение за търговия с влияние. В събота Софийският градски съд остави Ибрямов за постоянно в ареста.

Матева каза, че не за първи път по време на кампания преди различни видове избори от ЦИК е искано разрешение за привличане като обвиняем или за задържане на кандидат.

"Това, че имунитетът на един кандидат за депутат е свален, не означава, че той не продължава да участва в предизборната кампания", каза тя. Също така, ако политическата сила, която го е издигнала, събере достатъчно гласове и той бъде избран за депутат в 51-вото Народно събрание, не е проблем Ибрямов да бъде обявен за депутат, каза Матева.

10:58

ИТН, ДПС-Пеевски и БСП харчат най-много пари за реклама в медиите

„Има такъв народ“ (ИТН), ДПС – Ново начало и БСП са на първите места по разходи за реклама в медии от началото на предизборната кампания. Това показа проучване на Института за развитие на публичната среда (ИРПС), публикувано в петък.

Мониторингът включва данни от официалните страници на 39 национални и регионални медии – телевизии, радиостанции, вестници, информационни сайтове и агенции. Публикуваните от тях договори показват, че до момента партиите са похарчили общо 1 230 335 лева за реклама.

Начело по направени разходи е ИТН с 268 649 лева. На второ място е фракцията на Делян Пеевски ДПС – Ново начало със 143 942 лева. На трето място по средства за реклама е коалицията около БСП със 137 598 лева.

След нея се нареждат „Възраждане“, „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), ГЕРБ-СДС и „Величие“.

Сред медиите на първите места по-привлечени средства са телевизия „Евроком“ със 253 297 лева, обществената БНТ със 160 840 лева и бТВ със 146 251 лева. 85% от средствата към бТВ са от договора, подписан с ИТН.

От ИРПС пишат, че общата сума за реклама, инвестирана от партиите, е нараснала два пъти и половина спрямо похарченото в началото на кампанията. Разходите обаче са съизмерими с тези от предишните две предизборни кампании.

13:30 16.10.2024

бТВ защити водещата Мария Цънцарова, след като Костадин Костадинов я нападна в ефир

бТВ публикува в сряда позиция в защита на журналистката Мария Цънцарова заради „недопустимата лична атака“ срещу нея от страна на лидера на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Новината идва два дни след като в понеделник Костадинов беше гост в предаването „Тази сутрин“ по бТВ, което Цънцарова води заедно със Златомир Йочев.

По време на интервюто Костадинов обвини Цънцарова в „престъпление“ и каза, че заради нея българските граждани „си гасят телевизорите“. Лидерът на „Възраждане“ каза още, че Цънцарова не спазва журналистическата етика и затова разговорът с нея „не е продуктивен“.

Той отправи тези нападки към Цънцарова заради нейно разследване от 2022 г., което показа, че една трета от тогавашните депутати от партията на Костадинов са ваксинирани срещу COVID-19, въпреки че публично се обявяват против ваксините.

Два дни след нападките към Цънцарова в ефир, бТВ излезе с позиция, в която пише, че телевизията „категорично няма да толерира лични нападки и опити за сплашване, както и целенасочено дискредитиране на журналисти за това, че изпълняват професионално задълженията си“.

„Вярваме, че подобно поведение е неприемливо и противоречи на демократичните ценности. Призоваваме всички политически лидери и публични личности да се отнасят към медиите отговорно и с уважение, както се очаква в едно демократично общество“, пишат от бТВ.

Телевизията съобщи още, че през ноември ще организира форум с представители на медийни организации и регулаторни органи с цел обсъждане на подходи, които да защитят достойнството и независимостта на журналистите.

14:02 14.10.2024

Борисов отхвърля предложението на ПП-ДБ за надпартиен премиер

Идеята за „равноотдалечен“ от всички партии премиер, който да застане начело на страната след изборите, е „безумна“. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на предизборно събитие в Пловдив.

Подобен вариант беше предложен от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) още преди началото на предизборната кампания.

„Сега ще сложат някого, за когото аз не нося отговорност, и ако някой от коалицията не одобри действията му, е обвинен, че сваля правителството“, каза Борисов и призова „да спрем да се занимаваме с аматьорщина“.

Лидерите на ПП-ДБ се обявиха за широка коалиция, която да подкрепи експeртена фигура икономист или юрист за премиер, който сам да избере министрите в своя кабинет. Те дадоха за пример правителството в Италия, което беше оглавено от Марио Драги и управляваше страната близо две години.

14:17 13.10.2024

"От три кризи сме ви вадили". Борисов поиска "много мощна подкрепа" за ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска "много мощна подкрепа" за партията му, за да може да участва в стабилно редовно управление след изборите на 27 октомври.

"От 3 кризи сме ви вадили по най-добрия начин. Сега дойде политическа, която се оказа най-тежка заради омразата", каза бившият премиер по време на предизборно събитие в Разград.

Той добави, че говори за последствията от световната икономическа криза, за мигрантската вълна, провокирана от войната в Сирия, както и за пандемията от COVID-19. Приоритетите на ГЕРБ се насочени в сферите на образованието, сигурността и инфраструктурните проекти.

"Трябва ни много мощна подкрепа, за да се захванем с управление в момента. Приказките, че това ще се реши с равноотдалеченост и без политически лица, звучат добре, но проблемите могат да станат неразрешими. Извън ГЕРБ, който доказано е правил стабилни коалиции, останалите се разпадат от 6 до 9 месеца", отбеляза още Борисов.

15:46 12.10.2024

ДПС-Доган обвинява за побой близки на областния управител на Хасково

Представители на крилото в ДПС, ръководено от почетния му председател Ахмед Доган, са били пребити в петък от роднини на областния управител на Хасково Мехмед Атаман, твърди партията. Затова движението настоява служебният премиер Димитър Главчев да освободи Атаман от поста му.

Пострадалите са председателят на предизборния щаб на ДПС-Доган Екрем Зейнур Юзеир и други членове на регистрираната за изборите коалиция „Алианс за права и свободи“. В прессъобщение на движението се казва, че извършители на побоя са синът на Атаман, чичо му и негови братовчеди.

„Опитите на един човек, който буквално иска да погълне цялата държава чрез репресии, незаконни арести и овладяване на институциите ще се провалят. Използването на сила и всяването на страх от неговите аватари няма да ни спре. Тези, които прибягват до насилие и незаконни действия, за да заглушат нашия глас, се борят не само срещу нас, а срещу основополагащите принципи на демокрацията“, добавят от ДПС-Доган, без обаче да споменават името на Делян Пеевски.

Пеевски и Доган влязоха в открит конфликт, вследствие на който се стигна до спор във Върховния административен съд (ВАС) кой може да използва марката „ДПС“ на изборите на 27 ноември. Магистратите се произнесоха в полза на Пеевски и той ще се яви на вота с коалиция „ДПС – Ново начало“. Доган регистрира коалиция „Алианс за права и свободи“.

13:49 12.10.2024

Изтича срокът за заявяване на гласуване по настоящ адрес и с мобилна урна

В събота, 12 октомври, изтича крайният срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес, вместо постоянния, записан в личната карта.

Това е записано в хронограмата на Централната избирателна комисия (ЦИК) за организацията на парламентарните избори, насрочени за 27 октомври. Тук можете да подадете заявление за гласуване по настоящ адрес онлайн.

На 12 октомври изтича и срокът, в който избирателите с трайни увреждания, които нямат възможност да упражнят вота си в секционните избирателни комисии, могат да заявят гласуване с мобилна урна.

09:09 11.10.2024

Три формации в действащия парламент възнамеряват да поискат тълкувателно решение от Конституционния съд (КС) по повод откритите процедури за избор на нови главен прокурор и председател на Върховния административен съд (ВАС).

Идеята дойде от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и беше подкрепена от крилото на ДПС зад почетния председател Ахмед Доган и от "Има такъв народ" (ИТН). ГЕРБ няма да подкрепи искането за тълкувателно решение.

08:47 10.10.2024

Над 1 млн. лева. ДПС-Пеевски е първа по дарения за изборите до момента

"ДПС - Ново начало" на санкционирания за корупция Делян Пеевски е формацията, получила най-много дарения за предизборната си кампания до момента - 1 250 000 лева. Това сочи проверка на Дневник в Единния регистър по Изборния кодекс, поддържан от Сметната палата.

Данните са за даренията в периода от 27 септември до 9 октомври. Според тях именно ДПС-Пеевски досега е събрала най-много дарения. По-голямата част от тях са от кандидати за депутати.

На второ място по дарения към момента е "Продължаваме промяната - Демократична България" със 177 365 лв., а на трето - проруската "Възраждане", която е получила 130 000 лв. ГЕРБ, "Величие" и ДПС -Доган досега не са декларирали никакви получени суми.

12:53 9.10.2024

ГЕРБ и ПП-ДБ си разменят нападки за нередности в детски градини в София

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заплаши ежедневни протести на "50 младежи с плакати "оставка" срещу директорката на столичната дирекция "Образование" Десислава Желязкова, назначена от ПП-ДБ.

Поводът е изказване от вторник на директорка на столична детска градина по преме на предизборно събитие на ГЕРБ, в което тя твърди, че е "подложена на политически репресии" и че нейната детска градина не получава финансиране. Във видеоклипа с изказването, разпространен във фейсбук, не става ясно кои са директорката и нейната детска градина.

„Вместо Киро да обикаля по Америка и да търси моите приятели да ме убеждават какво правителство да правя, да ме чуе, че ако пипнат тази директорка на детска градина, Атанас Атанасов също да ме чуе, нямате разговор повече с мен", каза Борисов.

В сряда депутатът от ДБ Ивайло Мирчев отговори в своя публикация във Фейсбук, че "докато Борисов се упражнява в предизборни сценки, на “лошата” и.д. директор на дирекция “Образование” ѝ се налага да се занимава с наследени от ГЕРБ падащи тавани".

Той публикува снимки с паднала мазилка в детска градина, също неназована, като твърди, че сградата е строена преди осем години по инициатива на ГЕРБ.

16:31 8.10.2024

"Да, България" сигнализира ДАНС, МВР и прокуратурата за списък с купувачи на гласове

"Да, България" сигнализира МВР, прокуратурата и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) за списъка с предполагаеми купувачи на гласове, разпространен от групата BG Elves ("БГ елфите").

"Сигналът е общо срещу 200 души, свързани с търговията с вот на изборите, които принадлежат на различни престъпни кръгове. Сред тях има автентични "мутри" от средата на 90-те, кандидати за народни представители, пласьори, рекетьори", пише във Фейсбъук Елисавета Белобрадова, членка на изпълнителния съвет на "Да, България".

"За всички стана ясно, че МВР и прокуратурата са под контрола на Пеевски. Въпросът е ДАНС дали може да свърши основната си работа - да защитава националната сигурност", добави Белобрадова.

"Да, България" е част от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

12:52 8.10.2024

Партиите са дали половин милион лева за 10 дни реклама в медиите

В първите 10 дни от кампанията партиите са похарчили общо 550 701 лв. Това показва доклад на Института за развитие на публичната среда (ИРПС), публикуван във вторник.

Той обхваща официалните страници на 39 национални и регионални медии – 9 телевизии, 3 радиостанции, 11 вестника и 16 информационни сайтове и агенции.

Според доклада сумата, която са изхарчили партиите до момента, е близка до разходите им за изборите "2 в 1" през юни тази година, но е значително по-малка в сравнение с парламентарната надпревара през 2023 г.

Данните на ИРПС
Данните на ИРПС

Най-много средства за реклама са отделили ГЕРБ-СДС с 82 067 лв. Следва ги "Продължаваме Промяната - Демократична България" със 79 915 лв. и обновената "БСП-Обединена Левица" със 79 444 лв. Трите коалиции са инвестирали около 44% от всички разходи за медийно отразяване до момента.

От "Възраждане" са дали 75 714 лв., следвани от "Величие" с 43 145 лв.

Според данните нито една от двете фракции на ДПС, което се разцепи след конфликта между почетния председател Ахмед Доган и съпредседателя Делян Пеевски, не са дали значителни суми за реклама в разглежданите от ИРПС медии.

10:55 8.10.2024

ГЕРБ взе слогана на ДПС от изборите през 2022 г.

Съвпадение между слогана за тези избори на ГЕРБ и слогана на ДПС на вота през октомври 2022 г. За това съобщи бившият кандидат за депутат от ПП-ДБ Теодор Михайлов.

Преди две години ДПС, което тогава все още не се беше разцепило на две фракции, се яви с предизборното мото "С ДПС сигурност и стабилност". Сега и от ГЕРБ се явяват със слогана "Сигурност и стабилност", се вижда от плакатите на двете партии.

Предизборни плакати на ГЕРБ от октомври 2024 г. и на ДПС от октомври 2022 г., колаж
Предизборни плакати на ГЕРБ от октомври 2024 г. и на ДПС от октомври 2022 г., колаж

"Дълго се чудехме откъде ни е познат предизборния слоган на ПП ГЕРБ и СДС. След кратки колебания и ровене в Гугъл, съвсем сигурно и стабилно бихме могли да заявим, че е откраднат от октомврийската кампания през недалечната 2022 г. от ДПС", написа във Фейсбук Михайлов.

Двете формации до момента не са коментирали съвпадението в предизборните им послания.

16:06 6.10.2024

Джейхан Ибрямов ще участва в изборите, независимо дали е в ареста

Свалянето на имунитета на кандидат за депутат не е проблем за провеждането на избори. Това каза заместник-председателката и говорителка на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева пред БНР в неделя.

Миналата седмица парламентът и ЦИК свалиха имунитета на Джейхан Ибрямов, кандидат за депутат от ДПС-Доган (официално "Алианс за права и свободи"), след като той беше арестуван по обвинение за търговия с влияние. В събота Софийският градски съд остави Ибрямов за постоянно в ареста.

Матева каза, че не за първи път по време на кампания преди различни видове избори от ЦИК е искано разрешение за привличане като обвиняем или за задържане на кандидат.

"Това, че имунитетът на един кандидат за депутат е свален, не означава, че той не продължава да участва в предизборната кампания", каза тя. Също така, ако политическата сила, която го е издигнала, събере достатъчно гласове и той бъде избран за депутат в 51-вото Народно събрание, не е проблем Ибрямов да бъде обявен за депутат, каза Матева.

16:05 6.10.2024

Депутатът от ДПС-Доган и кандидат-депутат на предстоящите парламентарни избори Джейхан Ибрямов остава за постоянно в ареста, постанови в събота Софийският градски съд (СГС). Съдия Иван Стоилов посочи пред медиите, че на този етап от разследването има "значителни по обем доказателства", че задържаният е взел 100 000 лева с цел да извърши търговия с влияние.

16:03 6.10.2024

Поддръжници на крилото на ДПС-Доган се събраха пред Народното събрание в подкрепа на арестувания депутат Джейхан Ибрямов, който е кандидат за изборите на 27 октомври.

Според протестиращите Ибрямов е арестуван по заръка на Делян Пеевски - единият съпредседател на партията, който е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания. Между него и Доган от месеци се води публична война, която доведе до разцепването на партията на две фракции.

"Тепърва ще се говори кой е създал това момче [Пеевски]. ДПС няма основна роля в неговото създаване, но има роля в неговото утвърждаване", каза почетният председател на ДПС Ахмед Доган пред събралите се. Той добави, че се извинява на "целия български народ", че партията му "има отношение към създаването на това политическо чудовище".

12:13 4.10.2024

Депутатът Джейхан Ибрямов от крилото на Ахмед Доган в ДПС е разследван за получаване на подкуп. Това стана ясно от решението на председателката на парламента Рая Назарян, с което тя разреши в четвъртък вечерта свалянето на депутатския имунитет на Ибрямов.

Съпругата на Джейхан Ибрямов - Биршен, свърза ареста му с конфликта между Ахмед Доган и единия съпредседател на ДПС Делян Пеевски и обяви гладна стачка до освобождаването му.

11:01 4.10.2024

Шест партии влизат в парламента според "Маркет линкс". ПП-ДБ и "Възраждане" се борят за второто място

Шест партии ще влязат в 51-вото Народно събрание, показва проучване на социологическата агенция “Маркет линкс”, направено по поръчка на бТВ месец преди предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.

Първа сила е ГЕРБ с преднина от около 9%, показват резултатите от проучването. На второ и трето място с близки резултати са “Продължаваме Промяната-Демократична България” (ПП-ДБ) и “Възраждане”.

И двете крила на ДПС - коалицията около Ахмед Доган “Алианс за права и свободи” и формацията около Делян Пеевски “ДПС – Ново начало” - ще влязат в следващия парламент.

Над бариерата от 4% за влизане в парламента е също БСП, а “Има такъв народ” (ИТН) е малко под нея, показва проучването. От партиите в сегашния парламент “Величие”, която също се разцепи, няма да премине тази бариера според данните на “Маркет линкс”.

Проучването е проведено сред 1011 пълнолетни граждани в България в периода от 25 септември до 1 октомври.

17:44 3.10.2024

ДПС-Доган иска отлагане на изборите заради "репресии" срещу негови членове

Крилото на ДПС на Ахмед Доган поиска отлагане на изборите заради „репресиите“ срещу негови членове. Това се случи след ареста на народния представител и кандидат-депутат в предстоящите избори от „Алианс за права и свободи“ Джейхан Ибрямов.

„Искаме отлагане на парламентарния вот с оглед на безпрецедентната ситуация, в която се намираме“, каза съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров.

Чакъров, както и Ибрямов, подкрепиха Доган след раздора между него и другия съпредседател на партията Делян Пеевски, който е санкциониран от САЩ за корупция.

„Видно е, че има репресии, арести, задържане над законовите норми“, каза още Чакъров пред журналисти в четвъртък в Хасково, където се проведе демонстрация в подкрепа на кмета на община Минерални бани Мюмюн Искендер, който също е в листите на „Алианс за права и свободи“ на Доган и също беше арестуван преди дни.

По думите на Чакъров фокус на репресивните действия е „автентичното ДПС, което участва в коалицията „Алианс за права и свободи“.

Заместник-председателката на ЦИК Росица Матева отхвтрли възможността за отмяна на изборите.

Джевдет Чакъров в Хасково
Джевдет Чакъров в Хасково

13:24 3.10.2024

Над 20 души са арестувани при акции на МВР срещу търговия с вот в страната

Акции на Министерството на вътрешните работи (МВР) срещу купения вот се проведоха в четвъртък на няколко места в страната, предаде БНР. Претърсват се адреси, има над 20 арестувани.

Във Варна има 15 задържани, част от тях - по данни за влияние върху вота чрез опрощаване на дългове. Един от арестуваните е познат и за разпространение на наркотици, съобщава националното радио, без да споменава конкретно име.

Задържан е и мъж в Карнобат, у когото са намерени списъци с имена и множество лични карти. В Добрич БНР съобщава за 9 арестувани.

Проверки имаше и в община Твърдица в Сливенско по сигнали за купуване на гласове по схеми като „глас срещу вересия“ и „глас срещу дърва за огрев“, пише „Дневник“.

В Стрелча е обискиран домът на 68-годишна жена след подаден сигнал за предлагане на имотни облаги срещу упражняване на право на глас в полза на определена партия. Жената е задържана, предаде БТА.

Полицейска операция срещу купуването на гласове се проведе и в Бяла слатина, където бяха проверени домове, търговски обекти и игрални зали.

В района на Разград полицията провери заложни къщи, кредитни институции и търговски обекти. Във Видин операцията обхвана частни адреси, коли, търговски обекти и заведения. В Бургарско също имаше проверки за търговия с вот, разпространение на наркотици и битова престъпност.

09:35 3.10.2024

Депутатът Джейхан Ибрямов от крилото на Ахмед Доган в ДПС е задържан, потвърди в четвъртък адвокатът му пред БТА.

В сряда вечерта в дома на Ибрямов в София се е провела акция на антикорупционната комисия, при която са иззети документи. Ибрямов е отведен в следствения арест заради купуване на гласове, каза още защитникът му.

Заредете още

Форум

XS
SM
MD
LG