Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фермери поискаха още помощи и оставката на министъра на земеделието


Протестиращи земеделци в столицата, 23 ноември.
Протестиращи земеделци в столицата, 23 ноември.

Незабавно изплащане на помощите за справяне с последствията от войната в Украйна и оставка на министъра на земеделието Кирил Вътев. Това поискаха браншови организации и производители в сектора на земеделието и животновъдството по време на протестно шествие в четвъртък.

То се случва, след като през септември земеделци организираха масови протести в страната. Тогава беше постигнато споразумение с правителството, което предвиждаше няколко мерки, включително изплащане на помощите заради войната в Украйна.

Във вторник Вътев каза, че всички разплащания, поети като ангажимент по меморандума след протестите, вече са направени.

Въпреки това в четвъртък протестиращите в София поискаха:

  • незабавно изплащане на помощите за справяне с последствията от войната в Украйна и падането на тавана от 280 000 евро на ферма;
  • да бъдат заложени 426 млн. лв. в бюджета за 2024 г. също във връзка с войната в Украйна;
  • да се изравнят ставките с миналогодишните.

"Миналата година получихме 200 лв., а тази 70 лв. на животно", каза пред бТВ Руско Русев, животновъд. "Масово при нас се затварят кравеферми с по 500-600 крави. Не останаха кравеферми“, добави Русев.

Зам. министърът Александър Йоцев слезе при протестиращите, тъй като Вътев е извън столицата, и ги покани на разговор, но беше освиркан.

Медиапул съобщи, че е имало призиви "ДПС и ГЕРБ да се вземат ръка за ръка и да сложат специалист" за министър, а сред присъстващите е имало земеделци, участвали като съветници в Министерството на земеделието при управлението на ГЕРБ.

Медията пише още, че част от десетките организации, подкрепили протеста, са големи производители, които вече са получили по 250 000 евро помощите за последствията от войната в Украйна.

По информация на БТА около 100 протестиращи са се събрали пред Министерството на земеделието, като след това са тръгнали към Министерския съвет.

На предишния протест беше договорено отпускане на 63 млн. лева на Държавен фонд "Земеделие" за 2023 г., удължаване на забраната за внос на украински слънчоглед до изчерпване на наличните количества, изплащане до 6 октомври на 150 млн. лв. субсидии заради негативното влияние на войната в Украйна и други.

Тогава протестът се разцепи, като животновъдите и зеленчукопроизводителите се възпротивиха на разпределението на помощите. Двата сектора от години са сред от по-слабо развитите в земеделието.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG