Връзки за достъпност

Извънредни новини
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.

на живо Войната: Русия евакуира два района в Курска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

14:10 1.2.2024

Украйна се нуждае от рязко увеличаване на артилерийските системи

Украйна се нуждае от рязко увеличаване на броя на артилерийските системи независимо от типа и възрастта им, каза ръководителят на украинското военно разузнаване Кирил Буданов в интервю за CNN. Според него боеприпасите също са изключително важни: "Снарядите са един от най-ключовите фактори в тази война... Не толкова качеството, колкото количеството".

Буданов отбеляза, че има приблизителен паритет с Русия при безпилотните самолети. В допълнение към F-16, които скоро трябва да бъдат предадени на Украйна, Буданов каза, че би било добре ВСУ да получи ударни безпилотни самолети А-10. Те, макар и смятани за остарели, все още са високо ценени от военните, отбелязва CNN.

Шефът на разузнаването също така изрази съмнение, че ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ, Украйна ще бъде лишена от американска военна помощ.

Според Буданов Русия разполага с повече от половин милион войници на окупираната украинска територия, но това едва ли ще ѝ позволи да промени значително фронтовата линия в близко бъдеще.

08:57 1.2.2024

Украйна твърди, че е поразила военно летище в Крим

Украинските военновъздушни сили са нанесли удар по военното летище "Белбек" в окупирания от Русия полуостров Крим, предаде Ройтерс, като се позова на публикация на командващия ВВС на Украйна Николай Олешчук. Москва отрича.

Олешчук съобщи в Телеграм за атака на 204-та Севастополска бригада тактическа авиация в Крим, който незаконно анексиран от Русия през 2014 г. Той публикува видеозапис на удар с ракета, който може да бъде геолокализиран като заснет в село Любимовка, съобщи Радио Свобода.

"Украинските летци със сигурност ще се върнат у дома, на родното си летище. А сега благодаря на всички, които се включиха в прочистването на Крим от руското присъствие!" - написа още Олешчук.

Официално украинските власти не са коментирали тези съобщения. Източници на проукраински Телеграм канали в Крим обаче твърдят, че поне една от ракетите е поразила руската авиобаза на летището.

Руското министерство на отбраната съобщи, че Москва е осуетила въздушен удар срещу Крим, като е свалила 20 украински ракети – 17 над Черно море и още три над полуострова. Според информацията отломки от украински ракети са паднали на територията на военно поделение в село Любимовка, разположено близо до военновъздушната база "Белбек". Инцидентът не е причинил щети на "авиационното оборудване".

Губернаторът на анексирания Севастопол Михаил Развозжаев написа, че системите за противовъздушна отбрана са свалили "повече от 6 украински ракети" над града в сряда. Според Развозжаев няма пострадали, но няколко къщи са били повредени от отломки от свалените ракети.

17:54 31.1.2024

Москва и Киев си разменят пленници за първи път след катастрофата на Ил-76

Руското министерство на отбраната съобщи, че в сряда 195 военнопленници от украинската армия са предадени на Украйна, а 195 руски военнослужещи са били върнати от украински плен.

Украинският президент Володимир Зеленски написа в канала си в Телеграм, че в резултат на размяната в Украйна са върнати 207 души. Най-възрастният от освободените е на 61 години, а най-младият - на 20. Най-малко 36 от прехвърлените пленници имат наранявания или сериозни заболявания.

Това е първата размяна на пленници след катастрофата на самолета Ил-76 в Белгородска област на 24 януари. Според изявление на руското министерство на отбраната на борда на самолета е имало 65 украински военнопленници, които са били транспортирани до Белгород за размяна. Твърди се, че всички на борда са загинали. Руски официални лица казаха, че самолетът е бил свален от Украйна.

Украинските официални лица, включително президентът Володимир Зеленски, нито потвърдиха, нито отрекоха руската версия за случилото се. Те потвърдиха, че действително е била подготвяна размяна, която не се е състояла. Обвиниха Русия, че използва въпроса за съдбата на затворниците, за да повлияе на общественото мнение в Украйна, и призоваха за международно разследване на катастрофата.

08:46 31.1.2024

Русия атакува украинския град Харков с дронове

Руски дронове поразиха цивилни обекти в украинския град Харков, като местните власти съобщават за щети по два жилищни блока и засегната гражданска инфраструктура.

Кметът на Харков Игор Терехов написа в Телеграм, че са били изпочупени прозорците на два многоетажни жилищни блока в квартал "Слобидски" и че няколко автомобила са били унищожени. По-рано той съобщи, че в една от поразените сгради е избухнал пожар.

Губернаторът на Харковска област Олег Синегубов каза, че градът е бил подложен на редица удари, при които е повредена цивилна инфраструктура. По думите му Харков е бил атакуван с най-малко шест дрона. Трима души са получили наранявания.

08:21 30.1.2024

Кремъл съобщава за украинска атака над Крим и четири руски области

Руските части за противовъздушна отбрана (ПВО) през нощта са унищожили във въздуха и прехванали 21 украински дрона, 11 от които над Крим,5 над Белгородска, 3 над Брянска, един над Калужска и един над Тулска област, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

15:49 29.1.2024

Украйна свали руски дронове над 4 свои региона

Украинската противовъздушна отбрана съобщи, че всичките осем дрона, изстреляни от Русия рано сутринта в понеделник по цели в четири региона - Николаевска, Днепропетровска, Хмелницка и Ровненска, са били свалени.

По територията на Украйна са изстреляни и една ракета "Искандер-М" и три ракети С-300, съобщиха още от Генералния щаб.

Междувременно в понеделник руската противовъздушна отбрана е отразила атака на украински дрон срещу петролната рафинерия Славнефт-ЯНОС в град Ярославъл, североизточно от Москва, каза областният управител Михаил Евраев. Той добави, че няма пожар или жертви в завода, разположен на около 250 километра от руската столица. Твърдението не може да бъде независимо потвърдено.

15:45 29.1.2024

Как руски завод за изтребители внася западни части въпреки санкциите

Русия е под санкции от 2014 г. Те се затягат рязко, след като Кремъл нахлу в Украйна. Санкциите засягат и търговията с технологии и части. Европейски и американски заводи заобикалят забраните на ЕС и САЩ - износ към Москва има и от това се възползва строител на руски изтребители. Как е възможно?

09:03 29.1.2024

Руски ракети поразиха промишлен обект в района на Кременчук

Руската армия атакува с ракети района на Кременчук за втори пореден ден, съобщи вечерта на в неделя началникът на Полтавската областна военна администрация Филип Пронин.

„По предварителна информация отново е ударен промишлен обект в района на Кременчук“, каза Пронин. Градът се намира в централната част на Украйна.

Новата атака идва, след като в събота вечерта руската армия удари промишлен обект в района на Кременчук с две ракети "Искандер-М". На мястото възникна пожар. В резултат на атаката няма пострадали.

12:03 28.1.2024

Русия е засилила атаките си срещу Украйна, съобщиха украинските власти

През последните два дни Русия е увеличила атаките си срещу Украйна с дронове и ракети. Засегнати са гражданската и критичната инфраструктура в различни райони в страната, съобщиха в неделя военновъздушните сили на Киев.

Няма информация за жертви при атаките от последното денонощие.

Военновъздушните сили съобщиха, че Русия е атакувала централната част на Полтавска област с две балистични ракети и Донецка област с три ракети земя-въздух.

Филип Пронин, губернатор на Полтавска област, написа в Telegram, че атаката е предизвикала пожар в града. В Запорожка област, губернаторът Юрий Малашко каза, че инфраструктурен обект е бил ударен при атака с дрон, без да дава подробности за щетите.

Системите за противовъздушна отбрана на Украйна са унищожили четири от осемте изстреляни от Русия дрона през нощта, съобщиха военновъздушните сили.

Ден по-рано генерал Олександър Тарнавски, украинският командир в зоната Таврия в Запорожка област, каза, че руските сили са "увеличили значително" броя на настъпателните и щурмовите операции през последните два дни.

11:35 27.1.2024

Украйна съобщи за цивилни жертви при последните руски удари

Деветдесет и осем сблъсъка са се състояли между украинските войски и нахлуващата руска армия през последните 24 часа. Това съобщиха украинските военни рано сутринта в събота. Те казаха, че Русия е нанесла и множество ракетни и въздушни удари, довели до жертви сред цивилното население.

"Има загинали и ранени сред цивилното население", съобщи Генералният щаб на въоръжените сили, без да предоставя подробности за броя на жертвите.

По данни на Генералния щаб руските сили са нанесли 8 ракетни и 4 въздушни удара и са извършили 78 атаки от ракетни системи за залпов огън по позиции на украинските войски и населени места. В атаките са използвани дронове "Шахед" и балистични ракети "Искандер" иранско производство.

При последните руски удари са били разрушени или повредени редица "високи жилищни сгради, училища, детски градини, търговски център и друга гражданска инфраструктура".

Според съобщението на Генералния щаб повече от 120 населени места са били подложени на артилерийски обстрел в Черниговска, Сумска, Харковска, Луганска, Донецка, Запорожка, Днепропетровска, Херсонска и Николаевска област", се посочва в ежедневната актуализация.

15:08 26.1.2024

В рамките на 2023 г. Русия е внесла микрочипове на обща стойност 1,7 млрд. долара въпреки международните санкции, наложени ѝ заради непредизвиканата инвазия в Украйна. Това съобщава Bloomberg, цитирайки класифицирани данни на руската митническа служба. Една от основните цели на западните санкции срещу Русия е да попречи на страната да развива модерни технологии, които да използва с военно предназначение срещу Украйна.

14:59 26.1.2024

Петролната рафинерия в руския град Туапсе спря работа след украинска атака

Нефтопреработвателен завод на "Роснефт" в град Туапсе, Южна Русия, е спрял преработката на петрол след пожар, причинен в четвъртък от атака с дронове съобщиха в петък два източника, цитирани от Ройтерс.

От "Роснефт", който е най-големият производител на петрол в Русия, все още не са коментирали случилото се.

Украински източник заяви преди ден, че украински безпилотни самолети са атакували петролната рафинерия на брега на Черно море. Това е четвъртата подобна атака срещу голям обект от руската енергийна инфраструктура през последната седмица, добави Ройтерс.

10:33 25.1.2024

Украйна е свалила 11 от 14 руски дрона

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщиха, че са свалили 11 от 14 ударни дрона "Шахед", изстреляни през нощта от Русия, предаде Укринформ в четвъртък.

Дроновете са били пуснати от района на руското черноморско крайбрежие и от окупирания полуостров Крим. 11 от тях са били унищожени над южните Одеска и Николаевска област, казаха украинските военновъздушни сили в Телеграм.

В ударено от дронове предприятие в Днепропетровска област на изток е избухнал пожар. Огънят вече е потушен, съобщиха местните власти, цитирани от Укринформ. Атаката е била извършена в района на Кривой рог - родния град на украинския президент Володимир Зеленски, който навършва днес 46 години.

Украинските военновъздушни сили обявиха още, че Русия е изстреляла от южната Белгородска област четири ракети С-300 по посока на североизточния украински град Харков и на окупирания Донбас. Генералният щаб на ВСУ съобщи в редовната си сутрешна сводка за 58 сражения през последните 24 часа.

09:53 25.1.2024

Русия атакува Одеса с дронове през нощта

Русия атакува Одеса с дронове. Атаките започнаха в сряда вечерта и продължиха през нощта. Местните власти призовават в всички граждани да са в укрития. По-рано вечерта Одеса беше атакувана с дронове откъм Черно море. Сирените бяха включени в 20:46 ч., а отбой беше даден в 21:41 ч. Чуха се поредица силни взривове в централната част на града.

"Руските терористи атакуваха Одеса с ударни дронове. Има щети по цивилната жилищна инфраструктура. Регистрирани са пожари. До момента е известно за двама ранени мъже от Одеса. Лекарите им оказват необходимата помощ", съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи.

09:37 24.1.2024

Ситуацията на фронта в Украйна може би е по-сериозна отпреди 2 години според Дмитро Кулеба

Ситуацията на фронтовата линия в Украйна остава трудна поради липсата на доставки на боеприпаси, каза министърът на външните работи Дмитро Кулеба в интервю за германското издание "Билд". Според него "ситуацията е много сериозна, може би дори по-сериозна, отколкото е била от началото на руската инвазия преди почти две години".

Генералният щаб на Украинската армия съобщи в сводката си, че през изминалото денонощие е имало 56 военни сблъсъка и руските войски не спират да атакуват позициите на украинските отбранителни сили.

Кулеба добави, че масираният ракетен удар сутринта на 23 януари е доказателство, че Украйна се нуждае от повече системи за противовъздушна отбрана и ракети към тях.

Германия съобщи междувременно, че ще прехвърли на Украйна военни хеликоптери Sea King Mk 41, а Канада ще предостави на Украйна 10 многофункционални лодки Zodiac Hurricane Technologies на стойност около 20 млн. долара. Помощта от Съединените щати все още е блокирана от републиканците в Конгреса.

10:54 23.1.2024

Зеленски издаде указ за защита на идентичността на етнически украинци в Русия

Украинският президент Володимир Зеленски издаде указ за защита на правата и идентичността на около 4 милиона етнически украинци в Русия, съобщи украинската редакция на Свободна Европа.

Според Зеленски в случая става въпрос за хора в регионите Краснодар, Белгород, Брянск, Воронеж, Курск и Ростов.

Освен това Зеленски предложи промяна в украинската конституцията, която да позволи двойното гражданство. Той обаче добави, че това няма да е възможно за страни агресори, в което число влиза Русия.

09:40 22.1.2024

Русия спря част от работата на опожарения газов терминал на Балтийско море

Най-големият руски производител на втечнен природен газ „Новатек“ съобщи в неделя вечерта, че се е наложило да преустанови част от дейностите в терминала си на Балтийско море, предаде Ройтерс.

Това се случва заради пожар в комплекса на около 170 км от Санкт Петербург. Според местни и украински медии той е бил причинен от удари с дронове. В понеделник Службата за сигурност на Украйна (СБУ) пое отговорност за атаката.

Терминалът за износ на горива на Балтийско море се използва за транспортиране на петролни и газови продукти от Русия до международните пазари, включително до Европа. Затова той се смята за ключов обект за Москва.

Не е ясно колко дълго ще продължи частичното прекъсване на работата му и колко танкера ще трябва да изчакат извън пристанището, както и дали това ще окаже влияние върху международните енергийни пазари.

Междувременно Украйна и Русия си размениха поредица от въздушни удари по фронтовата линия в нощта на неделя срещу понеделник, предаде ДПА.

Киев съобщи за атаки срещу 9 руски военни обекта, както и за десетки въздушни удари от Москва, които са довели до няколко жертви и разрушени жилищни сгради. Украинските власти не уточняват кои части на страната са били засегнати.

13:24 21.1.2024

Контролираният от Русия украински град Донецк беше подложен на артилерийски обстрел в неделя сутринта. Ударен е квартал Текстилщик, където се намира градският пазар с много магазини. Съобщава се за 18 загинали и 10 ранени. Руските власти обвиниха Украйна, Киев не е коментирал.

11:02 21.1.2024

След взривове от дронове. Пожар в голям газов терминал близо до Санкт Петербург

Пожар е избухнал в терминал на най-големия руски производител на втечнен природен газ "Новатек" - в балтийското пристанище Уст-Луга, съобщи в неделя губернаторът на Ленинградска област Александър Дрозденко.

"Няма пострадали. Персоналът беше евакуиран", написа той в Телеграм, без да посочи причините за пожара в пристанището, което е разположено в руската част на Финския залив, на 110 км западно от Санкт Петербург, близо до границата с Естония.

Според руската информационна агенция "Шот" обаче в района са се чули няколко експлозии. Руското електронно издание "Фонтанка" пише, че преди да бъде съобщено за пожара, местни жители са забелязали поне два дрона, които летят в посока Санкт Петербург.

УНИАН отбелязва, че един от най-големите акционери в "Новатек" е влиятелният бизнесмен Генадий Тимченко, който е близък на президента Владимир Путин и санкциониран от САЩ от 2022 г., заради което се оттегли от борда на директорите.

Киев не е коментирал инцидента. В последно време обаче Русия и Украйна започнаха да си разменят удари по инфраструктурни обекти, за да нарушат линиите за доставки и логистиката на противника и да се сломи бойният дух в продължаващата почти 2 години война, коментира Ройтерс. В петък безпилотен самолет атакува петролен склад в граничещата с Украйна руска Брянска област. Ден по-рано беше нападнат и руски петролен терминал в Балтийско море.

19:38 20.1.2024

"Няма да се съгласим на замразен конфликт с Путин". Киев отхвърля отбранителна война

Ръководителят на украинската президентска канцелария Андрий Ермак отхвърли идеята Украйна да премине към стратегическа отбрана във войната с Русия. Той каза това в интервю за френското издание Le Figaro, линк към което публикува в канала си в Телеграм.

Според него Украйна не може да води война в отбрана, тъй като това може да доведе до "замразяване на конфликта". "Никога няма да се съгласим на замразен конфликт с Путин", отбеляза той.

Украинският президент Володимир Зеленски неведнъж е казвал, че Киев не е съгласен с т.нар. замразяване на конфликта по сегашната фронтова линия, включително и защото смята, че това е благоприятно за Русия - би ѝ позволило да се прегрупира, да създаде военно производство и да нанесе нов удар.

В същото време Ермак призна, че настоящата ситуация на фронта е трудна - украинските военни не разполагат с хора и ресурси и се оплакват, че "вече не могат да напредват". Украинската офанзива през лятото на 2023 г. имаше само ограничен напредък, а през последните седмици на фронта настъпват предимно руски войски, макар че и техният напредък е малък.

Заредете още

XS
SM
MD
LG