Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Силен и способен съюзник". Всички членки на НАТО ратифицираха присъединяването на Финландия


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган (вдясно) и президентът на Финландия Саули Нинистьо по време на церемонията по посрещането в президентския дворец в Анкара, Турция, 17 март 2023 г.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган (вдясно) и президентът на Финландия Саули Нинистьо по време на церемонията по посрещането в президентския дворец в Анкара, Турция, 17 март 2023 г.

Tурският парламент одобри законопроекта за ратифициране на протокола за присъединяване на Финландия към НАТО, съобщиха международните агенции в четвъртък.

Така Турция стана последната, 30-а членка на НАТО, ратифицирала присъединяването, като по този начин Финландия получи правно основание за пълноправно членство в алианса.

Депутатите в Анкара одобриха законопроекта късно вечерта. Всички 276 участници в заседанието подкрепиха проектозакона. По време на пленарното заседание турските депутати отбелязаха, че на този етап няма сериозни проблеми в отношенията между Турция и Финландия от гледна точка на интересите на Анкара в борбата срещу тероризма.

Те казаха още, че Швеция, която кандидатства за членство в НАТО заедно с Финландия, засега не е изпълнила исканията в рамките на подписания с Турция меморандум и все още не е готова да стане част от алианса.

Одобреният текст ще бъде изпратен на президента Реджеп Тайип Ердоган за одобрение.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства ратифицирането, като написа в Туитър, че това ще направи "семейството на НАТО по-силно и по-безопасно", предаде Франс прес.

Финландският президент Саули Нинистьо благодари на 30-те страни членки на НАТО за тяхната подкрепа. „Искам да благодаря на всички за доверието и подкрепата“, каза той в изявление и пожела „възможно най-скоро“ приемане на Швеция. "Финландия ще бъде силен и способен съюзник, ангажиран със сигурността на алианса", добави Нинистьо.

Финландия и Швеция подадоха кандидатури през май 2022 г. на фона на руската война в Украйна, започнала близо три месеца по-рано.

Турция се противопоставяше на тяхното присъединяване, тъй като според нея двете страни приемат организации, които тя смята за терористични. Стокхолм и Хелзинки отричат да дават убежище на терористи, като казаха, че ще сътрудничат на Анкара за преодоляването на тези проблеми.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG