Връзки за достъпност

Извънредни новини

31 деца, взети от окупираните територии, са върнати в Украйна. Спасени разказват за побои и тормоз


Украински деца, отведени от Русия в Крим, се събират със семействата си
Украински деца, отведени от Русия в Крим, се събират със семействата си

Украйна е успяла да върне 31 деца, които са били изведени от руските власти от окупираните територии на Херсонска и Харковска област. Това съобщи благотворителната фондация "Спасете Украйна".

"Децата, които бяха отвлечени от руснаците в Херсонска и Харковска област, най-накрая пресякоха границата. Те вече са в безопасност. След няколко месеца раздяла, те най-накрая ще се срещнат със семействата си", написа ръководителят на фондацията Николай Кулеба в профила си във Facebook.

Именно заради многото случаи на незаконно депортиране на деца Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и Мария Лвова-Белова, руска служителка по правата на децата, за която се твърди, че ръководи извеждането на украинчета. Москва отрича обвиненията за такива действия, които се определят като военни престъпления.

Това е петата спасителна мисия на фондацията, уточни Кулеба на пресконференция, цитиран от УНИАН. Кулеба каза още, че родителите, които искат да върнат децата си, са изправени пред дълги и многократни разпити от страна на руската Федерална служба за безопасност (ФСБ). Той отбеляза, че с всяка мисия натискът от страна на руските сили за сигурност се увеличава.

"Те (руснаците) са осъзнали, че всяко върнато дете е недвусмислено доказателство за техните престъпления", добави Кулеба пред РБК-Украйна.

По време на брифинга той съобщи, че още 33 деца трябва да се върнат в страната. В един от случаите например бабата, която е трябвало да вземе две от тях, е починала. Сега те трябва да бъдат прибрани заедно с нейното тяло.

Според Кулеба руснаците държат децата зад ограда и позволявали на родителите да влизат в обекта само поединично с камери.

"Всички деца, които се върнаха, казват, че никой не се е опитал по никакъв начин да намери родителите им. Търсихме тези деца и беше много трудно, защото има такива, при които за пет месеца са сменени пет различни места на пребиваване - те са били хвърляни от един лагер в друг", каза още той.

По думите му има много доказателства за това какво се е случвало с тези деца там.

По-рано фондация "Спасете Украйна" върна 17 деца от Херсонска и Харковска област, които са били отведени от окупираните територии уж в летен лагер в Крим, където са били държани в продължение на шест месеца.

Едно от децата - 16-годишният Виталий, описва условията, в които са живели в незаконно анексирания от Русия Крим. По-специално за телесните наказания, налагани на деца с проукраински възгледи. По думите на момчето в лагера "Мечта" в Евпатория децата са били бити с железни пръти, държани са в мазето по няколко часа, принуждавани са да пеят руския химн и да издигат руското знаме. В стаите, където са държани, не е имало светлина.

По-късно "Инсайдър" идентифицира служителя на реда, който е сплашвал и използвал насилие срещу изведените украински деца. Според публикацията това е бившият офицер от Беркут Валерий Астахов, който е участвал в събитията на Майдана от силите за сигурност на тогавашния проруски украински президент Виктор Янукович.

Преди анексирането на Крим той е работил в украинското министерство на вътрешните работи, след което приема руско гражданство и постъпва на работа в руското министерство на вътрешните работи.

Отнети от Русия украински деца се събират с родителите си
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG