Връзки за достъпност

Извънредни новини
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.

на живо Войната: Русия евакуира два района в Курска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

09:14 4.1.2024

Украйна и Русия размениха близо 500 военнопленници от двете страни в рамките на сделка, постигната с посредничеството на Обединените арабски емирства (ОАЕ), съобщиха властите в трите държави.

18:09 3.1.2024

Зеленски посочи изолацията на Крим като основна цел на украинските въоръжени сили през 2024 г.

Изолирането на анексирания от Русия полуостров Крим и поражението на руския флот в Черно море ще са основните приоритети на украинските въоръжени сили през 2024 г. Това каза украинският президент Володимир Зеленски в интервю за списание The Economist.

По думите му Украйна вече печели победи на полуострова, като е унищожила достатъчен брой кораби на Черноморския флот. В същото време успехът на Киев пряко зависи от помощта на западните страни. Зеленски каза, че има нужда от крилата ракета Taurus, за да разруши Кримския мост и да отреже полуострова от Русия.

Зеленски не постави времева рамка за връщане на окупираните от Русия територии в Източна Украйна под контрола на Киев. Той отново обръща внимание, че подкрепяйки Украйна, Европа се защитава от руската агресия. Ако Украйна загуби, тогава руският президент Владимир Путин ще е готов да води война със Запада, казва Зеленски.

"Путин чувства слабост като животно, защото той е животно. Той усеща кръвта, чувства силата си. И ще ви изяде за вечеря с целия ви ЕС, НАТО, свобода и демокрация", казва Зеленски.

10:36 3.1.2024

Белгород и Севастопол бяха подложени на ракетни удари

Руският град Белгород е бил подложен на ракетна атака в сряда сутринта, съобщи губернаторът на областта Вячеслав Гладков. По думите му няколко от ракетите са били свалени, няма информация за разрушения и пострадали. Гладков каза още, че е обстрелвано село Солоти във Валуйски окръг. Повредени са покривите на две къщи, няма пострадали хора.

"Ситуацията в Белгород продължава да остава напрегната. Имаше два обстрела от сутринта. Противовъздушната отбрана работи. Веднага щом се разсъмне, ще извършим проверка от врата на врата, ще разгледаме щетите, покриви, прозорци, фасади и ще започнат реставрационни дейности", каза Гладков в изявление.

По град Севастопол, който се намира на анексирания от Русия през 2014 г. полуостров Крим, също е имало ракетна атака. Руските градски власти съобщиха, че ракетата е била свалена и не е причинила щети. Телеграм каналът Crimean Wind твърди, че след две експлозии в града се е виждал дим.

Украинските военни не коментират официално обстрела, както и други атаки на руска територия.

17:29 2.1.2024

Русия съобщи за ново ракетно нападение срещу Белгород

Руското министерство на отбраната съобщи, че на 2 януари украинската армия е извършила три нови нападения в Белгородска област в Русия. Според Москва системите за противовъздушна отбрана са свалили 17 ракети от украинската система за залпов огън "Олха" с обсег до 120 км. Засега няма потвърждение от Киев на тези твърдения, те не са проверени и от независим източник.

На 30 декември Москва съобщи, че украинските сили са нанесли удар по град Белгород, при който са загинали над 20 души. Руският президент Владимир Путин предупреди, че този „терористичен акт“ няма да остане ненаказан. В нощта срещу вторник Русия извърши масирана ракетна атака срещу Киев и други градове.

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков съобщи за една жертва - мъж, който пътувал в автомобил и починал на място от рани от шрапнели след избухването на снаряд. Според губернатора други петима души са били ранени.

Сутринта в град Белгород е обявена въздушна тревога, а Гладков съобщи, че хората трябва да влязат в укритията. Телеграм каналът "Сирена", позовавайки се на неназовани медии, обаче пише, че не всички от тях са достъпни, някои са запечатани или заключени.

11:20 2.1.2024

Украинският президент Володимир Зеленски каза в интервю за британското списание „Икономист“, че представата, че Русия печели почти двегодишната война в Украйна е само "усещане" и Москва понася тежки загуби. Според него успешна операция в окупирания Крим ще е „пример за света“ и ще има голям ефект вътре в Русия.

08:58 2.1.2024

Русия извърши смъртоносна атака с дронове и ракети срещу Киев

Украинската столица Киев беше подложена на нова масирана руска атака с ракети и дронове в нощта срещу 2 януари, съобщи местната военна администрация.

Кметът Виталий Кличко уточни, че възрастна жена е починала от раните си в линейка на път за болница, а по данни на регионалните власти двойка е загинала в района на Киев. Най-малко 16 души са пострадали при пожар в жилищен блок, като 15 от тях са откарани в болница. Има и още ранени, чийто брой се уточнява. Няколко квартала са без ток и вода.

Кличко добави, че силните експлозии, чути рано сутринта, са били предизвикани от системите за противовъздушна отбрана, участвали в отблъскването на атаката. Според главнокомандващия въоръжените сили на Украйна ген. Валерий Залужни са свалени 72 от 99 изстреляни от Русия ракети - 10 хиперзвукови ракети „Кинжал“, 59 крилати ракети Х-101, Х-555 и Х-55, както и 3 крилати ракети клас „Калибър“.

В същото време Русия извърши нова атака и срещу Харков, където има един убит и 20 ранени.

18:57 1.1.2024

Президентът на Русия Владимир Путин каза в понеделник, че украинските ракетни удари над руския град Белгород са „терористичен акт“, който няма да остане ненаказан, предаде Ройтерс. С това Путин на практика обеща нови удари срещу Украйна.

Изказването на руския президент идва два дни след като удари с дронове бяха нанесени над Белгород. При атаката загинаха повече от 20 души по данни на руските власти.

18:56 1.1.2024

Русия е изстреляла 90 безпилотни летателни апарата срещу различни цели в Украйна в новогодишната нощ, съобщиха украинските въоръжени сили. Според тях това е нападение с „рекорден брой“ дронове.

Дроновете срещу Одеса са изстреляни от морето, където Русия е разположила 3 зенитно-ракетни системи, съобщи Южното военно командване на Украйна.

08:51 1.1.2024

Руски дронове нападнаха Одеса и Лвов в новогодишната нощ, съобщиха украинските власти

Поне един човек е загинал, а девет души са ранени при атака с руски дронове срещу украинския пристанищен град Одеса в новогодишната нощ. За това съобщи в понеделник председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер.

В приложението Телеграм Кипер заяви, че падащи отломки от свалените руски дронове са причинили няколко пожара в жилищни сгради в различни части на града. По предварителна информация, цитирана от БТА, поразените цивилни обекти са 5.

Официални лица в региона на Лвов в Западна Украйна също съобщиха за повредени обекти и пожари, причинени от въздушна атака на Русия в първия ден от 2024 г.

Това става ясно от публикации на началника на Лвовската областна военна администрация Максим Козицки в Телеграм. Козицки уточнява, че украинските военновъздушни сили са отблъснали атаката.

Според силите на Украйна въздушните нападения са били насочени и към областите Николаев и Днипро.

Русия от своя страна съобщи за украински обстрел над окупирания от Москва град Донецк в източната част на Украйна. Според руските власти са загинали четирима души, има и 13 ранени.

18:02 31.12.2023

Русия е изстреляла повече от 7500 ракети срещу Украйна от началото на войната

От началото на войната на Русия в Украйна руските военни са изстреляли повече от 7500 ракети, заяви в ефира на телевизията говорителят на военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат.

"От началото на пълномащабното нахлуване имаме повече от 7500 ракети от всички видове (изстреляни - бел. ред.) над Украйна. Те са от всички видове - авиационни ракети, зенитни ракети С-300, крилати ракети, балистични ракети. Толкова са били изстреляни", каза Игнат.

Той отбеляза, че "е невъзможно да се свалят всички вражески ракети".

"Започнахме да ги сваляме със системите "Пейтриът" едва през май и то само в районите, където са разположени те. Трябва да се разбере, че сваляме само крилати ракети или Kh-59", каза говорителят.

През нощта на 29 декември Русия нанесе най-интензивното си бомбардиране на украинска територия, като изстреля 158 дрона и ракети, включително пет аеробалистични ракети Kh-47M2 "Кинжал". В резултат на нападението загинаха повече от 40 души.

15:48 30.12.2023

Украйна обстреля руския град Белгород. Дронове атакуваха няколко области

Руският град Белгород е бил подложен на обстрел в събота. Потвърдена е смъртта на 22-ма души. От кадри в социалните мрежи се вижда, че една от експлозиите е избухнала на централния катедрален площад.

Киев не коментира официално евентуален обстрел на руска територия от страна на украинските въоръжени сили. Все още няма независима информация за подробностите около обстрела.

32 дрона са атакували руска територия през нощта в петък срещу събота, включително в регионите Брянск, Орлов, Курск и Москва, съобщи руското Министерство на отбраната. Не се споменават жертви или щети. По-рано министерството съобщи, че руските военни са свалили 13 украински ракети над Белгород.

В петък Русия извърши най-интензивното си бомбардиране на украински военни и цивилни цели от началото на инвазията. Украински официални лица казаха, че броят на загиналите се е увеличил до най-малко 39. Ранените са над 160. Кметът на Киев Виталий Кличко обяви 1 януари за ден на траур в града.

07:30 30.12.2023

Киев съобщава за нови руски атаки по суша срещу Авдиивка

Русия атакува Украйна и със сухопътни войски, казаха от военното ръководство в Киев. Това се случва на фона на масирания въздушен удар през нощта и сутринта на 29 декември в редица украински градове.

Украинският генерален щаб отчита сравнително малко преки сблъсъци, съобщава БТА. Атаките са основно срещу град Авдиивка в източната украинска Донецка област.

В петък украинският президент Володимир Зеленски направи необявено посещение в града, който от месеци е обсаден от три страни.

08:08 29.12.2023

Командването на украинските десантно-щурмови войски обвини руските сили в извършването на военно престъпление. Става въпрос за убийства на трима украински войници от 82-ра отделна десантно-щурмова бригада по-рано през декември. Тези разкрития идват по-малко от месец, след като Киев обвини Москва за друг разстрел на украински военнопленници.

08:05 29.12.2023

Одеса за втора поредна нощ е атакувана от руски дронове

Мощни експлозии отекнаха за втора поредна нощ в Одеса, след като градът и областта отново бяха атакувани от руски дронове.

Местните власти съобщиха в Телеграм, че останки от свален дрон са паднали върху многоетажна жилищна сграда, предизвиквайки пожар.

Началникът на Одеската областна военна администрация Олег Кипер съобщи, че информацията за пострадали все още се уточнява.

06:22 28.12.2023

Украйна отблъсна десетки руски атаки на изток. Русия атакува с дронове на юг


Украинската армия е отблъснала десетки руски атаки в източната и югоизточната част на страната, става ясно от вечерната сводка на Генералния щаб, разпространена в сряда. Киев съобщи, че руските сили са извършили 67 въздушни удара и са изстреляли 12 ракетни обстрела по позиции на украинските войски и населени места.

Основната гореща точка остава районът близо до Авдиивка в Донецка област, където украинските войски са отбили близо 30 вражески атаки. Украинските военни са отблъснали атаки и в районите на Купянск, Лиман, Бахмут, Мариинка и Запорожие.

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че 32 от 46 дрона, изстреляни от Русия, са били свалени. Съобщава се за един загинал мъж и четирима ранени в Одеска област. Повечето от останалите руски удари са били близо до фронтовата линия, главно в южната област Херсон.

05:59 28.12.2023

САЩ ще изпратят на Украйна нова военна помощ в размер на до 250 милиона долара, съобщи американският държавен секретар Антъни Блинкън. Тя се отпуска по силата на съществуващото разрешение на американския президент Джо Байдън, но за нова помощ оттук нататък ще е необходима санкцията на Конгреса.

Последният американски пакет за украинската съпротива за 2023 г. ще включва боеприпаси за противовъздушна отбрана, допълнителни боеприпаси за мобилните артилерийски ракетни системи HIMARS, бронебойни снаряди и над 15 милиона патрона за леко стрелково въоръжение.

17:29 27.12.2023

Русия ще разположи в най-скоро време най-новите си гаубици на бойното поле срещу украинските сили, съобщи ръководителят на държавния конгломерат "Ростех". Артилерийските установки "Коалиция-СВ" са с далекобойност на стрелбата до 70 км, а оръдията им са от серията А288 със 152-милиметрови снаряди.

15:16 27.12.2023

На борда на ударения руски кораб "Новочеркаск" може да са били около 80 души

На руския десантен кораба "Новочеркаск", който беше атакуван от украинските в пристанището Феодосия на окупирания от Русия полуостров Крим, може да са били около 80 души, съобщи говорителят на украинските военноморски сили Дмитрий Плетенук пред украинската служба на Радио Свобода.

Ударът беше извършен през нощта на 26 декември, като Киев твърди, че корабът е унищожен. Според Москва той е бил повреден. Плетенук отбеляза, че такива кораби по правило не остават без екипаж дори в пристанища. Извършва проверка на данните.

И руското издание "Астра", позовавайки се на източници, обаче писа, че в момента на атаката на "Новочеркаск" са се намирали 77 моряци - 33 от които са в неизвестност, а 19 - ранени. Твърди се, че е загинала 64-годишна служителка по сигурността на пристанището, а други четирима цивилни са били ранени. "Астра" съобщава също, че на мястото са открити части от ракета Storm Shadow, а самият кораб е напълно изгорял и потънал. Предвид силата на експлозията и разрушенията, се смята, че на борда е имало военен товар. По неофициална информация вероятно става дума за дронове "Шахед".

След нападението украинският президент Володимир Зеленски благодари на въоръжените сили за "грандиозното попълнение на подводния Черноморски флот на Русия". Руското МВР обяви за издирване командира на ВСУ Николай Олешчук, който обяви потъването на кораба.

"Новочеркаск" по време на стратегическите командно-щабни учения "Кавказ-2016"
"Новочеркаск" по време на стратегическите командно-щабни учения "Кавказ-2016"

12:45 27.12.2023

Началникът на генералния щаб на Украйна генерал Валерий Залужний потвърди, че украинските войски до голяма степен са се изтеглили от стратегическия град Мариинка в Донецка област. В понеделник руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че руските сили са превзели малкия град.

09:27 27.12.2023

Русия атакува влак за евакуация в Херсон. Има убит и ранени

Един човек е убит, а четирима ранени при руски обстрел на железопътна гара в Херсон, Южна Украйна, където цивилни са се подготвяли да напуснат града с влак, съобщи украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко.

"Херсон, тази вечер. Около 140 цивилни чакат на гарата да тръгне влакът за евакуация. В този момент врагът започва масиран обстрел на града", написа той в Телеграм. Клименко уточни, че убитият е полицай, а още двама негови колеги и двама цивилни са пострадали от шрапнели.

Украинският президент Володимир Зеленски също отбеляза, че по време на удара "там е имало много цивилни". .

Украинската железопътна компания "Укрзализница" съобщи, че гарата и влакът са понесли щети.

През 2022 г. град Херсон беше окупиран за няколко месеца от руската армия, преди тя да се изтегли на другия бряг на река Днепър. В момента всяка от враждуващите страни контролира съответния бряг. Оттогава градът редовно е обект на руски обстрел.

Заредете още

XS
SM
MD
LG