Връзки за достъпност

Извънредни новини

9 години затвор. Убиецът на Милен Цветков е действал при евентуален умисъл, реши ВКС


Кристиан Николов уби журналиста Милен Цветков през април 2020 г. като блъсна спрялата му кола.
Кристиан Николов уби журналиста Милен Цветков през април 2020 г. като блъсна спрялата му кола.

Върховният касационен съд окончателно присъди 9 години затвор за Кристиан Николов, който уби журналиста Милен Цветков през април 2020 г. Съдът прие още, че престъплението е извършено при евентуален умисъл заради това, че Николов е бил употребил наркотици и е шофирал с висока скорост.

9-годишната присъда потвърждава решенията на предишните две инстанции. През март миналата година Софийският градски съд осъди Николов на 9 години лишаване от свобода и лишаване от право да управлява МПС за срок от 10 години. През декември присъдата беше потвърдена и от Софийския апелативен съд на втора инстанция.

Досега двата съдебни състава обаче не откриха достатъчно доказателства за умишлена вина на Кристиан Николов. Твърдеше се, че деянието не е извършено с умисъл, а по непредпазливост. Прокуратурата обаче и близките на Цветков протестираха срещу решението, като поискаха Николов да бъде признат за виновен по обвинението, че e причинил смъртта на журналиста при евентуален умисъл, а не при непредпазливост.

В този случай извършителят съзнава, че може да причини вреди или щети на някого с поведението си, но въпреки това извършва нещо забранено от закона. Според адвоката на семейството на Милен Цветков Менко Менков приемането на умисъл при катастрофа е пробив в съдебната практика за последните 33 години.

На 19 април 2020 г. Николов блъсна колата на Милен Цветков, с която той беше спрял на червен светофар в София. Ударът е станал със скорост от 99 км/ч, а в кръвта на Николов е имало следи от три наркотични вещества – амфетамин, кокаин и марихуана.

До петък, когато беше изведен от дома си от полицията, Николов изтърпяваше домашен арест.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG