Връзки за достъпност

Извънредни новини

Росен Желязков потвърди подкрепата на България за Украйна в реч пред украинския парламент


Председателят на българския парламент говори пред украинската Рада
Председателят на българския парламент говори пред украинската Рада

Председателят на Народното събрание Росен Желязков потвърди подкрепата на България за Украйна в реч пред украинската Рада във вторник. Желязков е на посещение в Киев заедно с депутатите Даниел Митов, Иво Мирчев и Станислав Анастасов.

Новината идва малко преди втората годишнина от началото на войната на Русия в Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г. През октомври 2023 г. Израел започна война в Газа, за която се появиха опасения, че може да отклони вниманието на света от продължаващата инвазия на Русия.

Българската делегация посети украинската Рада, където Желязков разговаря с председателя на украинския парламент Руслан Стефанчук, предаде бТВ.

"В навечерието на втората година от руската агресия срещу Украйна, днес аз съм тук, за да изразя възхищение от безпримерния героизъм на украинците. И да заявя безусловната подкрепа и съпричастност на моята страна към каузата на Украйна", каза Желязков в словото си пред депутатите.

Той добави и че бъдещето на демократичния свят е невъзможно без свободата на украинския народ. Заради това той каза, че България ще подкрепя Украйна, докато е нужно.

"Ние няма да ви изоставим, докато Украйна не си върне живота", каза Желязков.

По време на посещението Руслан Стефанчук благодари на България за подкрепата, която оказва на Украйна.

"Решенията за предоставяне на военна и хуманитарна помощ са от огромно значение за нас и никога няма да бъдат забравени", каза той.

България подкрепя Украйна както с военна, така и с хуманитарна помощ от началото на войната. През юли 2023 г. депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Ивайло Мирчев каза, че през предходните 18 месеца България е изпратила на Украйна оръжие на стойност 5 млрд. лева.

В началото на годината обаче украинският президент Володимир Зеленски каза, че Украйна няма достатъчно оръжия, за да спре руската армия. В същото време САЩ спря помощта за Украйна, а европейската беше блокирана от премиера на Унгария Виктор Орбан.

Миналата седмица обаче Европейския съюз постигна споразумение за предоставяне на помощ на Украйна в размер на 50 милиарда евро. В понеделник пък Сенатът на САЩ одобри законопроект за подпомагане на Украйна и Израел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG