Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десетки са задържани при антиправителствените протести в Армения


Арменци протестират срещу правителството в Ереван, 21 септември 2023 г.
Арменци протестират срещу правителството в Ереван, 21 септември 2023 г.

84 души са задържани и обвинени в неподчинение на полицейски разпореждания при антиправителствените протести в Армения, съобщи в петък арменската полиция.

Новината идва, след като във вторник Азербайджан атакува отцепилия се регион, като каза, че е започнал "антитерористична операция". 24-часа по-късно огънят беше прекратен, а Азербайджан съобщи, че е възстановил суверенитета си.

Последваха протести в Ереван, които обвиняват правителството в недостатъчна подкрепа за етническите арменци в Нагорни Карабах.

Това е регион в Южен Кавказ, населен предимно с етнически арменци. С подкрепата на Армения той обяви отделяне от Азербайджан и автономия в началото на 90-те години и оттогава е повод за напрежение между двете страни.

В петък арменският премиер Никол Пашинян изрази надежда, че етническите арменци, които живеят в Нагорни Карабах, могат да останат там. Той каза още пред своето правителство, че Ереван ще приеме приток на етнически арменци, ако те решат да напуснат Нагорни Карабах, но че такова масово преселване ще се осъществи само ако за тях стане невъзможно да останат там.

Лидерите на опозицията казаха, че планират да започнат процедура по импийчмънт срещу Пашинян, а антиправителствените демонстранти продължиха да блокират пътища в столицата сутринта в петък.

Демонстрантите обещаха да продължат действията си, докато Пашинян не бъде отстранен, и казаха, че планират да нарушат заседанието на кабинета на Пашинян, което се очаква по-късно през деня.

Полицията предупреди, че ще приложи "специални мерки", ако сблъсъците продължат. Според съобщенията е задържала един от организаторите на протеста, Андраник Теванян.

Също така Азербайджан съобщи, че предвижда амнистия за арменските бойци в Нагорни Карабах, които предадат оръжието си в рамките на предварителното прекратяване на огъня, което спря сраженията.

Двете страни си размениха обвинения и опровержения във връзка със съобщенията за престрелки и явни нарушения на примирието във фактическата столица на Нагорни Карабах - Степанакерт. Очакват се още срещи на високо ниво.

Офанзивата на Азербайджан беше спряна на в сряда, след като ръководството на етническите арменци в Карабах прие предложението на руската мироопазваща мисия, въпреки че се съобщава за спорадични боеве.

Омбудсманът по правата на човека на Нагорни Карабах Гегам Степанян каза, че най-малко 200 души, включително 10 цивилни, са били убити, а повече от 400 други са били ранени в боевете. Радио Свободна Европа (RFE/RL) не можа да потвърди данните за жертвите по независим начин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG