Връзки за достъпност

Извънредни новини

Най-старата крайнодясна екстремистка. Как Германия осъди 95-годишна за отричане на Холокоста


Урсула Хавербек по време на процеса срещу нея
Урсула Хавербек по време на процеса срещу нея

95-годишна германка беше осъдена на една година и четири месеца затвор заради отричане на Холокоста - масовото изтребление на 6 милиона евреи от нацисткия режим. Това предаде ДПА в сряда.

Става дума за Урсула Хавербек - вероятно най-възрастната активна крайнодясна екстремистка в Германия, както посочва изданието Тагесшпигел. Присъдата ѝ идва заради нейни коментари, направени по време на процеса през 2015 г. срещу бившия член на нацисткия корпус СС Оскар Грьонинг, служил като пазач в концентрационния лагер Аушвиц.

Тогава Хавербек казва пред репортери, че Аушвиц, където нацистите систематично убиват най-малко 1,1 милиона души, е бил само трудов лагер, а не лагер за изтребление.

Подобни неверни твърдения тя изказва и в телевизионно интервю за регионалната обществена телевизия Ен Де Ер.

В сряда съдът в германския град Хамбург я призна за виновна в подстрекателство. Това се случва, след като Хавербек беше осъдена на десет месеца затвор без замяна от окръжния съд в Хамбург през 2015 г. Тя обжалва това решение, но процесът по обжалването се състоя едва девет години по-късно.

Той беше отлаган многократно по различни причини, включително пандемията от COVID-19.

Хавербек и нейния адвокат по време на един от процесите, 2017 г.
Хавербек и нейния адвокат по време на един от процесите, 2017 г.

Все още не е ясно дали Хавербек ще трябва действително да излежи присъдата си в затвора, отбелязва обществената медия ZDF. Присъдата ѝ все още не е влязла в сила и може да бъде обжалвана.

От години наказателните съдилища в Германия, където отричането на нацистките престъпления е криминализирано, се занимават с изявленията на Хавербек. Тя беше осъдена за първи път през 2004 г., когато получи глоба. Впоследствие наскоро ѝ бяха дадени присъди без право на замяна.

Освен това Хавербек вече е лежала в затвора в продължение повече от две години за отричане на Холокоста. През 2022 г. тя отново беше осъдена на една година затвор без замяна от съд в Берлин.

Тя е популярна сред крайнодесните в страната, като дори има статут на "икона" на неонацистите заради многократното си публично отричане на историческите факти. Новината за присъдата ѝ идва на фона на увеличаващата се подкрепа за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", някои от чиито функционери също са обвинени в отричане на Холокоста.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG