Връзки за достъпност

Извънредни новини
Съпредседателите на ДПС Делян Пеевски и Джевдет Чакъров
Съпредседателите на ДПС Делян Пеевски и Джевдет Чакъров

на живо Кампанията: Крилата на Доган и Пеевски в ДПС влизат в конфликт и за секционните комисии

На 27 октомври предстоят нови парламентарни избори. След последния вот на 9 юни не беше съставено редовно правителство. Победителите от ГЕРБ предложиха проектокабинет, който не събра необходимата подкрепа. При гласуването ДПС се разцепи на две, а след това ПП-ДБ и ИТН върнаха неизпълнени мандати.

14:26 27.9.2024

Крилата на Доган и Пеевски в ДПС влизат в конфликт и за секционните комисии

С началото на предизборната кампания назрява нов конфликт в разцепилото се ДПС, пише „Сега“. Крилата около съпредседателя му Делян Пеевски и почетния му председател Ахмед Доган сега влизат в противоборство за контрола над секционните избирателни комисии (СИК) на изборите на 27 октомври.

Членовете на СИК трябва да бъдат назначени до 1 октомври. Те отговарят за реда в избирателни секции в деня на вота и извършват първичното преброяване на гласовете.

Централната избирателна комисия (ЦИК) в момента разглежда жалба от депутата Хюсни Адем, останал в ДПС-Доган, срещу решение на варненската районна избирателна комисия (РИК), с което са назначени СИК в община Долни Чифлик.

12:50 27.9.2024

Борисов обеща да осигури парите по ПВУ за България, "ако победим убедително"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще постигне договорка с Брюксел, така че България да не загуби средствата, предвидени за страната по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), въпреки че парламентът така и не прие законите, поставени като условие за еврофинансирането.

"Ако ГЕРБ управлява, ще се разбера с Брюксел и ще свършим работата", каза Борисов пред журналисти и добави, че "тези пари, които загубихме сега, ще направим всичко възможно да ги върнем, ако победим убедително".

Парламентът направи опит да приеме поне актуализирана пътна карта за климатична неутралност, което е условие за част от парите, но ИТН и „Възраждане“ саботираха заседанието с помощта на БСП, „Величие“ и ДПС-Доган.

09:29 27.9.2024

"Възраждане" излиза на второ място след ГЕРБ, прогнозира "Тренд"

В следващия парламент влизат общо 7 формации, като шансове да минат 4-процентната бариера имат още две партии. Това прогнозира социологическо проучване на „Тренд“.

Според резултатите от него ГЕРБ запазва първото си място с 24,8%, втора е проруската партия „Възраждане“ с 15,6%, на трето място е ПП-ДБ с 15,1%, пред ДПС-Доган с 8,5%, БСП с 6,9%, ИТН също с 6,9% и ДПС-Пеевски с 5,8%.

Под чертата, но с шансове да я преминат остават партията на Радостин Василев МЕЧ с 3,5% и „Величие“ с 3,4%.

Според „Тренд“ 2/3 от анкетираните подкрепят твърдението, че „след изборите партиите трябва да направят необходимите компромиси, за да се състави редовно правителство“, докато 19% са на мнение, че „ако след изборите компромисите са твърде големи, по-добре да има отново избори“.

08:07 27.9.2024

ИТН и "Възраждане" блокираха парламента с координирана предизборна акция

Последното заседание на 50-ото Народно събрание преди началото на предизборната кампания приключи със скандал в пленарната зала. Групите на "Има такъв народ" (ИТН) и "Възраждане" изпълниха координирана акция, в рамките на която блокираха за часове парламентарната трибуна и така принудително провалиха заседанието преди неговия край.

Това стана, след като в продължение на часове в залата липсваше кворум, но към 21.00 часа най-накрая такъв беше осигурен от депутатите на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС-Пеевски. Така парламентът пристъпи към обсъждане на актуализираната пътна карта за климатична неутралност. Всички останали партии и независими депутати не се регистрираха, въпреки че повечето бяха в залата.

Картата съдържа етапите, по които трябва да затворим ТЕЦ-овете, работещи на въглища и приемането ѝ е условие България да получи очакваните 10 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

От ИТН обявиха, че е нарушен правилника, тъй като парламентарната председателка Рая Назарян от ГЕРБ е направила повторна проверка на кворума през около 3 часа. Тя им отне думата, след което последва координирано блокиране на трибуната от ИТН и „Възраждане“.

Последва няколкочасово излъчване на блокадата в ефира на партийната телевизия на ИТН „7/8“. В рамките на излъчването Тошко Йорданов и Станислав Балабанов агитираха да се гласува за формацията им. Двамата развиха тезата, че е по-добре България да загуби предвидените по ПВУ, защото иначе ще ги „откраднат“ ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС-Пеевски.

17:27 26.9.2024

Очаква се ГЕРБ да получи най-много гласове на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври, като партията води с близо 10% пред втория. Това показва социологическо проучване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 18-24 септември.

17:25 26.9.2024

В изборите на 27 октомври ще участват 28 партии и коалиции. Тук са събрани номерата, с които тя ще участват във вота. Те бяха изтеглени с жребий в Централната избирателна комисия (ЦИК).

17:21 26.9.2024

Тук събрахме имената на водачите в различните избирателни райони, издигнати от тези партии и коалиции, които според социологическите проучвания имат най-голям шанс да влязат в следващото 51-о Народно събрание.

Това са ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), ДПС-Пеевски ("Движение за права и свободи - Ново начало"), ДПС-Доган ("Алианс за прав и свободи"), "Възраждане", БСП - "Обединена левица" и "Има такъв народ" (ИТН).

Форум

XS
SM
MD
LG