Връзки за достъпност

Извънредни новини
Последното заседание на парламента
Последното заседание на парламента

След изборите: София, Варна и Пловдив избират 6 депутати повече в следващия парламент

На 2 октомври българите избраха ново Народно събрание, в което нито една партия няма мнозинство. В този блог следим политическите събития след изборите и опитите за съставяне на правителство. Разпределението на депутатските места в новия парламент е:

ГЕРБ-СДС - 67

"Продължаваме промяната" - 53

ДПС - 36

"Възраждане" - 27

БСП - 25

"Демократична България" - 20

"Български възход" - 12

12:56 8.1.2023

ДПС иска третия мандат, за да предложи “програмно-експертен кабинет

Най-логично е президентът Румен Радев да връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ДПС, която е трета политическа сила в парламента. Това каза депутатът от движението Йордан Цонев пред БНР в неделя.

Той уточни, че ако Радев направи това, ДПС ще предложи “програмно-експертен кабинет с ясна отговорност на силите, които го подкрепят”.

“Ако има такъв кабинет, ДПС ще носи цялата политическа отговорност - за действията на такъв кабинет. Не само ДПС, а всеки, който подкрепи програмно-експертен кабинет носи 100% отговорност за него. Категорично не съм съгласен, че такъв тип кабинети е размиване на политическата отговорност. Не е размиване. България има нужда от това”, коментира Цонев.

В понеделник предстои “Продължаваме промяната” да върне на президента неизпълнения втори мандат, след като в петък мнозинството в парламента отхвърли декларацията на партията с управленски приоритети за 2023 г. Приемането ѝ беше условие от ПП да предложат състав на кабинет.

16:24 7.1.2023

Нинова вярва, че с третия мандат ще бъде съставено правителство 

Председателката на БСП Корнелия Нинова вярва, че с третия проучвателен мандат ще бъде съставено редовно правителство, но смята, че то трябва да бъде с ограничен срок на действие.

"Трябва да опитаме, като това, което декларират всички парламентарни групи - дайте да отделим това, което ни разделя, и да намерим това, което ни събира. Ще очакваме от всички предложения, ще преговаряме с всички, ще направим всичко възможно", каза Нинова пред Нова телевизия в събота.

Предстои от "Продължаваме промяната" да върнат втория мандат неизпълнен на президента в понеделник, след като в петък мнозинството в парламента не подкрепи декларацията на партията с приоритети за 2023 г. Приемането ѝ беше поставено като условие от ПП, за да предложат свой състав на кабинет.

11:22 7.1.2023

ПП ще разговаря с всички за третия мандат, но не вярва, че ще има кабинет

“Продължаваме промяната” ще води разговори по политики с всички парламентарни партии в рамките на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, но според съпредседателя ѝ Кирил Петков няма голяма вероятност той да бъде реализиран.

„Нека видим президентът на кого ще го даде. Ние сме готови да говорим с всеки за политики. Готови сме да предадем декларацията като основа на следващите“, каза Петков пред бТВ в събота.

Преди ден мнозинството в парламента отхвърли без дебати декларацията с приоритети на ПП за 2023 г., чието приемане беше поставено като условие от партията, за да предложи състав на кабинет с втория мандат. Предстои той да бъде върнат неизпълнен на президента в понеделник.

„Това, което вчера видяхме е, че няма нито един коментар, изказване или въпрос. Огледах се и като видях, че няма въпрос или критика, се усетих, че много от хората в сградата не са там заради тези политики“, каза още бившият премиер.

17:30 6.1.2023

“Демократична България” е готова да състави кабинет с трети мандат 

"Демократична България” е готова да носи отговорност за излъчване на управление, но не каквото и да е управление, каза в кулоарите на Народно събрание съпредседателят на “Демократична България” (ДБ) Христо Иванов. Той каза, че преди това в ДБ трябва да си отговорят на въпроса дали има минимална нагласа да се поеме отговорност и политики, които да движат страната напред.

Иванов добави, че мълчанието в парламента следотхвърлената декларацията на “Продължаваме промяната” за управленските приоритети на втория мандат и липсата на дебат е оставило неприятно впечатление.

Иванов поиска нов кръг от консултации при президента преди връчването на последния трети мандат, по време на които парламентарните групи да заявят дали имат нагласи за провеждане на реформи и политики, които да движат страната напред.

Тезата на ДБ е, че политически лидери не трябва да бъдат в състава на кабинета, за да може той да получи широка подкрепа, извън логиката на коалиционната близост. “Същевременно трябва да е ясно кой носи отговорност за хората, които са излъчени. Тоест появяването отникъде на някакъв списък също не е опция”, каза Иванов.

13:07 6.1.2023

Денков ще върне мандата в понеделник

Президентът Румен Радев ще се срещне с кандидата за премиер на „Продължаваме промяната“ Николай Денков в понеделник. На нея се очаква той да върне на президента втория мандат неизпълнен. Президентството съобщи за насрочената среща в петък, малко след като мнозинството от депутатите в Народното събрание отхвърлиха декларация с приоритетите на ПП.

От това гласуване зависеше дали партията на Кирил Петков и Асен Василев ще има достатъчно подкрепа изобщо да предложи кабинет за гласуване от парламента.

След като ПП върне мандата на президента, той трябва да избере на коя партия да връчи третия мандат. Според Конституцията няма определен срок, в който това да се случи и той може да реши първо да провежда консултации с политиците.

11:05 5.1.2023

"Не изглежда устойчиво". "Български възход" няма да подкрепи проекта на ПП за кабинет

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев направи заявка, че няма да подкрепят декларацията на "Продължаваме промяната" за приоритетните национални цели, която се очаква да бъде гласувана в петък в пленарната зала. От подкрепата за нея зависи дали партията на Кирил Петков и Асен Василев ще върне втория мандат изпълнен.

Кандидатът за премиер на ПП Николай Денков каза, че партията ще предложи правителство, само ако мнозинството в Народното събрание подкрепи списък с приоритети. Той включва искания и на "Демократична България" (ДБ), БСП и "Български възход" (БВ).

"В този документ няма яснота дали ще има мнозинство, което предполага, че ще се разчита на правителство на малцинството Не бихме подкрепили това, което се предлага, не ни изглежда устойчиво", каза обаче Янев пред БНТ.

Той уточни, че с "Български възход" не е воден разговор за персонално участие с министри в управлението с мандат на ПП.

За третия мандат, който президентът Румен Радев трябва да връчи на избрана от него партия, Янев отрече партията му да си приписва ролята на балансьор. По думите му всяка партия може да носи такава отговорност, но трябва да се водят разговори за общите приоритети, свързани с ежедневието на българите.

14:44 4.1.2023

Парламентът ще решава в петък дали да подкрепи правителство на ПП

Депутатите ще обсъдят в петък проекта на декларация на "Продължаваме промяната" (ПП) за приоритетните национални цели. Това реши парламентът в първото си заседание за новата година. В гласувания дневен ред в сряда не беше включено предложението на ПП да представи проекта си.

Във вторник втората политическа сила ПП получи от президента Румен Радев втория мандат за съставяне на правителство след изборите на 2 октомври 2022 г. Кандидатът за премиер на ПП Николай Денков каза, че партията ще предложи правителство само ако мнозинството в Народното събрание подкрепи списък с приоритети. Той включва искания и на "Демократична България" (ДБ), БСП и "Български възход" (БВ).

На заседанието в сряда Николай Денков призова народните представители от други парламентарни групи "да си дадат сметка дали имат различни от предложените от тях приоритети".

14:15 4.1.2023

Как ще гласуваме следващия път

След много дебати и гласувания мнозинството на ГЕРБ, БСП и ДПС в Народното събрание успя да прекрои Изборния кодекс. На следващите избори Вие ще избирате дали да гласувате на машина или на хартия, но на практика броенето на всички гласове ще се прави ръчно от членовете на избирателната комисия.

12:29 4.1.2023

ГЕРБ би подкрепила кабинет с третия мандат и без нейно участие

ГЕРБ би подкрепила кабинет с третия мандат и без нейно участие - това каза в интервю за БНТ депутатът от ГЕРБ Деница Сачева. "В момента сме дали ясна заявка, че ще положим всички усилия при връчването на третия мандат също да участваме в реализация на кабинет, включително и без наше участие", каза тя.

Във вторник втората политическа сила "Продължаваме промяната" (ПП) получи от президента Румен Радев втория мандат за съставяне на правителство след изборите на 2 октомври 2022 г. Кандидатът за премиер на ПП Николай Денков каза, че партията ще предложи правителство само ако мнозинството в Народното събрание подкрепи списък с приоритети.

Сачева каза, че ГЕРБ няма да подкрепи правителство на ПП. "Дали сме вече знак, че бихме могли да обсъждаме варианти, ако третия мандат бъде връчен на "Демократична България", добави тя.

"Политическият инат ни доведе до тук, защото това, което днес се предлага от ПП всъщност е неубедително дублиране на това, което ние предложихме", каза тя за декларацията с основните приоритети на ПП.

19:17 3.1.2023

Опитът на ПП да състави правителство е "обречен на неуспех", каза Борисов

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов смята, че опитът на “Продължаваме промяната” (ПП) за съставяне на правителство с втория мандат е “обречен на неуспех”. Той каза това в изявление пред членове на партията, излъчено на живо във Фейсбук.

Във вторник ПП получи втория мандат за съставяне на правителство и представи списък с приоритети, за които очаква да получи подкрепа. Ако приоритетите не получат подкрепата на мнозинството в Народното събрание, партията няма да предложи кабинет. БСП вече съобщи, че няма да подкрепи списъка. ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” не участват в срещите.

“Самият начин, по който се предлага този документ, е несериозен, той е обречен на неуспех”, каза Бойко Борисов. По-рано, когато ГЕРБ предложи правителство с първия мандат, Борисов беше казал, че ако не получи подкрепа от “Продължаваме промяната”, ГЕРБ няма да подкрепи тяхното предложение.

“Техният инат доведе дотук, че отново се връщаме на изходната позиция”, каза още Борисов във вторник.

Първият мандат за правителство беше връчен на ГЕРБ - партията с най-много депутати в Народното събрание след изборите на 2 октомври. Партията предложи правителство начело с Николай Габровски, но то не събра достатъчно подкрепа в Народното събрание и не беше избрано.

14:55 3.1.2023

БСП няма да подкрепи приоритетите за управление на “Продължаваме промяната”

БСП няма да подкрепи приоритетите на “Продължаваме промяната” (ПП). Това каза депутатът от левицата Кристиан Вигенин по време на среща с представители на ПП в парламента във вторник.

“В текста на проекта са залегнали предложения, по които не можем да правим компромиси - данъчни, бюджетни и външнополитически”, каза Вигенин.

Николай Денков каза, че несъгласията са най-вече в две посоки - едната е свързана най-вече с отношението към войната в Украйна и позицията на България, а втората е свързана с изборния процес. Един от приоритетите в списъка е подкрепа за Украйна във войната, която Русия започна - нещо, на което БСП се противопоставя. Друг приоритет е създаване на временна комисия за преразглеждане на промените в Избрния кодекс, които бяха приети с гласовете на БСП, ДПС и ГЕРБ.

ПП определи събирането на мнозинство около списък с приоритети като условие да предложи правителство. Ако списъкът, който ще бъде внесен в Народното събрание под формата на проект за решение, не получи подкрепа от мнозинството депутати, партията няма да предложи кабинет, каза кандидатът за премиер от ПП Николай Денков по-рано във вторник, когато получи втория мандат за съставяне на управление.

Във вторник следобяд Денков организира среща с парламентарно представените партии. На нея присъстваха само представители на БСП, “Демократична България” и “Български възход”. ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” не се явиха.

“Демократична България” изрази принципно съгласие с приоритетите в списъка. Съпредседателят на формацията Христо Иванов каза, че предстои органите на коалицията да вземат решение дали да ги подкрепят. “Български възход” ще реши до края на седмицата дали да подкрепи приоритетите на ПП.

12:44 3.1.2023

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер на “Продължаваме Промяната” (ПП) Николай Денков.

Партията ще предложи правителство само ако мнозинството в Народното събрание подкрепи списък с приоритети, каза Денков по време на срещата в президентството. Те включват въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор, създаване на парламентарна комисия за промени в изборния закон и продължаване на помощта за Украйна, стана ясно от проекта, разпространен от партията до медиите.

08:09 3.1.2023

Радев връчва втория мандат на "Продължаваме промяната"

Президентът Румен Радев ще връчи във вторник втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на “Продължаваме промяната”.

Номинираният за министър-председател Николай Денков започна разговори с останалите парламентарно представени партии през декември. Целта на “Продължаваме промяната” беше да състави декларация с общи приоритети, която да бъде гласувана в Народното събрание. Ако тя не получи подкрепа, партията няма да предложи правителство, каза Денков през декември.

Целта на “Продължаваме промяната” е да състави правителство на малцинството заедно с “Демократична България”. Двете партии нямат достатъчно депутати за мнозинство в парламента и трябва да получат подкрепа и от други партии, за да управляват.

Първият мандат за правителство беше връчен на ГЕРБ. Партията предложи правителство начело с Николай Габровски, но то не събра достатъчно подкрепа в Народното събрание и не беше избрано.

08:56 1.1.2023

Служебният кабинет ще изпълнява дълга си до сформиране на редовен, увери президентът

Президентът Румен Радев каза в новогодишното си обръщение, че до сформирането на редовно правителство, служебният кабинет ще продължи да изпълнява своя дълг - "за овладяване на енергийната криза и инфлацията, за гарантиране на сигурността на българите, за модернизацията и европейската интеграция на страната ни".

Предстои след празниците той да връчи втория мандат за съставяне на кабинет, след като ГЕРБ-СДС не успя с първия.

"Силно се надявам, че през новата година приоритетите на българския парламент ще съвпадат с тези на гражданите, а политическите партии ще поемат своята отговорност за дългосрочното устойчиво развитие на България", каза още в словото си Радев.

Според него изминалата година е била наситена с кризи и предизвикателства, и е поставила на изпитание не само икономическата и социална стабилност, но и способността на политиците ни да постигат съгласие и да бъдат редом с гражданите.

"Близо до нас избухна опустошителна за Европа война, която продължава да се разгаря и ожесточава. Енергийната криза и рекордната инфлация засегнаха всеки български дом. И тази година не ни подминаха природните бедствия и поредните предсрочни избори, а надеждата за политическа стабилност се отлага за следващата", добави Радев.

По думите му обаче именно в моментите на изпитание, "когато залогът е бил човешкият живот и нашата съвест, обществото ни показа съпричастност и духовна сила, зрялост и единение", а институциите и гражданите са си подали ръка, "за да приютят търсещите спасение от войната в Украйна, да потушат летните пожари и окажат помощ на пострадалите при наводнението в Карловско".

Президентът пожела 2023 година да донесе мир.

16:29 30.12.2022

"Маркет линкс": За първи път недоверието към президента е по-високо от доверието

Недоверието към президента Румен Радев за първи път е малко по-високо от доверието към него. Това показват данните от национално проучване на “Маркет линкс”, публикувано в петък.

40% от анкетираните имат доверие на президента Румен Радев, а 41% нямат такова, каза социологът Добромир Живков пред бТВ. 43% нямат доверие на служебния премиер Гълъб Донев, докато 18% имат доверие.

При нови предсрочни избори, в парламента може да влязат шест партии. ГЕРБ-СДС запазва първото място с 22.6% от гласовете, следвани от "Продължаваме промяната" (16.2%), ДПС (12.2%), "Възраждане" (10%), БСП (9.6%) и "Демократична България" (8.3%).

Електорални нагласи
Електорални нагласи

Партията "Български възход" с лидер Стефан Янев няма да влезе в парламента при нови избори. Извън парламента ще остане и “Има такъв народ” на Слави.

Социологическото изследване на агенция "Маркет линкс" е финансирано и направено съвместно с бТВ. Проведено е сред 1022 души в страната над 18 г. в периода 10-20 декември по методите на пряко, лично интервю и онлайн анкета.

16:19 29.12.2022

Радев ще връчи втория мандат на ПП на 3 януари

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме промяната" (ПП) на 3 януари - първия работен ден след празниците. Това съобщи пресслужбата на държавния глава в четвъртък.

По-рано този месец от ПП номинираха бившия министър на образованието Николай Денков като техен кандидат-премиер. До ситуацията се стигна, след като депутатите не приеха предложения от ГЕРБ кандидат за премиер Николай Габровски.

Преди празниците ПП проведе срещи с представители на парламентарно представените формации в опит да бъде съставена декларация с приоритети на бъдещия кабинет. Очаква се тя да бъде гласувана в пленарна зала като тест за евентуалната подкрепа и за правителство. По думите на Николай Денков ако декларацията не получи достатъчно подкрепа, от ПП няма да предложат кабинет и ще върнат мандата неизпълнен.

В този случай президентът трябва да даде трети мандат за съставяне на правителство. Радев трябва да реши на коя партия ще го връчи, като не е задължително това да бъде третата по големина. Желание да го получат изявиха лидерите на БСП и БВ Корнелия Нинова и Стефан Янев.

Да се сформира кабинет около конкретни мерки, ограничен във времето. Андрей Гюров пред Свободна Европа
please wait

No media source currently available

0:00 0:25:23 0:00

09:17 28.12.2022

Борисов е оптимист за правителство с трети мандат на "Демократична България"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че е оптимист, че с третия мандат може да се направи правителство на базата на евроатлантическите мнозинства в парламента, "особено ако отиде в "Демократична България".

"Ако се направи едно програмно правителство, подобно на това, което предложихме с проф. Габровски, мисля, че има шанс", каза Борисов на среща, предавана на живо във Фейсбук, по повод 16 години от основаването на партията. Според него от "Продължаваме промяната" няма да успеят да саставят кабинет.

16:38 26.12.2022

Три партии подкрепят идеята на ПП за съставяне на кабинет

"Демократична България", БСП и "Български възход" са подкрепили идеята "Продължаваме промяната"(ПП) за съставяне на кабинет. Това стана ясно в понеделник по време на посещение в Кърджали кандидатът за министър-председател на "Продължаваме промяната" акад. Николай Денков, цитиран от БНР.

Трите партии са дали предложения за програмната декларация, около която ПП предлага да се обедини евентуална бъдеща коалиция. "Предстои в следващите дни заедно да подредим предложенията така, че да не си противоречат, и веднага след Нова година ще съгласуваме текста с тези три партии и ще я внесем за гласуване в Народното събрание", допълни акад. Денков.

По негови думи едната възможност е всички политически сили да гласуват и подкрепят програмната декларация, а другата - тя да послужи като обединителен документ за разговори на други партии, ако се стигне до трети мандат.

"Със сигурност няма да седнем на една маса с "Възраждане". Ние не споделяме техните приоритети, те очевидно не споделят нашите. Колкото до ГЕРБ и ДПС, ние сме казали, че с тях в коалиция няма да влезем", добави той. За да събере парламентарно мнозинство, неговата партия се нуждае от подкрепата на още поне една от останалите три партии.

09:21 24.12.2022

ДБ ще атакува промените в Изборния кодекс пред Конституционния съд 

"Демократична България" (ДБ) ще атакува пред Конституционния съд промените в Изборния кодекс, прокарани от ГЕРБ, ДПС и БСП. Президентът Румен Радев наложи вето над поправката, но то беше преодоляно преди ден, отново с гласовете на трите партии.

С тези промени беше върнато гласуването с хартиени бюлетини във всички избирателни секции и беше премахнато издаването на протоколи от машините за гласуване.

"Те не признаха, че искат да премахнат машините, но направиха точно това. Лишиха нас от упражняването на правото да гласуваме с машина. Окончателно взривиха доверието в изборния процес", коментира Надежда Йорданова от ДБ пред бТВ.

Тъй като за подаване на конституционна жалба са необходими подписите на поне 48 депутати, ДБ ще търси подкрепа от останалите парламентарни групи.

19:11 23.12.2022

ГЕРБ, ДПС и БСП отхвърлиха ветото на президента

Със 125 гласа „за“ и 101 „против“ парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху част от измененията в Изборния кодекс. По този начин повторно бяха приети промените, свързани с връщането на хартиената бюлетина като вариант за гласуване във всички секции и премахването на протоколите от машинното гласуване.

Заредете още

XS
SM
MD
LG