Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Просто се опитвам да оправдая очакванията си". Кени Беднарек, който бяга и насън


"Кунг Фу Кени" Беднарек след победния си финал на 200 метра спринт на Диамантената лига в Брюксел, Белгия, 14 септември 2024 г.
"Кунг Фу Кени" Беднарек след победния си финал на 200 метра спринт на Диамантената лига в Брюксел, Белгия, 14 септември 2024 г.

През последните три години той спечели два сребърни олимпийски медала и два златни от Диамантената лига в спринта на 200 метра. Второто му злато дойде с победа над големия фаворит в дисциплината. Американският спринтьор Кени Беднарек е Човек на деня на Свободна Европа.

Той започва да бяга на лекоатлетическата писта още като дете заедно със своя брат близнак. В гимназията тренира и американски футбол. Държи държи рекордите в американския щат Уисконсин за всички класове на 200 и 400 метра.

Той е Кенет Беднарек, който в събота спечели втория си златен медал на 200 метра спринт на Диамантената лига в белгийската столица Брюксел.

На финала американецът записа постижение от 19,67 секунди, като победи големия фаворит в тази дисциплина и олимпийски шампион от Париж 2024 Лециле Тебого от Ботсвана (19,80 секунди). Трети остана Александер Огандо от Доминикана (19,97 секунди).

Беднарек е известен с прякора си "Кунг Фу Кени" заради лентата за глава, която носи по време на състезания, подобна на тази на легендарния екшън герой Рамбо. Именно така се казва и неговото куче порода хъски.

"Просто се опитвам да оправдая очакванията си. Искам да кажа, че винаги съм можел да бягам тези бързи времена на сън. Така че най-накрая да мога да постигна някои от тези времена, на които знам, че съм способен, това означава много. Мога да продължа следващата година да бягам по-бързо от тази", коментира след триумфа си в Брюксел Беднарек.

Кени Беднарек (вляво) финишира на финала на 200 метра на Диамантената лига в Брюксел пред фаворита Лециле Тебого (в средата).
Кени Беднарек (вляво) финишира на финала на 200 метра на Диамантената лига в Брюксел пред фаворита Лециле Тебого (в средата).

На Олимпиадата в Париж той остана втори на 200 метра след Тебого. Това беше вторият сребърен олимпийски медал за Беднарек след отличието му от Игрите в Токио, които се проведоха през 2021 г.

По-късно същата година той взе първото си злато на Диамантената лига в Цюрих, Швейцария, а през 2022 г. спечели сребро на Световното първенство по лека атлетика в Юджийн, Орегон. Следващата му голяма цел е успех на Олимпиадата в Лос Анджелис през 2028 г.

Беднарек позира със сребърния си медал от Олимпиадата в Париж, 9 август 2024 г.
Беднарек позира със сребърния си медал от Олимпиадата в Париж, 9 август 2024 г.

"Тази година беше трудна, но нощи като тези си заслужават. Работих толкова усилено, за да достигна това ниво и да бъда на върха в такава конкурентна област, това е невероятно усещане", каза още Беднарек в събота в Брюксел.

Кени и неговият брат близнак Иън са родени през 1998 г. в Тулса, Оклахома. Двамата са осиновени от Мери Беднарек и се местят да живеят в Райс Лейк, Уисконсин.

В местната гимназия "Кунг Фу Кени" печели седем индивидуални щатски титли по лека атлетика. Там той играе и в гимназиалния отбор по американски футбол. В последната му година там отборите му печелят държавните шампионати на САЩ и в двата спорта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG