Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия разполага най-новите си гаубици срещу украинските сили


Самоходни гаубици клас "Коалиция-СВ" се движат по време на репетиция за парада по случай Деня на победата на Червения площад в центъра на Москва, 7 май 2021 г.
Самоходни гаубици клас "Коалиция-СВ" се движат по време на репетиция за парада по случай Деня на победата на Червения площад в центъра на Москва, 7 май 2021 г.

Русия ще разположи скоро най-новите си гаубици на бойното поле срещу украинските сили, съобщи ръководителят на държавния конгломерат "Ростех" на 27 декември.

Новината идва, след като по-рано този месец руската държавна информационна агенция ТАСС предаде, че единичните гаубици "Коалиция-СВ" (Coalition-SV) вече са били разположени на фронтовата линия в Украйна.

Артилерийските установки са с далекобойност на стрелбата до 70 км, оръдията им са от серията А288 със 152-милиметрови снаряди, а честотата на стрелбата може да достигне над 10 снаряда в минута. Изборът на мишена, прицелването и направляването са автоматизирани.

Изпитанията на новите самоходни артилерийски установки са приключили и тяхното масово производство вече е започнало, каза още директорът на "Ростех" Сергей Чемезов в интервю за руската агенция РИА Новости. Първата пилотна партида ще бъде доставена на армията тази седмица.

"Мисля, че те ще се появят там скоро, тъй като с гаубиците от този клас ще имаме предимство пред артилерийските модели на Запада по отношение на далекобойността на стрелбата", добави той.

След пълномащабната си инвазия в Украйна, която започна през февруари 2022 г., Москва обвини "колективния Запад", че води война срещу нея чрез проксита и предупреди, че ще укрепи силите си на западната си граница предвид приемането на Финландия в НАТО през април 2023 г.

В средата на декември руският президент Владимир Путин предупреди за бъдещи проблеми, свързани с Финландия, и добави, че в района до финландската граница ще бъдат разположени "значителни военни единици".

През 2021 г. Путин разшири обсега на действие на руския Северен флот, чиято зона за охрана беше най-вече Руска Арктика, и създаде Северния военен окръг. В него влезе граничещата с Норвегия и Финландия Мурманска област.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG