Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът остави в ареста шофьора, обвинен за смъртта на 15-годишно момче на пешеходна пътека


Петър Тодоров, обвиняем за убийството на 15-годишно момче при катастрофа в центъра на София
Петър Тодоров, обвиняем за убийството на 15-годишно момче при катастрофа в центъра на София

Софийският апелативен съд остави в ареста Петър Тодоров, обвинен за тежката катастрофа в София, при която на пешеходна пътека загина 15-годишно момче. Решението е окончателно.

Инцидентът се случи около 21:00 часа на 3 септември на пешеходната пътека на кръстовището на улиците “Ген. Йосиф Гурко” и “Цар Иван Шишман” в центъра на София.

Кръвна проба установи 2,01 промила алкохол в кръвта на Тодоров, а разследващите съобщиха, че преди удара колата му не е имала спирачен път.

Според разследването Тодоров е имал достатъчно време и видимост да реагира, за да не се стигне до произшествието. Тодоров каза, че е изпил шест бири, преди да се качи да шофира. Според експертиза той е шофирал с близо 60 км/ч над ограничението.

След инцидента граждани се събраха на протест на кръстовището, където беше блъснато момчето, с искане за по-строг контрол на пътя.

Тодоров получи обвинение за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение в условията на евентуална умисъл. В тази хипотеза законът предвижда от 10 до 20 години затвор.

Прокуратурата съобщи, че Тодоров е осъждан за шофиране в пияно състояние още през 2006 г., но се е възползвал от тогавашната законова възможност да се освободи от наказателна отговорност и само е бил глобен с 500 лв.

По информация на БНТ от 2005 г. насам мъжът има пет нарушения, регистрирани от КАТ. Едно от тях е за шофиране след употреба на алкохол.

Подобен случай през месец май отново предизвиква протести. Тогава млад шофьор, движещ се с несъобразена скорост по столичния бул. "Сливница", блъсна и уби жена на 24 години и мъж на 23, пресичали на пешеходна пътека. Наскоро той беше освободен от ареста, тъй като е обвинен за престъпление, извършено по непредпазливост, за което по закон не може да бъде задържан повече от 2 месеца.

"Ръцете на институциите са изцапани с кръв". Столичани протестират след убийството на ученик от пиян шофьор
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG