Връзки за достъпност

Извънредни новини
Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

на живо Войната: Украйна съобщи за удар по руски склад за боеприпаси в Крим

Обновена

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • В Украйна е пристигнала първата пратка боеприпаси от чешката инициатива;
  • Украйна обвини Русия в увеличаване на атаките със забранени химически вещества;
  • Руски ракетен обстрел порази Одеса и рани трима души;
  • Повече от 30 дрона са свалени в няколко руски области.
08:53 18.6.2024

Петролни складове в Русия се запалиха след украинска атака с дронове

Няколко петролни складове се запалиха след украинска атака с дронове във вторник сутринта в град Азов в руската Ростовска област, съобщават местните власти, цитирани от Ройтерс.

По информация на губернатора на областта Василий Голубев засега няма данни за пострадали. Министерството на извънредните ситуации заяви в Телеграм, че десетки пожарникари се борят с пожара. Град Азов се намира на река Дон, на около 16 км от Азовско море.

Украйна не е правила коментар по темата. Киев често заявява, че поразяването на обекти на енергийната, военната и транспортната инфраструктура на Русия се отразява негативно на военните способности на Москва.

09:09 17.6.2024

Русия засили атаките си в Украйна по време на мирната конференция в Швейцария

Русия засили военните си атаки срещу Украйна по време на двудневната мирна конференция в Швейцария. Целта на срещата на световните лидери беше да очертае план за мир и спиране на военните действия между Киев и Москва. В неделя в Украйна е имало близо 90 сблъсъка, съобщи украинският генерален щаб.

Най-активни са били атаките около град Покровск в Донецка област. Според информацията на украинските военни "25 атаки на противника са били неуспешни, а други 11 атаки продължават".

В района на Вовчанск руските сили са изстреляли 16 ракети от Белгородска област в Южна Русия. Направили са и много опити да щурмуват украински позиции в района на Лиман и Курахово.

В неделя Русия е загубила 54 войници, една бронирана бойна машина и склад с боеприпаси в района на Лиман. съобщи украинската армия. Информацията не може да бъде независимо проверена.

18:22 16.6.2024

80 държави призоваха „териториалната цялост“ на Украйна да бъде в основата на всяко мирно споразумение за прекратяване на войната с Русия.

Новината идва в резултат от мирната конференция в Швейцария, в която участваха около 100 делегации от цял свят. Целта на срещата беше да очертае план за мир и спиране на военните действия между Киев и Москва.

Русия не взе участие в конференцията, а Украйна направи сериозни отстъпки с цел да бъдат представени възможно най-много държави.

11:29 16.6.2024

Замразяването на войната в Украйна ще доведе до нова агресия, каза Фон дер Лайен

Замразяването на войната в Украйна не е решение, а рецепта за бъдещи войни. Това каза председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен по време на конференцията за мир за Украйна, която се провежда в Швейцария този уикенд.

Целта на срещата на върха е да се направи план за прекратяване на войната на Русия в Украйна и постигане на мир. На събитието присъстват политически лидери от целия свят, но Русия не е представена.

Според Фон дер Лайен светът трябва да подкрепи „всеобхватен, справедлив и устойчив мир за Украйна“, който да „възстанови суверенитета [ѝ] и нейната териториална цялост“.

Френският президент Еманюел Макрон, който също присъства на мирната конференция, каза в събота, че кръгът на страните, които участват в работата по плана за мир в Украйна, трябва да се разшири.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц също се изказа в подкрепа на включването на Русия в мирния процес, но освен това настоя Москва да изтегли войските си от териториите на Украйна.

08:45 16.6.2024

Над 50 държавни и правителствени ръководители от цял свят пристигнаха в събота в Швейцария, за да се включат в конференция за очертаване на план за мир и прекратяване на войната на Русия в Украйна, предадоха световните агенции.

Срещата ще продължи до неделя. В нея участват общо около 100 делегации, включително на европейски институции и на ООН. Участниците обсъждат условия за спиране на военните действия между Киев и Москва, които обаче не отговарят на всички искания на Украйна.

09:03 15.6.2024

Украйна съобщи за нанесени удари по руски военни части

Украйна обстреля с ракети и артилерия 15 района, в които са съсредоточени руски войски, в отговор на опити на Русия да завземе територии в източната част на страната. За това съобщи Генералният щаб на Киев в петък вечерта.

Според украинските военни руските атаки са били отблъснати.

Губернаторът на Белгородската област в Русия съобщи, цитиран от Ройтерс, че при украинския обстрел в района са загинали поне петима души. Трима от тях са извадени от развалините на многоетажна жилищна сграда.

Руските военни предадоха още, че са завзели около 10 населени места в Източна Украйна. Властите в нападнатата страна обаче твърдят, че руското настъпление е било овладяно.

„Ситуацията е трудна, но се контролира от силите за отбрана“, заявиха още от Генералния щаб и добавиха, че украинските войници „полагат усилия да попречат на противника да навлезе дълбоко в украинската територия“.

От украинската страна на границата военни представители от Сумската област съобщиха, че при руски въздушен удар в петък е загинал един човек. Градовете и селата в областта са обект на всекидневни руски атаки.

08:26 15.6.2024

Изтегляне на украинските войски от териториите на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области, отказ от присъединяване на Украйна към НАТО, отказ на Киев от ядрено оръжие и вдигане на западните санкции над Русия.

Това са условията, които ще доведат до „незабавно“ и „окончателното прекратяване“ на войната, каза руският президент Владимир Путин в петък.

Думите му идват в навечерието на мирната конференция в Швейцария, след която се очаква Украйна и Запада да се обединят около общ план и условия за прекратяването на военните действия. Тя ще премине без руски представители и се очаква участниците да се обединят около искането Русия да се изтегли от границите на Украйна, определени към 1991 г. Те включват не само четирите области, за които Путин настоява, но също и незаконно анексираният през 2014 г. полуостров Крим.

11:37 14.6.2024

Членките на НАТО предоставят снаряди за 350 млн. евро на Украйна

Страните членки на НАТО ще изпратят на Укрaйна 152-мм артилерийски снаряди на стойност от около 350 млн. евро. Това съобщи Министерството на отбраната на Нидерландия след срещата на военните министри на страните членки.

„В предишните доставки на боеприпаси Украйна получаваше основно 155-мм снаряди за гаубиците, дарени от Запада. Все пак страната има много 152-мм оръдия. С новата доставка тези оръжия ще бъдат по-добре използвани“, гласи съобщението.

В началото на войната България беше един от основните доставчици 152-мм артилерийски снаряди, които са съвместими с оръжия, произвеждани и използвани в страните от бившия Източен блок.

От началото на 2024 г. Украйна изпитва сериозен недостиг на оръжие и боеприпаси, което ограничава възможностите на Киев да се отбранява срещу рускатa армия.

18:16 13.6.2024

Русия е използвала глада срещу цивилни като военна стратегия при обсадата на Мариупол

Руските войски умишлено са използвали глада срещу цивилното население като военна стратегия по време на тримесечната обсада на Мариупол през 2022 г. Това пише правозащитна организация Global Rights Compliance в свой доклад.

Експерти от организацията подпомагат главния прокурор на Украйна. Те твърдят, че руската армия систематично е атакувала със „средства, необходими за оцеляването на цивилното население“, сред които са храна, вода, енергия и достъп до здравни услуги. Заедно с това руските сили многократно са блокирали пътищата за евакуация от града и са блокирали хуманитарната помощ.

Мариупол беше почти напълно унищожен, а в продължение на седмици населението му беше лишено от храна, вода и медикаменти, което предизвика хуманитарна катастрофа в града.

За изготвянето на доклада си правните експерти на на правозащитната организация са работили със разузнавателни експерти в областта на отбраната и изследователи, използващи голям набор от публично достъпна информация, за да анализират сателитни снимки и изображения, както и свидетелства на очевидци и представители на властите по време на обсадата на Мариупол.

От началото на войната Русия отрича, че напада цивилно население.

17:59 12.6.2024

САЩ ще изпратят втора система "Пейтриът" на Украйна

САЩ ще изпратят на Украйна още една ракетна система „Пейтриът“, съобщиха във вторник двама американски служители, цитирани от Асошиейтед прес. Те казват още, че президентът Джо Байдън е одобрил решението, което все още не е обявено официално.

Това ще бъде втората система „Пейтриът“, която САЩ предоставят на Украйна.
Други съюзници, включително Германия, също са предоставили на Украйна системи за противовъздушна отбрана, както и боеприпаси за тях, припомня агенцията.

16:16 10.6.2024

Украинските сили са ударили руски системи С-300 и С-400 в Крим

През нощта на 10 юни украинските военни успешно са поразили три руски зенитно-ракетни системи в окупирания Крим, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.

"През изминалата нощ украинските отбранителни сили успешно атакуваха един зенитно-ракетен дивизион С-400 на окупаторите край Джанкой, както и два противникови зенитно-ракетни дивизиона С-300 край Черноморск и Евпатория. Нито една от нашите ракети не беше прехваната от „високо ефективната“ противовъздушна отбрана на противника", казват украинските сили.

Според щаба след ударите на украинските ракетни установки в тези райони „е регистрирано незабавно прекратяване на работата на радарите С-300/С-400“. Руските власти не са коментирали информацията.

14:09 9.6.2024

Украйна е поразила руски изтребител от последно поколение Су-57

Украинските сили за първи път са поразили руски изтребител от последно поколение Су-57 във въздушна база в Русия, съобщи Главното управление за разузнаване (ГУР) към украинското министерство на отбраната, предаде Ройтерс.

Разузнаването разпространи в Телеграм сателитни кадри от 7 и 8 юни, на които се виждат следи от удари до изтребител.

Руският провоенен блогър "Файтърбомбър" (Fighterbomber), чието съдържание се фокусира върху авиацията, заяви, че информацията за удара по изтребителя Су-57 е вярна и че той е бил поразен от дрон.

"Снимките показват, че в петък Су-57 е бил непокътнат, а на следващия ден в близост до него са били забелязани кратери от експлозията и характерни петна, причинени от пожар", съобщи украинското разузнаване.

Военният кореспондент на руската държавна новинарска агенция РИА Новости Александър Харченко публикува съобщение, в което не потвърждава директно удара, но осъжда липсата на хангари за защита на военните самолети.

Сателитните снимки, разпространени от украинското военно разузнаване.
Сателитните снимки, разпространени от украинското военно разузнаване.

13:31 9.6.2024

Руската офанзива срещу Харков се проваля, твърди Зеленски

Офанзивата на руските сили срещу втория по големина украински град Харков се проваля, каза украинският президент Володимир Зеленски в свое видеообръщение в социалните мрежи късно вечерта на 8 юни.

Той проведе в събота среща с военните си командири. След това каза, че украинските сили "ограничават" напредъка на Русия и "унищожават руските части, които влизат в нашата земя и тероризират района на Харков".

Руските сили започнаха рано на 10 май офанзива по протежение на руско-украинската граница. Военни анализатори описват това като опит на Москва да създаде буферна зона" за защита на руската територия от украински удари.

Боевете са особено интензивни около град Вовчанск, за който украинските военни казаха на 8 юни, че остава "до голяма степен" под украински контрол.

17:05 8.6.2024

Украйна и Русия си размениха мащабни атаки с дронове

Украйна и Русия си размениха атаки с дронове през нощта срещу събота, като и двете страни свалиха по-голямата част от безпилотните летателни апарати.

Украинската противовъздушна отбрана (ПВО) свали 9 от 13 руски безпилотни самолета в ранните часове на 8 юни, се казва в изявление на командващия украинските Военновъздушни сили (ВВС) генерал-лейтенант Микола Олешчук.

Междувременно руското Министерство на отбраната заяви, че неговата противовъздушна отбрана е унищожила 27 украински дрона, включително над Северна Осетия.

Командващият украинските ВВС каза, че средствата за противовъздушна отбрана са свалили девет ирански дрона от типа "Шахед" над централната Полтавска област, югоизточните Запорожка и Днепропетровска области и района на Харков на североизток. Руска ракета Х-59, изстреляна от района на Курск, също е била свалена, каза Олешчук.

Междувременно руските сили съобщиха, че са свалили украински дронове над Краснодар, Астрахан, Белгород, Брянск, Ростов, Тула и Северна Осетия. Дронове са прихванати и над анексирания от Русия Кримски полуостров, съобщи Москва.

08:47 8.6.2024

Украинска атака с дрон извади от строя руска петролна рафинерия

Рафинерията в руския град Новошахтинск е спряла работа след от атака на украински дрон, твърдят източници на агенция Ройтерс. Новошахтинск се намира в Ростовска област, до източната граница на Украйна. През миналата година там са преработени 4,8 милиона тона нефт.

От ръководството на предприятието са отказали коментар, но според източниците на Ройтерс, атаката е извадила от строя и двете основни производствени мощности в Новошахтинск. Поправките ще отнемат поне три седмици.

Русия отговаря на зачестилите украински атаки срещу петролни рафинерии с удари по гражданска инфраструктура на Украйна.

Според "Файненшъл таймс", от края на март досега руските ракети и дронове са разрушили или повредили повечето топло- и водни централи в Украйна. В момента в страната са в сила ограничения в потреблението на ток въпреки рекордния внос от съседните Румъния, Полша и Унгария.

16:34 7.6.2024

Руските сили са превзели град в Донецка област, твърди Москва

Руското военно министерство съобщи в петък, че през изминалата седмица руските войски са поели контрол над град Парасковиевка в източната украинска Донецка област и са подобрили положението си на фронтовата линия, предаде АФП.

До момента няма реакция от украинска страна. Парасковиевка се намира на около 30 км северозападно от контролирания от Русия областен център Донецк.

През последните седмици руската армия е съобщила, че е овладяла няколко района в Донецка и в северната Харковска област, където на 10 май започна настъпление.

10:11 7.6.2024

Украйна иска 2,5 млрд. евро от Русия за унищожения язовир Нова Каховка

Украинската водноелектрическа компания "Укрхидроенерго" претендира от Русия пред международен арбитраж обезщетение за унищожаването на язовир и електроцентрала Нова Каховка през юни 2023 г.

Държавната компания засега не уточнява къде е започнала процедурата. Информира единствено, че претенциите ѝ са в размер на 2,5 млрд. евро (2,7 млрд. долара).

Язовирът Нова Каховка беше превзет от Русия в началото на пълномащабната ѝ инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Киев обвини руските сили, че са го взривили в нощта на 6 юни 2023 г., наводнявайки участъци от обработваема земя и стотици къщи, и оставяйки без вода за охлаждане атомната електроцентрала в Запорожка. Москва отрича обвиненията.

13:00 6.6.2024

Удари с дронове предизвикаха пожари в рафинерия и склад за петрол в Русия

Предполагаеми украински дронове са нанесли удари по руска петролна инфраструктура на 6 юни. Засегнатите региони са граничещи с Украйна. Киев не е коментирал съобщенията за атаките.

В четвъртък областният управител на Ростов Василий Голубев съобщи, че нападение с дрон срещу петролната рафинерия в Новошахтинск е предизвикало пожар, което е наложило временно спиране на работата ѝ и евакуиране на персонала. Пожарът е обхванал площ от 100 кв. м и по предварителни данни няма загинали или ранени.

Това е третият удар по рафинерията в региона, като предишните бяха през март и април. Тя се намира на около 10 км от границата с Украйна.

Същевременно губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков съобщи за възникнал пожар в петролен склад в Стари Оскол вследствие на атака с дрон. Складът се намира на по-малко от 100 км от украинската граница.

Гладков съобщи, че при експлозията е бил запален един от резервоарите в склада. Няма пострадали и пожарът вече е потушен.

От началото на войната Украйна е подложена на непрестанни руски безпилотни и ракетни удари по гражданската и енергийната си инфраструктура, които доведоха до жертви сред цивилното население и материални щети.

В отговор Киев все по-често нанася удари с дронове по руската енергийна инфраструктура, главно петролни инсталации, за да намали запасите от гориво на руската армия.

09:16 6.6.2024

Украинците с двойно гражданство в наборна възраст не могат да напускат Украйна

Украинските мъже в наборна възраст, които имат двойно гражданство или разрешение за постоянно пребиваване в чужбина, нямат право да напускат Украйна от 1 юни, каза Андрий Демченко от Държавната гранична служба на Украйна в Телеграм.

Според действащото военно положение в страната мъжете от 18 до 60 години нямат право да напускат границите ѝ. Киев не признава двойното гражданство и счита мъжете, които имат такова, само за украински граждани.

"Преди позволявахме на лица с двойно гражданство или на украинци с постоянно пребиваване в чужбина да напускат страната, но вече не", добави Демченко.

17:11 5.6.2024

"Ситуацията е трудна". Русия се опитва да пробие украинската отбрана край Купянск

Ожесточени сражения се водят при харковския град Купянск. Там руснаците се опитват да пробият украинската отбрана от две посоки. Това съобщи главнокомандващият украинските въоръжени сили Олександър Сирски в сряда.

"Нашата задача е да спрем врага и да го принудим да премине в отбрана. Моята задача е да осигуря това направление с достатъчно количество боеприпаси и боеспособни резерви, което ще позволи значително да се укрепи отбраната", написа той във Фейсбук.

Сирски добави, че според него Украйна има шанс да промени положението в своя полза въпреки сложността на ситуацията.

Войските на Руската федерация продължават да провеждат настъпателни операции, като съсредоточават усилията си в четири основни направления - Курахово, Покровск, Купянск и Харков.

Сирски съобщи и че Русия провежда активни настъпателни действия в района на Вовчанск и Часов Яр.

Главнокомандващият на въоръжените сили добави, че цялостната ситуация остава трудна поради високата интензивност на бойните действия и широкото използване на бронирана техника от страна на Русия.

На 10 май руските сили започнаха настъпление в Харковска област. Те успяха да превземат няколко села, като сраженията продължават за Вовчанск - град с предвоенно население от почти 17 000 души.

Заредете още

XS
SM
MD
LG