Връзки за достъпност

Извънредни новини
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия

на живо Войната: Сателитни снимки показват разрушенията след удара по руски военен склад

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

14:20 21.6.2024

Русия подложи на ракетни обстрели шест украински региона

Поне шестима цивилни загинаха, а над 10 бяха ранени при при руски ракетни обстрели по населени места в шест украински региона пред последното денонощие, съобщиха местните власти в петък.

Петима цивилни бяха убити, а други 11 бяха ранени при руски обстрел на цивилни райони в Донецк, който беше атакуван 22 пъти през последните 24 часа, заяви ръководителят на регионалната военна администрация Вадим Филашкин.

В южния район на Херсон един човек е убит и един е ранен при руски обстрел и въздушни удари от другата страна на река Днепър, съобщи областният управител Александър Прокудин. Общо 15 населени места са били ударени в региона, включително областната столица Херсон.

Североизточният регион на Харков, който беше под постоянен руски обстрел през последните няколко месеца, отново беше ударен през нощта и един човек беше ранен, каза областният губернатор Олег Синегубов. Регионите Днепропетровск, Запорожие и Суми също бяха атакувани, съобщиха местни власти.

08:43 21.6.2024

Украинските сили атакуваха с дронове Крим и руската Краснодарска област

Украинските сили са предприели атаки с дронове срещу град Севастопол в Крим и срещу цели в южната част на руската Краснодарска област, предаде Ройтерс.

Назначеният от Русия губернатор на Севастопол Михаил Развожаев съобщи, че противовъздушната отбрана (ПВО) е свалила четири безпилотни летателни апарата. Няма данни за жертви или щети, написа Развожаев в приложението Телеграм.

Според информация на руските власти атаката в Краснодарска област е била срещу три общини. Съобщава се за четирима ранени от паднали отломки от свалени украински дронове.

16:23 20.6.2024

Румъния изпраща ПВО система "Пейтриът" на Украйна

Върховният съвет по отбрана на Румъния реши на заседанието си в четвъртък да дари на Украйна система за противовъздушна отбрана (ПВО) "Пейтриът".

"Този решаващ принос ще укрепи нашия въздушен щит и ще ни помогне да защитим по-добре нашите хора и критична инфраструктура от руския въздушен терор", каза украинският президент Володимир Зеленски.

През май президентът на страната Клаус Йоханис обсъди нуждата на Украйна от още ПВО системи с американския си колега Джо Байдън.

Румъния закупи общо седем системи "Пейтриът", като досега е получила четири от тях. От пристигналите в страната две са изправни. Съветът по отбрана не уточнява колко ще бъдат изпратени на Украйна.

15:03 20.6.2024

Белият дом планира да пренасочи всички доставки на "Пейтриът" за Украйна

Правителството на американския президент Джо Байдън планира да преустанови всички отворени поръчки за противовъздушни системи "Пейтриът" и ракети прехващачи и да пренасочи доставките към Украйна, докато нуждите за отбраната ѝ не бъдат задоволени, съобщи в четвъртък в. "Файненшъл Таймс".

Киев отдавна настоява за доставката американски ПВО системи "Пейтриът", които ефективно противодействат на руските балистични и хиперзвукови ракети.

По-рано през юни германският министър на отбраната Борис Писториус обяви, че страната му ще достави на Украйна още 100 ракети "Пейтриът" в рамките на съвместна инициатива с Дания, Нидерландия и Норвегия.

08:59 20.6.2024

Русия нанесе щети по енергийната система в четири украински региона

Русия атакува Украйна с ракети и дронове през нощта срещу четвъртък, увреждайки енергийната инфраструктура в четири региона на Украйна, съобщи националната енергийна компания Укренерго в четвъртък.

"Оборудването е повредено в енергийни съоръжения в областите Виница, Днепропетровск, Донецк и Киев", съобщи компанията в Телеграм.

Военновъздушните сили на Украйна пък информираха, че руските сили са изстреляли 9 ракети и 27 дрона, а украинската противовъздушна отбрана е свалила всички безпилотни самолети и пет ракети.

09:51 19.6.2024

Руски дронове атакуваха района на Лвов

Военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че през нощта са свалили 19 от общо 21 дрона, изстреляни от руската армия над Херсонска, Николаевска, Днепропетровска, Кировоградска, Хмелницка и Лвовска област в Украйна. Къде са попаднали двата невален дрона, украинските военни не уточняват.

По-рано кметът на Лвов Андрий Садовий каза, че единият дрон е атакувал село Малехов в северните покрайнини на града. Повредена е административна сграда, ранен е охранител, взривени са прозорците на една висока сграда и на пет частни къщи, пише той. Според ръководителя на администрацията на Лвовска област Максим Козицки в Малехов са ранени двама души, единият е настанен в болница. По-късно друг дрон се взривява в село Малехов.

В самия Лвов е повредена сградата на Държавния научноизследователски институт за контрол на ветеринарните препарати и фуражните добавки. Руското министерство на отбраната не коментира нападенията.

15:01 18.6.2024

Украйна твърди, че е повредила 15 руски ПВО системи в Крим

Стратегическото командване на украинската армия съобщи, че силите ѝ са повредили 15 руски системи за противовъздушна отбрана (ПВО) в окупирания Крим от май насам. Засегнати са руски противовъздушни дивизиони С-300, С-350 и С-400, съобщи стратегическото командване в социалните мрежи.

Тези ракетни дивизии са способни да изстрелват ракети земя-въздух. Военни експерти нарекоха С-400 една от най-модерните системи за противовъздушна отбрана в света. Някои оценяват производствените разходи за С-400 на 600 млн. долара за единица.

Системата е била ключова за противовъздушната отбрана на Русия в Крим, който тя незаконно окупира през 2014 г. По данни на украинското военно командване десетки пускови установки, повече от 15 радарни станции и повече от 10 контролни точки са били унищожени в Крим.

08:53 18.6.2024

Петролни складове в Русия се запалиха след украинска атака с дронове

Няколко петролни складове се запалиха след украинска атака с дронове във вторник сутринта в град Азов в руската Ростовска област, съобщават местните власти, цитирани от Ройтерс.

По информация на губернатора на областта Василий Голубев засега няма данни за пострадали. Министерството на извънредните ситуации заяви в Телеграм, че десетки пожарникари се борят с пожара. Град Азов се намира на река Дон, на около 16 км от Азовско море.

Украйна не е правила коментар по темата. Киев често заявява, че поразяването на обекти на енергийната, военната и транспортната инфраструктура на Русия се отразява негативно на военните способности на Москва.

09:09 17.6.2024

Русия засили атаките си в Украйна по време на мирната конференция в Швейцария

Русия засили военните си атаки срещу Украйна по време на двудневната мирна конференция в Швейцария. Целта на срещата на световните лидери беше да очертае план за мир и спиране на военните действия между Киев и Москва. В неделя в Украйна е имало близо 90 сблъсъка, съобщи украинският генерален щаб.

Най-активни са били атаките около град Покровск в Донецка област. Според информацията на украинските военни "25 атаки на противника са били неуспешни, а други 11 атаки продължават".

В района на Вовчанск руските сили са изстреляли 16 ракети от Белгородска област в Южна Русия. Направили са и много опити да щурмуват украински позиции в района на Лиман и Курахово.

В неделя Русия е загубила 54 войници, една бронирана бойна машина и склад с боеприпаси в района на Лиман. съобщи украинската армия. Информацията не може да бъде независимо проверена.

18:22 16.6.2024

80 държави призоваха „териториалната цялост“ на Украйна да бъде в основата на всяко мирно споразумение за прекратяване на войната с Русия.

Новината идва в резултат от мирната конференция в Швейцария, в която участваха около 100 делегации от цял свят. Целта на срещата беше да очертае план за мир и спиране на военните действия между Киев и Москва.

Русия не взе участие в конференцията, а Украйна направи сериозни отстъпки с цел да бъдат представени възможно най-много държави.

11:29 16.6.2024

Замразяването на войната в Украйна ще доведе до нова агресия, каза Фон дер Лайен

Замразяването на войната в Украйна не е решение, а рецепта за бъдещи войни. Това каза председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен по време на конференцията за мир за Украйна, която се провежда в Швейцария този уикенд.

Целта на срещата на върха е да се направи план за прекратяване на войната на Русия в Украйна и постигане на мир. На събитието присъстват политически лидери от целия свят, но Русия не е представена.

Според Фон дер Лайен светът трябва да подкрепи „всеобхватен, справедлив и устойчив мир за Украйна“, който да „възстанови суверенитета [ѝ] и нейната териториална цялост“.

Френският президент Еманюел Макрон, който също присъства на мирната конференция, каза в събота, че кръгът на страните, които участват в работата по плана за мир в Украйна, трябва да се разшири.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц също се изказа в подкрепа на включването на Русия в мирния процес, но освен това настоя Москва да изтегли войските си от териториите на Украйна.

08:45 16.6.2024

Над 50 държавни и правителствени ръководители от цял свят пристигнаха в събота в Швейцария, за да се включат в конференция за очертаване на план за мир и прекратяване на войната на Русия в Украйна, предадоха световните агенции.

Срещата ще продължи до неделя. В нея участват общо около 100 делегации, включително на европейски институции и на ООН. Участниците обсъждат условия за спиране на военните действия между Киев и Москва, които обаче не отговарят на всички искания на Украйна.

09:03 15.6.2024

Украйна съобщи за нанесени удари по руски военни части

Украйна обстреля с ракети и артилерия 15 района, в които са съсредоточени руски войски, в отговор на опити на Русия да завземе територии в източната част на страната. За това съобщи Генералният щаб на Киев в петък вечерта.

Според украинските военни руските атаки са били отблъснати.

Губернаторът на Белгородската област в Русия съобщи, цитиран от Ройтерс, че при украинския обстрел в района са загинали поне петима души. Трима от тях са извадени от развалините на многоетажна жилищна сграда.

Руските военни предадоха още, че са завзели около 10 населени места в Източна Украйна. Властите в нападнатата страна обаче твърдят, че руското настъпление е било овладяно.

„Ситуацията е трудна, но се контролира от силите за отбрана“, заявиха още от Генералния щаб и добавиха, че украинските войници „полагат усилия да попречат на противника да навлезе дълбоко в украинската територия“.

От украинската страна на границата военни представители от Сумската област съобщиха, че при руски въздушен удар в петък е загинал един човек. Градовете и селата в областта са обект на всекидневни руски атаки.

08:26 15.6.2024

Изтегляне на украинските войски от териториите на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области, отказ от присъединяване на Украйна към НАТО, отказ на Киев от ядрено оръжие и вдигане на западните санкции над Русия.

Това са условията, които ще доведат до „незабавно“ и „окончателното прекратяване“ на войната, каза руският президент Владимир Путин в петък.

Думите му идват в навечерието на мирната конференция в Швейцария, след която се очаква Украйна и Запада да се обединят около общ план и условия за прекратяването на военните действия. Тя ще премине без руски представители и се очаква участниците да се обединят около искането Русия да се изтегли от границите на Украйна, определени към 1991 г. Те включват не само четирите области, за които Путин настоява, но също и незаконно анексираният през 2014 г. полуостров Крим.

11:37 14.6.2024

Членките на НАТО предоставят снаряди за 350 млн. евро на Украйна

Страните членки на НАТО ще изпратят на Укрaйна 152-мм артилерийски снаряди на стойност от около 350 млн. евро. Това съобщи Министерството на отбраната на Нидерландия след срещата на военните министри на страните членки.

„В предишните доставки на боеприпаси Украйна получаваше основно 155-мм снаряди за гаубиците, дарени от Запада. Все пак страната има много 152-мм оръдия. С новата доставка тези оръжия ще бъдат по-добре използвани“, гласи съобщението.

В началото на войната България беше един от основните доставчици 152-мм артилерийски снаряди, които са съвместими с оръжия, произвеждани и използвани в страните от бившия Източен блок.

От началото на 2024 г. Украйна изпитва сериозен недостиг на оръжие и боеприпаси, което ограничава възможностите на Киев да се отбранява срещу рускатa армия.

18:16 13.6.2024

Русия е използвала глада срещу цивилни като военна стратегия при обсадата на Мариупол

Руските войски умишлено са използвали глада срещу цивилното население като военна стратегия по време на тримесечната обсада на Мариупол през 2022 г. Това пише правозащитна организация Global Rights Compliance в свой доклад.

Експерти от организацията подпомагат главния прокурор на Украйна. Те твърдят, че руската армия систематично е атакувала със „средства, необходими за оцеляването на цивилното население“, сред които са храна, вода, енергия и достъп до здравни услуги. Заедно с това руските сили многократно са блокирали пътищата за евакуация от града и са блокирали хуманитарната помощ.

Мариупол беше почти напълно унищожен, а в продължение на седмици населението му беше лишено от храна, вода и медикаменти, което предизвика хуманитарна катастрофа в града.

За изготвянето на доклада си правните експерти на на правозащитната организация са работили със разузнавателни експерти в областта на отбраната и изследователи, използващи голям набор от публично достъпна информация, за да анализират сателитни снимки и изображения, както и свидетелства на очевидци и представители на властите по време на обсадата на Мариупол.

От началото на войната Русия отрича, че напада цивилно население.

17:59 12.6.2024

САЩ ще изпратят втора система "Пейтриът" на Украйна

САЩ ще изпратят на Украйна още една ракетна система „Пейтриът“, съобщиха във вторник двама американски служители, цитирани от Асошиейтед прес. Те казват още, че президентът Джо Байдън е одобрил решението, което все още не е обявено официално.

Това ще бъде втората система „Пейтриът“, която САЩ предоставят на Украйна.
Други съюзници, включително Германия, също са предоставили на Украйна системи за противовъздушна отбрана, както и боеприпаси за тях, припомня агенцията.

16:16 10.6.2024

Украинските сили са ударили руски системи С-300 и С-400 в Крим

През нощта на 10 юни украинските военни успешно са поразили три руски зенитно-ракетни системи в окупирания Крим, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.

"През изминалата нощ украинските отбранителни сили успешно атакуваха един зенитно-ракетен дивизион С-400 на окупаторите край Джанкой, както и два противникови зенитно-ракетни дивизиона С-300 край Черноморск и Евпатория. Нито една от нашите ракети не беше прехваната от „високо ефективната“ противовъздушна отбрана на противника", казват украинските сили.

Според щаба след ударите на украинските ракетни установки в тези райони „е регистрирано незабавно прекратяване на работата на радарите С-300/С-400“. Руските власти не са коментирали информацията.

14:09 9.6.2024

Украйна е поразила руски изтребител от последно поколение Су-57

Украинските сили за първи път са поразили руски изтребител от последно поколение Су-57 във въздушна база в Русия, съобщи Главното управление за разузнаване (ГУР) към украинското министерство на отбраната, предаде Ройтерс.

Разузнаването разпространи в Телеграм сателитни кадри от 7 и 8 юни, на които се виждат следи от удари до изтребител.

Руският провоенен блогър "Файтърбомбър" (Fighterbomber), чието съдържание се фокусира върху авиацията, заяви, че информацията за удара по изтребителя Су-57 е вярна и че той е бил поразен от дрон.

"Снимките показват, че в петък Су-57 е бил непокътнат, а на следващия ден в близост до него са били забелязани кратери от експлозията и характерни петна, причинени от пожар", съобщи украинското разузнаване.

Военният кореспондент на руската държавна новинарска агенция РИА Новости Александър Харченко публикува съобщение, в което не потвърждава директно удара, но осъжда липсата на хангари за защита на военните самолети.

Сателитните снимки, разпространени от украинското военно разузнаване.
Сателитните снимки, разпространени от украинското военно разузнаване.

13:31 9.6.2024

Руската офанзива срещу Харков се проваля, твърди Зеленски

Офанзивата на руските сили срещу втория по големина украински град Харков се проваля, каза украинският президент Володимир Зеленски в свое видеообръщение в социалните мрежи късно вечерта на 8 юни.

Той проведе в събота среща с военните си командири. След това каза, че украинските сили "ограничават" напредъка на Русия и "унищожават руските части, които влизат в нашата земя и тероризират района на Харков".

Руските сили започнаха рано на 10 май офанзива по протежение на руско-украинската граница. Военни анализатори описват това като опит на Москва да създаде буферна зона" за защита на руската територия от украински удари.

Боевете са особено интензивни около град Вовчанск, за който украинските военни казаха на 8 юни, че остава "до голяма степен" под украински контрол.

Заредете още

XS
SM
MD
LG