Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ не подкрепят удари по територията на Русия, но Украйна решава сама, каза Блинкен


Антъни Блинкен
Антъни Блинкен

Съединените щати не подкрепят използването на оръжия, доставени на Украйна от САЩ и техните съюзници, извън украинска територия. Това каза държавният секретар Антъни Блинкен по време на изслушване в Комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ в сряда. Въпреки това Украйна решава сама как да се разпорежда ефективно с тези оръжия, добави той.

Думите му идват, след като Русия отвори втори фронт на север в посока втория по големина град на Украйна - Харков. Руското преимущество в момента се дължи на бомбардировките с управляеми планиращи авиобомби, които се пускат на 40-50 км. от фронта, от руска територия, както и на водения от там артилерийски и ракетен обстрел. Президентът Володимир Зеленски призова в сряда за оръжия срещу тези планиращи бомби.

Блинкен каза, че задачата на САЩ и техните съюзници е да доставят на Украйна оръжията, от които тя се нуждае, за да отблъсне руското нашествие.

Редица членове на Конгреса, сред които и ръководителят на външната комисията - републиканецът Майкъл Маккол, попитаха Блинкен защо администрацията на президента Джо Байдън забранява на Украйна да използва американски оръжия за нанасяне на удари по цели в Русия. Те се аргументираха с това, че поддръжник на подобна забрана е съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, докато Конгресът не е налагал подобни ограничения в решенията си за помощ на Украйна.

По-рано председателят на Камарата на представителите от Републиканската партия Майк Джонсън също каза, че на Украйна трябва да бъде позволено да воюва както намери за добре.

По време на изслушването на Блинкен в сряда Маккол каза, че Русия е разположила артилерия, ракетни части и други войски по границата с Украйна и обстрелва украинската територия. Украйна не е в състояние да отговори пълноценно, тъй като според Маккол ръцете ѝ са вързани от забраната на американците да използват техни оръжия - по-конкретно ракети АТАСМС - на руска територия.

За да подкрепи тезата си, Маккол показа карта на руските бази по северната част на украинската граница, съставена от Американския институт за изследване на войната (ISW).

Картата е от доклад на ISW в който пише, че поради забраната за нанасяне на удари с американски оръжия - по-специално ракети ATACMS и HIMARS, и противовъздушни системи „Пейтриът“, граничната зона се е превърнала във фактическа зона за сигурност за руснаците, от която те нанасят удари по Украйна.

ISW пише и че руската авиация е особено активна в поразяването на украински позиции и инфраструктура с управляеми бомби. Според автора на доклада Джордж Барос те са изключително трудни за прихващане и на Украйна трябва да бъде разрешено да сваля самолети, които изстрелват тези бомби от руското въздушно пространство.

По-рано Лондон разреши използването на свои оръжия за удари по руска територия, което предизвика остра реакция от страна на Москва. Кремъл нареди започването на учения за използване на нестратегически ядрени оръжия, като каза, че те се провеждат в отговор на изявленията на западни политици за възможни удари по руска територия.

Украйна нанася удари по цели на руска територия, използвайки безпилотни самолети собствено производство. Обстрелва се и съседният руски град Белгород. За нанасяне на удари по анексирания Крим се използват оръжия западно производство, тъй като това е международно призната украинска територия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG