Връзки за достъпност

Извънредни новини
Украински войник пуска дрон
Украински войник пуска дрон

на живо Войната: Украински дронове са взривили склад с боеприпаси във Воронежка област в Русия

Обновена

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Най-малко петима души бяха убити, а десетки ранени при руска ракетна атака срещу Днипро;

  • Безпилотни катери атакуваха руския черноморски град Новоросийск;

  • Украйна съобщи за удар по руски склад за боеприпаси в окупирания Крим;

  • Премиерът на Унгария Виктор Орбан посети Киев за първи път от началото на руската инвазия.

12:22 28.5.2024

Полша не трябва да изключва възможността да изпрати войски в Украйна, каза полският външен министър Радослав Шикорски. Той обаче не уточни каква роля биха играли полските военни, ако в някакъв момент се одобри тяхно изпращане там.

09:11 28.5.2024

Иран е доставил на Русия най-новите си авиобомби Qaem-5, твърдят експерти

Иранският дрон Mohajer-6, който се разби през уикенда в района на град Курск, е носил най-новите ирански управляеми бомби Qaem-5. Това каза военният експерт на германското издание Bild Юлиан Рьопке, като коментар на видео от мястото на удара.

Предполага се, че дронът е трябвало да атакува територията на Сумска област на Украйна, но не е достигнал целта и е паднал, пише Би Би Си.

От медията пишат още, че на външен вид бомбите на кадрите наистина са много подобни на Qaem-5. Тя представлява бомба с малък диаметър, която може да бъде инсталирана на иранските дронове Mohajer-6 и Hamaseh.

Тази бомба може да бъде оборудвана с различни видове бойни глави. Декларираният ѝ обхват на полета е до 40 км, минималната работна височина е около 3 км. В Иран беше въведена в експлоатация през август 2019 г.

От началото на войната в Украйна руските войски използват дроновете Mohajer-6, но без въоръжение. Според Рьопке, използването на Qaem-5 показва ново ниво на военно сътрудничество между Техеран и Москва.

09:01 28.5.2024

Експлозии избухнаха в окупирания град Луганск

Поредица от експлозии са чути в окупирания от Русия украински град Луганск в понеделник вечерта. Това съобщиха местни Телеграм канали, цитирани от украинската служба на Радио Свободна Европа.

По-късно ръководителят на регионалната военна администрация Артем Лисогор каза, че взривовете са избухнали в района на бившето Луганско висше военно авиационно училище и близкия авиоремонтен завод. Луганск се намира в Източна Украйна.

"Какво точно е повредено или унищожено - окупаторите, както обикновено, няма да покажат. Това ще означава, че загубите на авиационна техника могат да бъдат значителни", написа Лисогор.

Експлозиите бяха потвърдени и от ръководителя на контролираната от Москва групировка "ЛНР" Леонид Пасичник. Той каза, че ударите са нанесени от "украински националисти".

Украинските въоръжени сили не са коментирали случилото се. Радио Свободна Европа към момента не може да провери информацията от независими източници поради окупацията и военните действия.

16:09 27.5.2024

Украински дронове с атака край „двореца на Путин“ в Геленджик

Украински дронове са извършили атака срещу обекти в близост до „двореца на Путин“ в черноморския град Геленджик. За това съобщи местният руски губернатор Венямин Кондратев.

По данни на местните власти останки от дроновете са паднали върху сгради в селата Криница и Джанкот. Нападението е предизвикало пожар и разрушения, но няма ранени и загинали.

Луксозното имение на руския президент Владимир Путин, разположено край брега на Черно море, беше разкрито от разследване на екипа на починалия през 2024 г. опозиционер Алексей Навални.

Самият Путин отрича имението да е негово, но множество документи и снимки го свързват с най-близкото обкръжение на президента.

08:41 27.5.2024

Зеленски посети Харков след руска атака с много жертви

В неделя украинският президент Володимир Зеленски посети пострадалия от сраженията североизточен украински град Харков и оттам призова за допълнителна помощ. Думите му идват на фона на спасителни дейности в изпепеления при руска ракетна атака търговски център в града в събота. Най малко 16 души бяха убити, над 40 са ранени. Кметът на Харков Игор Терехов определи атаката като "тероризъм".

Руската държавна информационна агенция ТАСС цитира неназован служител на службите за сигурност, който казва, без да предоставя доказателства, че в търговския център е имало "военен магазин и команден пункт".

"Този удар в Харков е поредната проява на руското безумие", написа Зеленски в Телеграм след нападението в събота. От Харков той призова президентите на САЩ и Китай Джо Байдън и Си Дзинпин да присъстват на планираната мирна среща на върха в Швейцария, която започва на 15 юни. "Няма нация, която да е в състояние да спре такава война само със собствени усилия. Необходимо е участието на световните лидери", каза Зеленски.

12:28 26.5.2024

Руските сили продължиха в събота засилената си офанзива в Харков и Североизточна Украйна. Снаряд е поразил хипермаркет за строителни материали във втория по големина град в Украйна. Жертвите са най-малко дванайсет, а десетки хора са ранени или изчезнали. Околните села съобщават за щети и ранени при масирана атака с дронове и ракети.

12:14 26.5.2024

Украйна е унищожили 12 ракети и 31 дрона

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че са унищожили през нощта 12 ракети и всички 31 дрона, изстреляни от Русия по време на поредните руски въздушни удари, предаде Ройтерс.

Няма информация какво е станало с две руски хиперзвукови ракети "Кинжал". Украинските власти все още не съобщават подробности за това накъде са били насочени ракетите.

Военновъздушните сили казаха, че ракетите и дроновете са били свалени над части от южната, централната, западната и северната част на Украйна.

12:10 26.5.2024

Петима души са загинали при атака в Южна Русия, съобщиха местните власти

При украински нападения са загинали четирима жители на Белгородска област в Южна Русия, съобщи губернаторът на областта Вячеслав Гладков, цитиран от Ройтерс. В своя публикация в Телеграм той написа, че четирима души са били убити при ракетни удари в село Октябърски, на десетки километри от украинската Харковска област, където Русия започна мащабна офанзива по-рано този месец.

При друго нападение в село Дъбовое е бил убит още един човек. Според Гладков руските подразделения за противовъздушна отбрана са прехванали и унищожили 29 въздушни цели. Министерството на отбраната на Русия също така съобщи, че е прехванат и унищожен украински дрон над съседната Курска област.

Информацията не може да бъде потвърдена от независими източници. Украйна рядко коментира зачестилите нападения срещу южните руски региони непосредствено до границата ѝ.

12:04 25.5.2024

Столтенберг призова за премахване на ограниченията за украински удари в Русия със западни оръжия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че на Украйна трябва да бъде позволено да използва доставени от Запада оръжия при удари срещу цели в Русия. В интервю за The Economist, публикувано в петък, ръководителят на НАТО призова членките на алианса НАТО да „обмислят дали да премахнат“ настоящите си ограничения, които по негови думи затрудняват Украйна да се защити.

08:56 24.5.2024

Ракетни удари в Крим. Потопен е руски ракетен кораб до Севастопол, съобщава разследваща група

Назначеният от Русия ръководител в Крим Сергей Аксьонов съобщи в Телеграм, че украински ракетни атаки са ударили административен център на полуострова - град Симферопол, както и сграда до град Алуща на черноморското крайбрежие. Двама души са загинали в Симферопол.

Украйна не е потвърдила информацията за нападението. Според украински военни блогъри и неофициални източници на полуостров Крим са били поразени редица цели. Руски блогъри в Крим съобщиха, че според тях не всички украински ракети са били прехванати.

Междувременно разследващата група Conflict Intelligence Team (CIT) каза в четвъртък, че украинска атака четири дни по-рано е поразила ракетен кораб "Циклон" тип корвета от руския Черноморския флот срещу пристанището на Севастопол.

15:45 23.5.2024

Тежък руски обстрел над Харков. Има убити и ранени

Поне шестима души са убити, а повече от десет са ранени при руски ракетен удар над Харков в четвъртък следобед. Предварителната информация е от началника на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов.

За 15 минути руските войски са изстреляли най-малко 15 ракети от комплекса С-300 по Харков и предградията му.

Харковска област е подложена на всекидневен ракетен обстрел и въздушни удари от възобновяването на руската военна офанзива в североизточната част на Украйна от началото на май.

Тъй като Русия обстрелва града от своя територия Украйна не може да удари руските ракетни и артилерийски установки с американски оръжия - по-специално ракети ATACMS и HIMARS, и противовъздушни системи „Пейтриът“.

10:49 23.5.2024

Зеленски поиска оръжия срещу руските управляеми бомби

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна изпитва остър недостиг на средства за противодействие на руските управляеми бомби, които се превърнаха в основен инструмент на руснаците за прокарване на фронта.

Русия успя да модернизира стари, но мощни съветски бомби, като ги направи планиращи. Така руските бомбардировачи могат да пускат товара си на 40-50 км. от линията на фронта, което е далеч от обсега на ограничените способности на украинските противовъздушни системи.

Зеленски каза това в сряда след специална среща на която е обсъдено производството на Украйна на средства за електронна война, безпилотни летателни апарати, ракети и средства срещу управляеми бомби.

„Украйна се нуждае от системи и тактики, които ще ни позволят да защитим нашите позиции, нашите градове и общини от тези бомби. Това всъщност сега е основният инструмент на руския терор и насърчаването на окупатора", - каза Зеленски.

14:57 22.5.2024

Украйна е забавила руската атака към Харков с нови американски боеприпаси

Украинската армия е успяла да забави руската атака в посока Харков, която започна преди 11 дни. Това е станало с помощта на новите американски оръжия и артилерийски снаряди, които вече са пристигнали на фронта. Това съобщават Ройтерс и Билд.

В продължение на месеци защитата на Украйна беше затруднена от недостига на артилерийски снаряди и други оръжия, тъй като Конгресът на САЩ спря отпускането на военна помощ. В края на април Сената на САЩ одобри пакет от 61 млрд. долара в подкрепа на Украйна и започна изпращането на първата помощ.

По информация на Билд руската атака е спряна с помощта на нови американски доставки с бомби GLSDB, противотанкови ракети Javelin и 155-милиметрови артилерийски снаряди.

08:49 22.5.2024

Зеленски обяви "осезаеми резултати" срещу руската армия в Харковска област

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви "осезаеми резултати срещу руската армия" в Харковска област.

Русия започна на 10 май офанзива в североизточния украински регион, откривайки нов фронт. След първоначалния бърз напредък, настъплението на руската армия се забави при град Вовчанск.

"В Харковска област нашите сили унищожават окупатора, резултатите са осезаеми", каза Зеленски във вечерното си видеообръщение във вторник.

Той каза още, че ситуацията остава "изключително тежка" в района на Покровск, Краматорск и Курахово в Донецка област, където "се водят сега по-голямата част от боевете".

Преди няколко дни украинският президент изрази опасения пред АФП, че настъплението на североизток може да е само "първата вълна" от една по-голяма руска офанзива за превземане на Харков, вторият по брой на населението град в страната.

16:45 21.5.2024

Русия обстреля десетина населени места в Херсонска област

В контролираната от Украйна част на Херсонска област през изминалото денонощие един човек е загинал, а трима са били ранени в резултат на руски обстрел, съобщи началникът на областната военна администрация Олександър Прокудин във вторник.

По думите му, освен град Херсон, са били обстрелвани десетина населени места в региона. Повредени са 7 многоетажни сгради и 7 къщи. Поразени са инфраструктурни обекти, учебно заведение и промишлено предприятие. Спряно е изтичане на газ.

По-късно той съобщи, че в село Антоновка в Херсонска област е било хвърлено взривно вещество от руски дрон. По думите му три възрастни жени са били ранени.

10:27 21.5.2024

Украинските ВВС са отбили масирана руска атака с дронове

Украинските Военно-въздушни сили (ВВС) са свалили 28 от 29 дрона, пуснати през нощта срещу вторник от Русия срещу седем украински области, предаде Ройтерс.

При атаки с дронове в Харков са били повредени четири частни жилища, 25 камиона и автобуса и са били ранени петима души, съобщи в Телеграм областният управител на Харковска област Олег Синегубов.

Два дрона, свалени в Днепропетровска област, са повредили стопански постройки, но областният управител каза, че няма пострадали хора.

Според украинските въоръжени сили три дрона тип "Шахед" са били свалени над Херсонска област и още 14 са били свалени над Одеска област. Останалите дронове са били насочени срещу Николаевска, Черкаска и Кировоградска област.

Междувременно проруските власти в окупираната от Москва Луганска област съобщиха, че украински ракетен удар е причинил пожар в склад за гориво в град Свердловск. Той беше окупиран от руските сили още през 2014 г., а две години по-късно Украйна го преименува на Довжанск.

08:55 20.5.2024

Руски миночистач е унищожен, твърдят украинските военноморски сили

Командването на украинските военноморски сили съобщи, че в неделя вечерта е унищожен миночистачът на руския Черноморски флот "Ковровец". Подробности не са дадени. Съобщението е потвърдено и от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна. Руските военни не го коментираха.

В същото време руското министерство на отбраната съобщи, че през нощта над анексирания от Русия през 2014 г. полуостров Крим са свалени девет ракети АТАКС, изстреляни от украинските военни. Близкият до Министерството на отбраната Телеграм канал "Рибар" уточнява, че целта на атаката е Севастополският залив, където се намира руският Черноморски флот. Твърди се, че са изстреляни 12 ракети, като 9 от тях са свалени, а три "са попаднали в един от кейовете в залива, където се е намирал един от корабите".

По-рано украинският канал в Телеграм "Кримски вятър" публикува видеозапис, за който се твърди, че е направен по време на ракетната атака срещу Севастополския залив.

По информация на рускоезичната телевизия на Радио Свобода "Настоящее время" "Ковровец" е миночистач от проекта 266М "Аквамарин-М" военноморските сили на Русия, Сирия и Йемен. Задачата на корабите от проекта е да търсят, откриват и унищожават морски мини и да насочват кораби през минни заграждения. "Ковровец" участва в операциите на Русия в Сирия през 2016 г. Той е дълъг 61 метра и има екипаж от близо 70 души. Нито украинските, нито руските източници все още не съобщават нищо за съдбата на екипажа.

От началото на мащабното нахлуване на Русия в Украйна украинските военни успяха да повредят сериозно или унищожат редица кораби на руския Черноморски флот, включително чрез ракетни атаки срещу пристанища в анексирания от русия през 2014 г. полуостров Крим.

11:55 19.5.2024

Русия се стреми към две краткосрочни цели - да превземе градовете Вовчанск и Часив Яр. До такова заключение стига американският Институт за изследване на войните в новия си анализ за ситуацията на фронта в Украйна. Боевете за двата града продължиха и през изтеклото денонощие.

Вовчанск е в североизточна Украйна, много близо до руската граница. Неговото превземане би позволило на Москва на напредне към тила на украинската армия от север. Освен това той "отваря" пътя към Харков, откъдето Украйна вече е евакуирала 10 314 души.

Часив Яр, който е в Донецка област, е цел на руската армия от началото на април 2024. В събота вечерта Киев е унищожил 20 единици руска бойна техника в района на града, каза президентът Володимир Зеленски в редовното си обръщение.

11:15 19.5.2024

В Новоросийск, Южна Русия, е повреден най-малко един резервоар за петролни продукти, течни минерални торове и растителни масла, сочат данни от сателитни снимки, разпространени от Радио Свобода.

Новината идва два дни след най-масираната атака на украински дронове по цели в Русия. Ударите бяха нанесени включително и по руското пристанище в Новоросийск, откъдето се изпраща гориво за руските войски в окупирания Крим. Досега нямаше проверени данни за нанесените щети.

11:08 18.5.2024

Москва напада Украйна от север, за да изгради "буферна зона", стана ясно от думи на президента Владимир Путин. Това е първото руското обяснение за действията на Русия извън досегашната линия на фронта.

Новината идва след близо две седмици руско настъпление в северната част на Харковска област. В началото световни агенции обявиха събитията за "откриване на втори фронт" във войната на Русия срещу Украйна. Но по-късно стана ясно, че придвижването на руските сили е едва на десетина километра навътре в Украйна, Киев е стабилизирал ситуацията, а и броят на руските войници не отговаря на нуждите за щурм на големия град град Харков, който се намира недалеч.

"Не сме и искали да превземаме Харков", каза Путин преди да отпътува от Китай, където беше на посещение.

По думите му руската армия е имала за цел да създаде санитарна зона на територията на Украйна, която граничи с руската Белгородска област. Той твърди, че това ще защити руското население в граничния район.

В последните месеци Украйна нанася удари по руския Белгород, в резултат на което има пострадали цивилни.

Заредете още

XS
SM
MD
LG