Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Някой там горе ме харесва". Джийн Симънс-Демона от КISS, който 50 години не слиза от сцената


Джийн Симънс на концерт на фестивал Resurrection Fest в Испания, 14 юли 2018 г.
Джийн Симънс на концерт на фестивал Resurrection Fest в Испания, 14 юли 2018 г.

Лицето му е цялото в стряскащ грим, изплезил е огромен език, плюе кръв, диша огън. Истински звяр на сцената, който дере гърло и забива на китарата. Той е съвокалистът и басист на легендарната глем-метъл група KISS - Джийн Симънс, който става на 74 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Точно преди 50 години се ражда една нюйоркска музикална група, която сега изпраща прощални целувки (kiss - от англ. - целувка) на многобройната армия от свои фенове с последното си турне.

Концертите са силата на KISS - шоу, в стил шок рок, което взривява с ефекти и пиротехника сцените от средата на 70-те насам. Макар и с боядисани в черно и бяло лица - запазена марка на бандата, повлияна от театъра Кабуки и комиксовите супергерои, един от тях се е превърнал в лицето ѝ - Джийн Симънс - Демона. Основен двигател на тази енергия, сега той казва: "Никога не бихме посмели да мечтаем, че ще издържим половин век".

Не е случайно, че го наричат така - облечен в кожени костюми с шипове, качен на обувки с огромни платформи. По време на изпълненията си той застрашително плези език, за който се твърди, че е най-дългият в рок средите. Симънс плюе "кръв“ (ефект, направен основно от яйца, кисело мляко, червени хранителни оцветители и кленов сироп), диша огън (плюе запалима течност към факла), а накрая разбива баса си на сцената.

Докато соло китарата избухва пламъци (светлинни и димни бомби, поставени вътре), барабаните "левитират" и излъчват искри, а от всички страни се изстрелват ракети.

Според Симънс успехът на бандата, започнала от едно мазе, е комбинация от "старомодна упорита работа" и да обичаш феновете си.

"Феновете са твоят шеф. А останалото е съдба. Някой контролира нещо. Спомням си историята на (боксьора) Роки Грациано. Той посочи към небето, след като стана световен шампион, и каза: "Някой там горе ме харесва", казва той пред American Songwriter в началото на годината.

А тук долу, не земята, милиони харесват Джийн Симънс, който е поставен на 29-о място в списъка на 100-те най-велики хеви метъл певци на Hit Parader.

Емблематичният грим на Джийн Симънс и останалите членове на Кiss e тяхна запазена марка
Емблематичният грим на Джийн Симънс и останалите членове на Кiss e тяхна запазена марка

Бедно израелско дете, което открива Бийтълс в САЩ

Истинското му име е Хаим Виц – потомък на семейството на унгарски евреи от малко селце на брега на Дунав, които емигрират в Израел. Роден е на 25 август 1949 г. в Хайфа, където като дете живее бедно. Родителите му се разделят и когато е на 8 години той заминава заедно с майка си Флора Клайн при техни братовчеди в Ню Йорк, САЩ. Тя и нейният брат са единствените двама членове на нейното семейство, които оцеляват след Холокоста.

В Америка малкият Хаим научава английски език от комиксите и телевизията и е силно повлиян от герои като Батман. По-късно сам казва: „Когато видях един билборд на цигарите KENT с Дядо Коледа, мислех, че е руски равин.“

Посещава Richmond College и Sullivan County Community College и работи на различни места, включително като като асистент на редактор на списаниеVogue, защото е много добър машинописец.

Страстта му към музиката се отключва истински хрез 60-те години, когато легендарната британска група Бийтълс посещава САЩ.

„Нямаше начин да правя това, което правя сега, ако не бяха Бийтълс. Гледах Шоуто на Ед Съливан и ги видях. Тези кльощави малки момчета, някак андрогинни, с дълги коси като момичета. Изуми ме, че могат да направят тази музика", казва той след години.

Така се запалва по рок енд рола и свири на китари с часове всеки ден. Минава през няколко групи, първата от които е Lynx, преименувана след това на The Missing Links.

Един ден съдбата го среща с друго еврейско момче – Стенли Ейсен, с когото в началото дори не се харесват. Въпреки това започват да свирят заедно и създават група, която кръщават Wicked Lester. Ейсен сменя името си на Пол Стенли, а Хаим Виц, който вече се преименувал на Джийн Клайн в крайна сметка става Джийн Симънс – от легендарния рокабили изпълнител Jumpin' Gene Simmons.

Джийн Симънс на музикалния фестивал Resurrection Fest във Вивейро, Северна Испания, юли 2018 г.
Джийн Симънс на музикалния фестивал Resurrection Fest във Вивейро, Северна Испания, юли 2018 г.

Записват един албум, който така и не е издаден. Симънс и Стенли не са доволни от звученето и как изглежда групата и се опитват да уволнят членовете. Те обаче срещат съпротива, затова напускат сами като се отказват от звукозаписния си договор с Epic Records.

Решават да направят нова банда и започват да търсят барабанист. Така попадат на обява от Джордж Крискула, известен като Питър Крис, който по това време свири в клубове в Бруклин. И стават трима. А скоро Пол Фрелей, по-известен като Ейс Фрелей, отговаря на обявата, която пускат в The Village Voice за соло китарист и се присъединява към тях.

Четиримата млади музиканти, които се борят за успех, репетират неуморно в едно запуснато таванско помещение в Ню Йорк. Там усъвършенстват музиката и сценичното си представяне, преди в крайна сметка да излязат на музикалната сцена в началото на 70-те години на миналия век.

Пол Стенли показва списание Playboy, на чиято корица е групата, 1999 година, Маями, Флорида
Пол Стенли показва списание Playboy, на чиято корица е групата, 1999 година, Маями, Флорида

Създават KISS през 1973 г., а през февруари 1974 г. издават своя eдноименен дебютен албум. Стенли бързо поема ролята на водещ изпълнител на сцената, а Симънс става движещата сила със своя експресивен стил.

Звукозаписният успех идва с четвъртия им албум Alive! през 1975 г., по време, когато лейбълът им е на ръба на фалита. Мегахитът "I was made for lovin' you" е издаден с албума Dynasty (1979 г.).

През 1983 г., когато славата на Kiss намалява, членовете на групата свалят характерния си грим и се радват на възвръщане на популярността. Това продължава и през 90-те години, когато правят изключително успешното турне Alive Worldwide. През 1998 г. групата издава Psycho Circus, първия албум на оригиналния състав от почти 20 години.

Оттогава насам оригиналният състав отново се разпада, като Томи Тайър заменя Ейс Фрелей на соло китарата, а Ерик Сингър (който свири с Kiss от 1992 до 1996 г.) сменя Питър Крис на барабаните. Стенли и Симънс останаха сърцето и единствените постоянни членове на групата.

Джийн Симънс, Пол Стенли и Томи Тайър пристигат за бала Carousel of Hope в Бевърли Хилс, Калифорния, 20 октомври 2012 г.
Джийн Симънс, Пол Стенли и Томи Тайър пристигат за бала Carousel of Hope в Бевърли Хилс, Калифорния, 20 октомври 2012 г.

"KISS ще продължи"

В момента тече прощалното турне на групата "End of the Road", което завършва през декември в родния им град Ню Йорк. През април Симънс получи топлинен удар на сцената в Бразилия и се наложи да свири седнал , но оттогава не е имало проблеми.

„Все още имам коса на главата си – още повече имам на гърба си. Наричат ме Чубака. KISS ще продължи, просто ще слезем от сцената, докато все още е удоволствие за всички и все още сме убедителни с шоуто си", каза още Симънс в интервюто за американското издание през януари.

"Няма по-здраво работеща банда от нас, когато става дума за сценична продукция. Щеше да е страхотно, ако бяхме U2 или Rolling Stones, две от любимите ми групи, защото, за да се приготвим за шоу, щеше да е достатъчно да си обуем любимите кецове и тениска, и готово. Не се налага да се качваш на платформи и токове“, добави той.

Симънс разказа, че всъщност да си на турне в голяма степен е "3 часа екстаз и 21 часа, в които си далеч от дома, което, честно казано, не е забавно". Въпреки това той призна, че нищо не може да се сравни с това да си на сцената.

"Изпитвам огромна благодарност за това. Ако имаше как да натъпчеш 10 000 или 100 000 човека в залата, за да куфеят с теб, ще направиш неща, които на които никога не би бил способен без тази подкрепа“, каза още музикантът.

KISS имат издадени 20 студийни албума, 8 – с изпълнения на живо, 13 – с компилации, плюс повече от 60 сингъла - общо над 150 милиона продадени копия за половин век. Групата влезе в Залата на славата на рока през 2014 година. Мениджърът им обяви, че през 2024 г. Нетфликс ще пусне биографичен филм за нея.

Бандата на рок фестивала Hellfest Summer Open Air в Clisson, Западна Франция, на 15 юни 2023 г.
Бандата на рок фестивала Hellfest Summer Open Air в Clisson, Западна Франция, на 15 юни 2023 г.

Многобройните им феновете, известни като армията на Kiss, помагат мърчандайзингът на групата да придобие огромни размери - от комикси с червено мастило, за които се предполага, че съдържат кръвта им, през фигурки, кутии с гримове, последвани от презервативи и дори ковчези с техните изображения.

"Когато става въпрос за мърчандайзинг, никой не го прави по-добре от KISS", казва Дейв Грол - бивш барабанист на „Нирвана”, сега вокалист на „Фу файтърс”, в документалния филм "Kisstory".

Харизматичният Симънс, който никога не е стоял на едно място твърде дълго, има и филмова кариера. Той се появява за първи път в игрален филм като своето алтер его (Демона от KISS) в тв филма "Kiss Meets the Phantom of the Park" (1978 г.).В САЩ той получава остри отзиви от телевизионните критици. Въпреки това феновете на бандата по света го харесват и той се прожектира с голям успях, придобивайки статут на култов.

По-късно Симънс се появява предимно в трилъри, като "Бягство" (1984), "Търсено": Мъртъв или жив (1986) и Red Surf (1989), в които режисьорите използват способността му да гледа заплашително в камерата.

Има собствено реалити шоу - Gene Simmons Family Jewels.

На младини Симънс има връзки с певиците Шер и Даяна Рос, разкривайки, че се е влюбил във втората, докато е излизал с първата.

Шанън Туид и Джийн Симънс пристигат за премиерата на John Wick: Chapter 4 , Калифорния, 20 март 2023 г.
Шанън Туид и Джийн Симънс пристигат за премиерата на John Wick: Chapter 4 , Калифорния, 20 март 2023 г.

Отдавна той живее в Лос Анджелис със съпругата си Шанън Лий Туид - канадска актриса и бивша плеймейтка в Playboy. Въпреки че започват връзката си още през 1983 г., те се женят едва 28 години по-късно. Симънс често се шегува, че са били „щастливо неженени“ повече от 20 години.

Двамата имат син и дъщеря: Ник (роден на 22 януари 1989 г.) и Софи (родена на 7 юли 1992 г.).

Музикантът със сина и дъщеря си
Музикантът със сина и дъщеря си

Неочаквано за рок музикант, Джийн Симънс не пие алкохол и не употребява наркотици и неведнъж е казвал: „Никога не съм бил надрусан или пиян през живота си“.

XS
SM
MD
LG