Връзки за достъпност

Извънредни новини

Световните лидери търсят път към края на войната в Украйна. Кой какви условия поставя, за да има мир


Украинският президент Володимир Зеленски говори с президентката на Швейцария Виола Амхерд след съвместното им изявление на мирната конференция в Люцерн, Швейцария. 15 юни 2024 г.
Украинският президент Володимир Зеленски говори с президентката на Швейцария Виола Амхерд след съвместното им изявление на мирната конференция в Люцерн, Швейцария. 15 юни 2024 г.

Над 50 държавни и правителствени ръководители от цял свят пристигнаха в събота в Швейцария, за да се включат в конференция за очертаване на план за мир и прекратяване на войната на Русия в Украйна, предадоха световните агенции.

Срещата ще продължи до неделя. В нея участват общо около 100 делегации, включително на европейски институции и на ООН. Участниците обсъждат условия за спиране на военните действия между Киев и Москва, които обаче не отговарят на всички искания на Украйна.

Новината идва ден след като в петък президентът на Русия Владимир Путин, който не участва в срещата, я нарече „просто още един трик за отклоняване на вниманието“. В своя реч Путин представи руските условия за прекратяване на войната, които изискват Украйна да се откаже от свои територии и от евентуалното си членство в НАТО.

Според Зеленски на конференцията „се пише история“

В кратка реч в събота украинският президент Володимир Зеленски каза, че на събитието в Швейцария „ще се пише история“. Зеленски изрази надежда, че срещата ще завърши с успех, въпреки че според експерти обсъжданията едва ли ще постигнат съществен пробив заради отсъствието на Русия.

Въпреки това речта на Зеленски беше оптимистична: „Успяхме да върнем на света идеята, че съвместните усилия могат да спрат войната и да установят справедлив мир“, каза той.

„Лидерите на всяка нация са еднакво важни за нас. И всичко, което ще бъде договорено на днешната среща на върха, ще бъде част от процеса на умиротворяване, от който всички се нуждаем“, каза още украинският президент.

Украинският президент Володимир Зеленски на мирната среща в Швейцария, 15 юни 2024 г.
Украинският президент Володимир Зеленски на мирната среща в Швейцария, 15 юни 2024 г.

В срещата участват вицепрезидентката на САЩ Камала Харис, президентът на Франция Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, премиерката на Италия Джорджа Мелони, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и други политически лидери.

Присъства и българският служебен премиер и министър на външните работи Димитър Главчев.

В публикация във Фейсбук в събота Главчев написа, че „България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на руската военна агресия срещу Украйна“.

Десетки държави обаче не са представени, включително Китай, който твърди, че в подобно обсъждане на мирен план трябва да са въвлечени както Украйна, така и Русия. Миналата година Китай предложи свой собствен план за постигане на мир между двете страни, който отговаря на руските интереси.

Кой какви условия поставя, за да има мир

Русия започна непредизвиканата си инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

На фона на продължаващите военни действия между двете страни организаторите на мирната среща в Швейцария представиха три основни точки от дневния ред, които да обсъдят през уикенда:

  • ядрена безопасност;
  • хуманитарна помощ и обмен на военнопленници, включително отвлечени от Русия украински деца;
  • хранителна сигурност, която понякога се нарушава заради спиране на доставките през Черно море заради войната.

Демонстрация, която настоява за връщането на украински военнопленници от войната на Русия в Украйна. Събитието се провежда в Люцерн, Швейцария, където е и срещата за мир, 15 юни 2024 г.
Демонстрация, която настоява за връщането на украински военнопленници от войната на Русия в Украйна. Събитието се провежда в Люцерн, Швейцария, където е и срещата за мир, 15 юни 2024 г.

Този списък е доста съкратен спрямо предложената от Зеленски „мирна формула“ от края на 2022 г. В нея украинският президент поставя следните условия за начало на мирни преговори с Русия:

  • изтегляне на всички руски войски от територията на Украйна;
  • връщане на всички окупирани от Москва украински територии, включително незаконно анексирания от Русия през 2014 г. полуостров Крим.

Наложи се тези точки да отпаднат от плана, който се обсъжда на конференцията в Швейцария, заради целта на Зеленски да привлече възможно най-много държави на този форум.

Междувременно в петък руският президент Путин посочи други условия, които да доведат до „незабавно“ и „окончателно“ прекратяване на войната:

  • изтегляне на украинските войски от териториите на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области, които Русия е вписала в конституцията си като свои територии след незаконни референдуми;
  • отказ от присъединяването на Украйна към НАТО;
  • отказ на Киев от ядрено оръжие;
  • вдигане на санкциите над Русия, наложени от Запада.
Швейцарската и украинската делегация на срещата за мир в Швейцария, 15 юни 2024 г.
Швейцарската и украинската делегация на срещата за мир в Швейцария, 15 юни 2024 г.

В петък съветникът на Зеленски Михайло Подоляк отхвърли условията на Русия като „нереалистични“. Според Подоляк изказването на Путин ден преди началото на мирната конференция в Швеейцария е „опит за превземане на световния дневен ред в навечерието на срещата на върха“.

Според директора на Руския евразийски център „Карнеги“ Александър Габуев Украйна не е в състояние да преговаря за мир от позицията на силата и вероятно много от страните на мирната среща ще се запитат дали формулата на Зеленски все още е достатъчно основателна.

Габуев, цитиран от АП, казва още, че още няма отговор на въпроса какво ще последва, след като страните одобрят трите точки от дневния ред.

Нова помощ от САЩ

Същевременно в събота вицепрезидентката на САЩ Камала Харис обяви нова американска помощ за Украйна в размер на 1,5 млрд. долара.

Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис на мирната конференция в Швейцария, 15 юни 2024 г.
Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис на мирната конференция в Швейцария, 15 юни 2024 г.

Тази помощ е отчасти предназначена за енергийния сектор на Украйна, както и за хуманитарна подкрепа. Сумата включва 500 млн. долара ново финансиране за енергийна помощ и пренасочване на 324 млн. долара за спешен ремонт на енергийна инфраструктура, съобщиха от кабинета на Харис.

По време на конференцията Харис каза още, че във финансовия пакет са включени и 379 млн. долара в помощ на украинските бежанци. Те ще бъдат използвани за храна, здравни услуги, подслон и вода.

По-рано през седмицата страните от Г-7 се споразумяха да отпуснат на Украйна кредит от 50 млрд. долара, за който ще се използват приходите от замразени руски държавни активи.

В края на месец май Зеленски сключи няколко договора с европейски държави за военна и друга помощ на обща стойност от над 18,2 млрд. евро, които Киев ще получи през следващите години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG