Връзки за достъпност

Извънредни новини
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар

Войната: Пожар в оръжеен склад в руската област Воронеж предизвика евакуация на местни жители

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Украйна и Русия се атакуват с дронове;

  • Киев е изстрелял първата произведена в Украйна балистична ракета, каза Зеленски;

  • Русия нанесе нови удари над Украйна и повреди важни енергийни обекти;

  • С над 100 ракети и 100 дрона. Русия атакува повече от половината украински региони;

  • Украйна контролира още две населени места в Курска област, каза Зеленски.

12:56 12.2.2024

Русия нападна Украйна с дронове и ракети на фона на смени във военното ръководство в Киев

Русия предприе нова атака с дронове срещу Украйна в нощта на неделя срещу понеделник, предадоха световните агенции. Те цитират украинските военновъздушни сили, според които системите за противовъздушна отбрана на Украйна са свалили 14 от 17 изстреляни руски дрона по данни от понеделник сутринта. Унищожена е и една крилата ракета.

Въоръжените сили съобщиха още, че Русия е изстреляла срещу Украйна ракети С-300 с далечен обсег, но не казаха колко са били те и дали са поразили някакви цели.

Олег Синегубов, губернатор на Харковска област, каза в неделя, че руските сили са атакували региона на Харков с ракети, които са дошли откъм руската Белгородска област. Синегубов добави, че нападението не е довело до жертви, но са нанесени щети на някои сгради в областта.

Серхий Лисак, който е губернатор на Днипропетровската област, каза, че неговият регион също е бил атакуван от Русия с безпилотни самолети. Няма данни за пострадали хора, но някои части от областния Павлоград са останали без електричество.

Новите атаки на Русия идват в момент, в който украинският президент Володимир Зеленски пренарежда военния си кабинет. Миналата седмица Олександър Сирски зае поста на Валерий Залужни като главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, а бившият пръв зам.-министър на отбраната Олександър Павлюк смени Сирски като командир на сухопътните сили.

12:37 12.2.2024

Недостигът на снаряди и муниции в Украйна се увеличава, докато руските войски атакуват по целия фронт. Недостигът на артилерия се усеща най-остро в Авдиевка. През изминалата седмица руските сили предприеха нова вълна от нападения срещу индустриалния украински град, който служи като входна врата към Донецк, контролиран от Русия още от 2014 г.

Авдиевка е на фронтовата линия още от първото навлизане на Русия в Украйна през 2014 г. Сега обаче украинските войски в града са изтощени, с недостатъчен състав и без снаряди. Русия се опитва да обгради града от октомври.

09:10 11.2.2024

Русия изстреля 93 ракети по Украйна за ден, има загинали

През последните 24 часа руските войски са нанесли три ракетни и 64 въздушни удара и са изстреляли 93 ракети по позиции на украинските войски и населени места.

Това съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в сутрешен бюлетин.

В резултат на руските атаки има загинали и ранени сред цивилното население, разрушени и повредени са многоетажни и частни къщи и друга гражданска инфраструктура", заявиха от Генералния щаб.

Освен това под артилерийски обстрел са попаднали повече от 100 населени места в Черниговска, Сумска, Харковска, Луганска, Донецка, Запорожка, Днепропетровска, Херсонска и Николаевска област.

Украинските военновъздушни сили твърдят, че силите за противовъздушна отбрана са свалили 40 от общо 45 атакуващи дрона тип "Шахед" над страната през нощта.

08:35 10.2.2024

Войната: При атака с дронове над Харков загинаха осем души, сред които три деца

В Харков при нощна атака на безпилотни самолети са убити седем души, включително три деца. Това съобщи ръководителят на областната администрация Олег Синегубов.

Кметът на Харков Игор Терехов каза, че са разрушени 14 частни домове, а 50 жители евакуирани.

Освен това дронове са ударили болница и ресторант в малкия град Велики Бурлук, източно от Харков.

В Харков ръководителят на местната прокуратура Олександър Филчаков съобщи, че бензиностанцията в квартал Немишлянски е била ударена от три дрона малко преди 23 часа.

„Имаше голямо количество гориво и затова са тези ужасни последици от пожара“, каза Филчаков.

18:16 9.2.2024

Новият главнокомандващ на украинската армия каза как ще води войната с Русия

Ден след като беше назначен за главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Олександър Сирски представи стратегия за отблъскване на руските сили. Същевременно от Москва коментираха, че промяна в ръководството на украинската армия няма да повлияе на бойните действия.

Сирски беше назначен на мястото на ген. Валерий Залужний с решение на президента Володимир Зеленски, който прецени, че е нужна промяна след две години война, докато ситуацията на фронта изглежда патова. Той веднага поиска от Сирски "реалистичен боен план" за 2024 г., в момент, когато Киев е притеснен от намаляването на западната военна подкрепа.

Според плана на Сирски, който досега командваше Сухопътните войски, бързото и рационално разпределение и доставка на всичко нужно за бойните части ще е основна задача. Той предвижда и въвеждане на нови технически решения, например на безпилотни системи и радиоолектронна война.

"Само промяната и непрекъснатото усъвършенстване на средствата и методите за водене на война ще ни позволят да постигнем успех", написа той в Телеграм в първата си публична изява като главнокомандващ, и увери, че "животът и здравето на войниците винаги са били и остават основна ценност на украинската армия", затова ще се залага и на обучението.

13:23 9.2.2024

Зеленски присъди званието "Герой на Украйна" на ген. Залужний, след като го уволни

Украинският президент Володимир Зеленски присъди званието "Герой на Украйна" на ген. Валерий Залужний, когото ден по-рано уволни от поста главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Той е награден "за изключителни лични заслуги в защита на държавния суверенитет и териториалната цялост" на страната, пише в публикувания указ. Освен това Залужний е отличен и орден "Златна звезда".

Със званието "Герой на Украйна" беше удостоен и началникът на главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната Кирил Буданов.

Залужний оглавяваше ВСУ от 2021 г., но Зеленски го замени с Олександър Сирски, който преди това командваше Сухопътните войски на Украйна. Украински медии отбелязват, че по-рано Буданов също е бил разглеждан като възможен кандидат за главнокомандващ.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира пред журналисти рокадата във ВСУ с думите: "Не мислим, че това са фактори, които могат да променят хода на специалната военна операция. Тя ще продължи до постигането на целите си". В Русия продължават да наричат така войната, която започнаха в Украйна преди почти 2 години.

09:43 9.2.2024

"100 към 100". Украйна си върна защитници на Мариупол при размяна на пленници с Русия

Русия и Украйна си размениха по още 100 военнопленници на 8 февруари .

Руското министерство на отбраната съобщи в Телеграм, че размяната е извършена по формулата "100 към 100" и спомена "хуманитарното посредничество" на Обединените арабски емирства.

Украинският президент Володимир Зеленски също публикува подробности за размяната в Телеграм. "Още 100 украинци са си у дома в Украйна", написа той и публикува снимки на мъже, увити в украински знамена.

Президентът уточни, че това са членове на Националната гвардия, службата за гранична охрана и въоръжените сили на Украйна. "Мнозинството от тях са защитници на Мариупол", добави Зеленски, визирайки пристанищния град, превзет от руските сили през май 2022 г. след тримесечна обсада.

Координационният комитет на Украйна по въпросите на военнопленниците съобщи, че 84 от върнатите са участвали в отбраната на Мариупол. Други от тях са служили в части на Донецка и Луганска област, където са се водили едни от най-тежките боеве. 28 от завърналите се войници са ранени или болни.

09:46 8.2.2024

Зеленски поиска Украйна да получи замразените активи на Русия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска всички замразени от Запада активи на Русия да бъдат прехвърлени на Киев. Украинският държавен глава каза, че по темата се работи активно, както че и тя е била обсъдена в сряда с върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

От началото на инвазията на Русия в Украйна много западни държави замразиха руски активи на стойност десетки милиарди долара. Много от тях обаче срещнаха проблеми, свързани със законното прехвърляне на активите на Киев.

Във вечерното си обръщение Зеленски каза още, че страната му ще отвърне на Русия „за всяка ракета и всеки дрон“. В сряда руската армия нанесе удари срещу Киев и други украински градове, при които загинаха най-малко петима души.

Президентът потвърди за нанесени разрушения в Николаевска, Харковска, Лвовска, Днепропетровска, Хмелницка, Киевска и Херсонска области.

16:37 7.2.2024

Украинската армия ще има специализирани дронови войски

Украинският президент Володимир Зеленски нареди да се създадат специализирани дронови войски към армията на Украйна, предаде Ройтерс във вторник вечерта.

Според Зеленски това се налага, защото дроновете играят ключова роля във войната, която Русия започна срещу Украйна преди почти 2 години. На същото мнение са и украински военни командири.

По силата на указ, подписан от Зеленски, правителството и генералният щаб на армията имат за задача да задействат „създаването на отделни войски за дронови системи в рамките на украинските въоръжени сили“.

По думите на президента дроновете са показали ефективността си „на земята, във въздуха и в морето“.

„Това не е въпрос на бъдещето. Трябва да бъдат постигнати конкретни резултати много скоро“, каза още Зеленски за мотивите зад решението.

08:18 7.2.2024

Руски ракети атакуваха Киев. Българската делегация беше отведена в бомбоубежище

Русия нанесе поредица от ракетни удари над Киев и други украински градове рано сутринта в сряда, съобщиха военновъздушните сили на Украйна, цитирани от Ройтерс. В украинската столица са се чули няколко силни взрива, а системите за противовъздушна отбрана са били включени, за да отблъснат ракетното нападение.

При атаката са загинали най-малко петима души - четирима в Киев и един - в град Миколаев. Ранените са десетки, включително бременна жена.

„Поредната масирана руска въздушна атака срещу страната ни“, написа президентът на Украйна Володимир Зеленски в социалната мрежа „Екс“ (бивш „Туитър“). „Шест региона са подложени на вражески огън. В момента всички наши служби работят за ликвидиране на последиците от този терор.“

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че някои части на Киев са останали без електричество.

Българската делегация начело с председателя на Народното събрание Росен Желязков, която в момента е на посещение в Киев, се е скрила в бомбоубежище по време на атаките. За това съобщи началникът на кабинета на Желязков в сряда, цитиран от БНР. Българските представители са напуснали бомбоубежището около 9 часа местно време.

Същия ден губернаторът на Харковска област Олег Синегубов съобщи, че ударите на Русия са поразили инфраструктурни обекти и в североизточния град Харков. По данни на местните власти там атаката е била продължителна.

09:56 6.2.2024

Двумесечно бебе е загинало при руски обстрел в Харковска област

Двумесечно бебе е било убито на 6 февруари при руски ракетен удар по селището Золохов в източната част на Харковска област, съобщи областният управител Олег Синегубов в Телеграм.

"Около 2:30 ч. сутринта в Золохов беше разрушен триетажен хотел, след като беше ударен от окупаторите с ракети С-300. Загина 2-месечно момченце. Три жени са ранени и са настанени в болница", каза Синегубов.

От руския удар са пострадали също къщи, гражданска инфраструктура и автомобили, каза той.

Според Генералната прокуратура на Украйна към 6 февруари 2024 г. 523 деца са убити и повече от 1217 са ранени вследствие на руската агресия в страната. Един от най-засегнатите региони е именно Харков.

15:52 5.2.2024

Има убити при руски обстрел в Херсон

Четири души загинаха при руски артилерийски обстрел на град Херсон, съобщи министърът на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко.

"Спасителите гасят автомобил, който е попаднал под артилерийски обстрел в Херсон около обяд. За съжаление, те не успяха да спасят шофьора и пътника. Общо руският обстрел е отнел живота на 4 местни жители. Още един човек е ранен", пише той в Телеграм.

Руските войски всекидневно обстрелват деокупираната част на Херсонска област, включително областния център. Въпреки доказателствата и свидетелските показания, Москва отрича да е насочвала обстрел срещу цивилни от началото на пълномащабната инвазия.

09:50 5.2.2024

Руските войски обстрелваха Купянск през нощта

През нощта срещу понеделник руските войски са обстрелвали градовете Купянск и Козача Лопан в Харковска област с управляеми авиационни бомби. Това съобщи началникът на областната военна администрация Олег Синехубов. Няма пострадали.

Разрушена е двуетажна жилищна сграда, административна сграда, склад, повредени са електропреносни мрежи и е унищожена селскостопанска техника.

През изминалото денонощие общо 18 населени места в Харковска област са били подложени на артилерийски и минометен обстрел. Руските войски са увеличили броя на въздушните удари.

По думите на Синегубов руската армия нанася удари в посока Купянск всеки ден. Руските военни редовно атакуват украински региони. Въпреки доказателствата и свидетелските показания Москва отрича да е обстрелвала цивилни граждани и сгради в Украйна от началото на пълномащабната инвазия.

08:55 4.2.2024

Русия твърди за над 20 загинали при украински удар в окупирания Лисичанск

Руските власти съобщават, че 28 души са загинали при украинска атака в град Лисичанск, в окупираната Луганска област в Източна Украйна. Най-малко 10 са били ранени.

При атаката е била уцелена сграда, в която първоначално се съобщаваше, че има пекарна. Ройтерс е успяла да идентифицира място от Гугъл карти (Google maps), където се намира ресторант "Адриатик" на улица "Московска" в Лисичанск, съдейки по старо видео, разпространено от руското министерство на извънредните ситуации. Агенцията не може да провери по независим начин датата на заснемане на кадрите, нито други подробности от района.

За момента Украйна не е коментирала. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че по време на нападението в сградата са се намирали "десетки цивилни" и че при атаката са били използвани западни оръжия.

Контролираният от Русия Лугански информационен център съобщи, че Украйна е обстрелвала пекарната, използвайки доставената от САЩ мобилна артилерийска ракетна система Хаймарс (HIMARS).

10:14 3.2.2024

Украйна е свалила 9 руски дрона, а Русия - 7 украински

Украйна е свалила 9 руски дрона в четири украински области от общо 14 изстреляни от руските сили към цели на украинска територия, съобщи Ройтерс.

При нощната атака е била поразена енергийна инфраструктура в Кривой рог, родният град на президента Володимир Зеленски, казаха местни представители и украинските военновъздушни сили. Това е втората атака с дронове в рамките на два дни по Кривой Рог, в Централна Украйна. Кметът Олександър Вилкул каза, че обекти от енергийната инфраструктура са били засегнати и в резултат на това хиляди хора са останали без електричество. В някои райони са били нарушени и водоснабдяването и топлоподаването. Болници са преминали на захранване с генератори, допълни кметът на града.

Руските военновъздушни сили казаха, че са свалили 7 украински дрона в три руски области - Белгородска, Волгоградска и Ростовска, предаде ТАСС. Най-много от тях - 4, са били прехванати в Белгородска. Във Волгоградска област при падането на отломките от свален дрон възникнал пожар в местно предприятие за преработка на нефтопродукти, който вече е потушен, каза областният управител Андрей Бочаров.

09:54 3.2.2024

Украйна е информирала Вашингтон, че е решила да уволни Залужни, според световни медии

Украинското правителство е информирало Белия дом, че президентът Володимир Зеленски е решил да уволни главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни, съобщиха Ройтерс и "Вашингтон пост" в петък, позовавайки се на свои източници.

Ако това се потвърди официално, би било най-сериозното сътресение във властта след началото на руската инвазия. Според "Вашингтон пост" американски официални лица не подкрепят или възразяват срещу този ход, като признават, че решението е на Зеленски.

14:29 2.2.2024

Френски хуманитарни работници са убити при руски удар в Украйна

Двама френски хуманитарни работници са били убити на 1 февруари при руски удар по град Берислав в украинската Херсонска област, съобщи областният управител Олександър Прокудин. При масираното нападение с дронове са ранени още трима французи и украинец.

Берислав е на западния бряг на река Днепър, откъдето се изтеглиха руските сили в края на 2022 г., но продължават постоянен обстрел.

На 2 февруари френският президент Еманюел Макрон определи като "подъл и недостоен" удара, при който загинаха неговите сънародници. "Мисля за техните близки и ранените им другари", написа той в Х и изрази солидарност с "всички доброволци, които полагат усилия да помагат на хората".

Външният министър Стефан Сежурне отправи критики срещу "руското варварство" и отбеляза, че "Русия ще трябва да отговаря за престъпленията си". Украинската полиция съобщи, че е започнала разследване за нарушаване на законите на войната.

"Смелите френски хуманитарни работници помагаха и винаги ще им бъдем благодарни за тяхната човечност", написа украинският президент Володимир Зеленски и добави, че "руският терор" не отчита националността на жертвите.

12:20 2.2.2024

Киев е отправил многократни призиви към Москва за връщане на телата на украинските военнопленници, които според руските власти са загинали при катастрофа на самолет. За това съобщи Радио Свобода, като цитира представител на украинското Министерство на отбраната. По неговите думи руската страна не отговаря на тези молби.

Новината идва, след като миналата сряда Русия съобщи, че неин самолет Ил-76 се е разбил в Белгородска област. Според Москва на борда на самолета е имало 65 украински военнопленици, транспортирани за размяна с руски граждани. Всички пътници са загинали.

17:07 1.2.2024

Украйна съобщи, че е унищожила руски ракетен катер край Крим

Украйна съобщи, че е унищожила ракетен катер на руския Черноморски флот, който е патрулирал край бреговете на полуостров Крим. Засега няма коментар от Москва, откъдето не се съобщава за щети по някой от руските катери, но каналът "Рибар" в Телеграм, близък до руската армия, писа за "повреден" плавателен съд.

Украинското военно разузнаване (ГУР) съобщи, че успешно е "потопило" ракетния катер "Ивановец" в района на езерото Донузлав, на западния бряг на Крим, който беше незаконно анексиран от Русия през 2014 г. Катерът е "патрулирал в морето" близо до езерото, каза Андрий Юсов - говорител на ГУР. Операцията е била осъществена с помощта на Министерството на дигиталната трансформация и платформата за набиране на средства Юнайтед 24.

Построеният през 1989 г. 56-метров катер е оборудван с четири свръхзвукови системи за изстрелване на противокорабни крилати ракети "Москит", според сайта на руския Черноморски флот. "Поради редица преки удари по корпуса руският кораб е получил повреди, които правят движението невъзможно - "Ивановец" е потънал", съобщи ГУР в Телеграм.

Службата публикува и видеоклип, на който се вижда как кораб се взривява в зрелищно огнено кълбо.

Автентичността на тези кадри и мястото на заснемането им не могат да бъде потвърдена от независим източник.

14:40 1.2.2024

Европейският съюз постигна съгласие сред лидерите на страните членки за отпускането на 50 млрд. евро помощ за Украйна до 2027 г. Сумата ще бъде заложена в европейския бюджет, след като преди месец Унгария наложи вето на решението.

Заредете още

XS
SM
MD
LG