Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петър Матов, който подобри рекорда за най-бързо преминаване на Ком-Емине с колело


Петър Матов
Петър Матов

Той не е професионален спортист. Карането на планинско колело за него е просто любимо хоби. Само преди два дни обаче той подобри рекорда за най-бързо преминаване с велосипед на маршрута Ком-Емине. Той е Петър Матов и е Човек на деня на Свободна Европа.

Само 67 часа и 18 минути. Толкова му бяха достатъчни, за да измине с колелото си 590-те километра на легендарния маршрут Ком-Емине - или Стара планина по цялото ѝ протежение от границата със Сърбия чак до Черно море.

С това Петър Матов подобри досегашния рекорд за най-скоростно преминаване на трасето с велосипед с цели 2 часа и 46 минути.

"Внимавайте за какво мечтаете, защото мечтите се сбъдват", написа Матов след успешното завършване на маршрута.

Ком-Емине е част от международния туристически етап Е-3, който свързва Атлантическия океан с Черно море. Повечето туристи обикновено изминават българското трасе за около 10 дни с колело или за около 20 - пеша.

Матов обаче успява да го направи за по-малко от три денонощия. В интервю за Свободна Европа той разказва, че когато е стъпил на крайната точка - нос Емине, е изпитал огромно чувство на удовлетвореност. И то не просто защото е изпълнил целта си успешно, а защото се е забавлявал по пътя към нея.

"Бях много щастлив, че доказах, че едно такова нещо може не да се изстрада, а да се направи с кеф", казва Матов.

"Понеже на всякакви такива дълги преживявания, състезания, рекорди спортистите са на прага на силите си, в последните части направо си го избедстват, а при нас изобщо не беше така. Това ми беше идеята – да си го го направим по нашия си начин, да се изкефим."

Почивка на хижа Дерменка
Почивка на хижа Дерменка

Матов е на 34 години и е от Троян. Спортът не е негово професионално занимание - всъщност той работи в IT сектора и се занимава с поддръжка на бази данни.

Планинското колоездене за него започва "като бегло хоби", но с времето се превръща "в начин на живот". Наред с любителските състезания, в които участва, преди няколко години Матов минава за първи път Ком-Емине и още тогава си казва, че би се върнал, за да подобри времето си.

Постепенно се ражда и идеята за подобряване на националния рекорд. С приятели решават да кръстят начинанието "Проект КЕ70" - защото целта е Матов да слезе под 70 часа, колкото беше предишното най-добро време на Илко Илиев.

Още през ноември миналата година той започва сериозна подготовка, в която му помагат около 20 човека - с планиране, транспорт, има и шестима негови приятели, които се включват с пейсмейкинга и карат заедно с него, за да му помагат да поддържа добро темпо.

"Цялото преминаване беше разграфено в една таблица в Ексел - шест етапа по минути, точно какво трябва да се направи, кой къде ще се включи [с пейсмейкинга]. Това ни помогна много", разказва Матов.

"Всъщност самото преминаване беше доста лесно. Трудностите бяха преди преминаването", добавя той.

Времето, за което Матов изминава маршрута.
Времето, за което Матов изминава маршрута.

По думите му най-важното е било, че вече е разполагал с нужния опит, защото "Ком-Емине не е колоездене, ами е съотношението от много опит на различни терени". В някои части от маршрута карането е невъзможно, има дори и няколко кратки участъка по билото с метално въже, другаде е просто твърде стръмно и скалисто - там колоездачите спират и носят велосипедите си на гръб.

В крайна сметка сухата статистика показва, че е преминал 590 км със 17 500 метра положителна денивелация и 21 000 отрицателна. И всичко това за малко над 67 часа.

През цялото време, включително по време на дългите месеци подготовка Матов и приятелите му снимат своето приключение. По-късно тази година предстои кадрите им да бъдат събрани в кратък филм.

Премиерата му ще бъде в Троян и ще бъде с благотворителна цел.

Форум

XS
SM
MD
LG