Връзки за достъпност

Извънредни новини
Дим се издига след атака на украински дрон в Тверска област в Русия на 18 септември.
Дим се издига след атака на украински дрон в Тверска област в Русия на 18 септември.

на живо Войната: Украински дрон порази оръжеен склад в руската Тверска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

09:29 10.10.2023

Русия нанесе удари с дрон по градове в Южна Украйна

Русия нанесе нови удари с безпилотни самолети по Южна Украйна, съобщи Киев на 10 октомври.

Във вторник Украинската противовъздушна отбрана съобщи, че свалила 26 ирански дрона, изстреляни от Русия през нощта по три южни региона, каза в ежедневния си доклад Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.

Руските безпилотни летателни апарати са били изстреляни срещу цели в Одеска, Николаевска и Днипропетровска област. Имаше непотвърдени съобщения за взрив в град Одеса.

Междувременно украинските военни съобщиха, че силите им са отблъснали няколко вълни от руски контраатаки на изток и продължават настъпателните си операции на юг.

08:36 10.10.2023

Зеленски сравни атаката на Хамас срещу Израел с инвазията на Русия в Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за единност и по-голяма активност от страна за Запада за разрешаването на международните кризи. В обръщение към Парламентарната асамблея на НАТО той направи сравнение между атаката на Хамас срещу Израел от 7 октомври и инвазията на Русия на украинска земя от 24 февруари 2022 г.

„Единствената разлика е, че Израел беше нападната от терористична група, а Украйна беше нападната от терористична държава. Обявените намерения са различни, но в същността си те са едно и също“, каза Зеленски. Той добави, че сега не е момента за оттегляне на Западните страни от международната сцена и затварянето във вътрешнополитически дискусии.

Във вечерното си обръщение Зеленски каза още, че според наличната разузнавателна информация на страната Русия е заинтересована от това да предизвика война в Близкия изток.

„Виждаме как злорадстват руските пропагандисти. Виждаме как иранските приятели на Москва открито подкрепят тези, които нападнаха Израел и всичко това е много по-голяма заплаха, отколкото светът в момента си представя“, каза още украинския президент.

16:41 9.10.2023

Зеленски смени ръководителя на Силите за териториална отбрана на Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е назначил нов ръководител на Силите за териториална отбрана към Въоръжените сили на страната, съобщи информационната агенция Укринформ, цитирана от БТА.

Зеленски е уволнил досегашния ръководител на подразделението Игор Танцюра, който беше назначен на поста през май миналата година. Мястото на Танцюра е заето от генерал-майор Анатолий Бархилевич.

Досега Бархилевич изпълняваше длъжността началник щаб в Източна Украйна, където се водеха ожесточени сражения след началото на руската инвазия в страната през февруари 2022 г.

09:44 9.10.2023

Украйна твърди за "частичен успех" в две направления

Силите за отбрана на Украйна водят щурмови действия в посока Бахмут, с частичен успех в районите на Клищииевка и Андриивка, съобщи Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна в сутрешната си сводка в понеделник. Украинските военни продължават настъпателната операция в Мелитополското направление, с частичен успех в районите западно от Вербовой в Запорожка област.

Според щаба в посока Купянск украинските защитници са отбили 3 вражески атаки в районите на селищата Синкивка и Иванивка в Харковска област, в Лиманско направление - 4 атаки в района на Макиивка в Луганска област и в Бахмутския район - атакуват северно от Богданивка, Клишчиивка и Андриивка. Общо през изминалото денонощие са станали 37 военни сблъсъка.

14:40 8.10.2023

11 души, сред които и бебе, са ранени при руски обстрел на град Херсон


При руски обстрел тази нощ на жилищни квартали на град Херсон в Южна Украйна бяха ранени 11 души, сред които деветмесечно бебе, съобщиха украинските власти.

През последните 24 часа Русия извърши 55 артилерийски обстрела на Херсон и близките населени места, като са използвани повече от 290 снаряда.

Украйна си върна Херсон през ноември миналата година, но градът често става обект на обстрел от руските сили.

"Херсон преживя още една ужасна нощ", тъй като руските сили "подложиха града и околностите му на продължителен обстрел", заяви украинският областен управител на Херсонска област Олександър Прокудин.

"Ранени са 11 души. В болница са приети 27-годишна жена и 9-месечната ѝ дъщеричка", се казва още в изявлението на Прокудин.

Сред ранените е и 33- годишен здравен работник от Червения кръст, който е приет в болница.

08:37 8.10.2023

Украинската армия продължава настъплението

Настъпателна операция на украинската армия в посока Мелитопол продължава, съобщи Генералният щаб на украинските въоръжени сили във вечерната си сводка.

Основното направление на удара на украинските сили в това направление, от град Орехов на юг към град Токмак (логистичен център на руската отбрана), е между селата Новопрокоповка и Вербовое. Там украинските сили успяха да пробият първия ешелон на руската отбрана, така наречената "линия Суровикин". Настъплението на юг се задържа от контраатаките на руските сили по фланговете на линията Работное - Новопрокоповка - Вербовое.

Руските провоенни блогъри съобщават за украински атаки към Новопрокоповка и руски контраатаки по фланговете край Работное и Вербовое.

Американският институт за изследване на войната съобщава за малък украински напредък западно от Вербовое и неуспешни руски контраатаки.

10:41 7.10.2023

Русия изстреля свръхзвукови ракети по силози за зърно в Украйна

Руските сили нанесоха нов ракетен удар по южната Одеска област в Украйна тази нощ и причиниха щети на пристанищната инфраструктура, съобщи областният управител на областта Олег Кипер.

Най-малко четирима души са ранени при удара, засегнал пансион и зърнен силоз край пристанището, добави Кипер.

Според украинските военни при ракетния удар са били използвани свръхзвукови ракети "Оникс", изстреляни от окупирания от Русия полуостров Крим.

Руските сили извършват редовни ракетни нападения и атаки с дронове по украинската пристанищна инфраструктура през последните седмици, което затруднява Украйна да изнася зърното си.

В средата на юли Москва се отказа от споразумението, което създаваше възможност за извършване на зърнени доставки през Черно море и спомогна за преодоляване на световната продоволствена криза.

09:32 6.10.2023

Руски дронове са атакували четири области в Украйна

Въздушна тревога е обявена в петък сутринта в Харковска област, в североизточната част на Украйна. По-рано военновъздушните сили на страната съобщиха за руски дронове, насочени към Одеска, Николаевска и Кировградска област.
Новината идва на фона на руска ракетна атака по магазин за хранителни стоки в село Гроза в Купянския район на Харковска област, при която загинаха десетки.

Кметът на Харков Игор Терехов съобщи за нанесени от руските сили удари срещу гражданската инфраструктура на града, включително върху жилищна сграда. Ръководителят на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов каза, че след сутрешните атаки 9 цивилни граждани са потърсили медицинска помощ, сред които е и 11-месечно бебе.

Руски дронове атакуваха рано днес и пристанищна инфраструктура в района на украинския град Одеса. Нанесени са щети на силоз за зърно близо до река Дунав, съобщиха украински военни. Няма данни за пострадали хора при удара.
09:28 6.10.2023

Руските сили атакуват фронтовата линия в посока Макиивка в Луганска област, каза говорител на източното командване на украинската армия. "Най-трудният район е секторът Лимано-Купянск", каза говорителят Иля Евлаш пред украинската телевизия.

Периодично избухват боеве край Лиман и Купянск.Украйна казва, че Русия е прехвърлила повече от 110 000 войници към региона.

17:16 5.10.2023

Руските войски атакуваха с ракети магазин за хранителни стоки в Купянския район на Харковска област, загинали са най-малко 47 души, съобщи в Telegram украинският президент Володимир Зеленски, който участва в европейска среща в Испания.

Харковската областна военна администрация уточни, че руските войски са ударили кафене и магазин в село Гроза, като уточни, че към момента изпод развалините са извадени телата на 48 загинали, сред които и 6-годишно момче. Ако броят на загиналите бъде потвърден, той ще бъде един от най-високите в резултат на единичен удар във войната на Русия в Украйна.

15:28 5.10.2023

Русия е подписала споразумение за построяване на постоянна военноморска база на брега на Черно море, която ще бъде част от сепаратисткия регион Абхазия в Грузия, съобщи за руския вестник „Известия“ самообявилият се президент на региона Аслан Бжания.

Новината идва на фона на поредица от украински атаки над основната база на руския Черноморски флот миналия месец. Тя се намира намира на полуостров Крим, незаконно анексиран от Русия през 2014 г.

13:59 5.10.2023

Москва планира да използва морски мини срещу граждански кораби в Черно море, предупреди Лондон

Русия планира да използва морски мини срещу граждански кораби в Черно море, включително да ги поставя до украински пристанища, за да прекъсне износа на зърнени продукти - това се казва в изявление на британското външно министерство.

През юни Москва се отказа от споразумението, което позволяваше на Киев да изнася безопасно хранителни продукти през традиционния коридор в Черно море. Това наложи Украйна да създаде временен хуманитарен коридор и няколко кораба напуснаха украински черноморски пристанища.

"Разузнавателните данни сочат, че Русия планира да атакува граждански плавателни съдове, които използват хуманитарния коридор в Украйна, за да наруши износа на украински кираджии", пише в изявление на британското външно министерство.

Москва "със сигурност би искала да избегне открито потапяне на цивилни кораби и би отправила срещу Украйна фалшиви обвинения за всяко нападение", допълват от Лондон.

Великобритания вече отправи обвинения срещу Русия, че на 24 август е извършила ракетно нападение срещу граждански товарен кораб, което е било осуетено от украинската отбрана.

10:50 5.10.2023

Украинските въоръжени сили съобщиха, че са отбелязали известен напредък в настъплението си на юг, като част от изтощителната контраофанзива за връщане на окупираните от Русия територии.

Силите на Киев се противопоставят и на руските опити да обърнат успехите на източния фронт, постигнати след началото на контранастъплението през юни. Министерството на отбраната в Москва от своя страна съобщи за известни успехи на своите войски на източния фронт.

09:20 5.10.2023

САЩ изпратиха на Украйна над 1 млн. конфискувани ирански боеприпаси

САЩ изпратиха на Украйна повече от 1 милион единици ирански боеприпаси, които са били конфискувани миналата година, съобщи американската арми.

Военноморските сили на САЩ от години конфискуват оръжия, които предполагаемо са изпращани от Иран на подкрепяните от Техеран йеменски бунтовници хуси и обикновено са прекарвани в рибарски лодки, отбелязва Ройтерс.

Централното командване на въоръжените сили на САЩ, отговорно за операциите в Близкия изток, съобщи, че на Украйна са били изпратени близо 1,1 милиона патрона с калибър 7,62 мм. Те са били конфискувани от военноморските сили на САЩ през декември 2022 г., от пратка на иранските Революционни гвардейци за силите на хусите в Йемен.

Изпратените боеприпаси обаче вероятно няма да доведат до радикална промяна в хода на бойните действия в момент, когато Украйна се нуждае от далекобойни оръжия и системи за противовъздушна отбрана.

От началото на войната, която Русия започна преди 19 месеца, тя използва ирански дронове "Шахед" за атаките по украинска територия, макар да отрича това.

18:02 4.10.2023

Украйна съобщи за десант на нейни спецчасти в Крим

Украински специални части са направили десант на територията на анексирания от Русия Крим, съобщи Главното разузнавателно управление на Украйна (ГУР) в сряда.

Службата не уточнява кога и къде точно е извършена операцията.

„Специалните сили „Стугна“ и „Братство“ в състава на спецподразделението „Тимур“ на ГУР на Министерството на отбраната на Украйна осъществиха десант на територията на Кримския полуостров и нанесоха огневи щети на московските окупатори", казаха от пресслужбата на разузнаването.

По-рано в сряда ръководителят на контролирания от Русия Крим Сергей Аксьонов каза, че служители на руската ФСБ са попречили на „вражеска диверсионна и разузнавателна група“ да влезе в Крим. Той каза още, че един от членовете на групата е бил заловен. Това не се съобщава от украинската страна.

Твърденията и на двете страни не могат да бъдат проверени през независими източници.

Това не са първите съобщения за предполагаем десант на украински войски на незаконно анексирания полуостров Крим. На 24 август близо до селището Маяк на нос Тарханкут в Крим се е състоял сблъсък между руски и украински части с участието на плавателни съдове и авиация, съобщиха за Радио Свобода Крим.Реалии източници от украинското разузнаване .

17:47 4.10.2023

НАТО предупреди, че боеприпасите за Украйна са на привършване

Боеприпасите, с които западните страни могат да подкрепят Украйна, привършват. Това съобщиха високопоставени военни служители на НАТО и Великобритания, цитирани от Би Би Си, като призоваха за засилено производство.

09:46 4.10.2023

Русия съобщи, че е свалила 31 украински дрона

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че през нощта срещу сряда над Белгородска, Брянска и Курска области са били унищожени 31 украински дрона. Трите области се намират на границата с Украйна.

Според губернатора на Белгородска област Вячеслав Гладков „над района са били свалени около 19 обекта“. По предварителни данни са пострадали административна сграда в Белгород, къща в село Шишино и три автомобила.

Губернаторът на Брянска област Александър Богомаз съобщи , че един дрон е унищожен над региона, като няма жертви и щети. Той също така написа, че Украйна е обстреляла няколко района на региона с касетъчни боеприпаси. Данните не могат да бъдат потвърдени то независими източници.

В същото време властите в Курск не съобщават за атаки.

13:33 3.10.2023

Украинското разузнаване разби руска агентурна мрежа в Николаевска област

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) съобщи във Фейсбук, че е извършила голяма операция в Николаевска област и е неутрализирала руска агентурна мрежа от 13 местни жители.

Задържаните агенти са събирали разузнавателна информация за местонахождението на военни бази и придвижванията на украинските сили в южната украинска област. Те също така са насочвали руски въздушни атаки срещу жилищна и обществена инфраструктура в град Николаев. С тяхна помощ руските сили са поразили жилищна сграда в Николаев с ракети за противовъздушна отбрана С-300 през есента на 2022 г. При този удар бяха убити седем цивилни, включително едно дете.

Според ССУ руските информатори са предавали координатите на украински обекти на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) чрез "посредник". Става дума за прокремълския блогър Сергей Лебедев, известен с прякора си "Лохмати" ("Косматия"), който работи за ФСС като "кореспондент на свободна практика" на руската новинарска агенция РИА Новости и се крие в окупираната от Русия част от Донецка област.

Лебедев е знабирал агенти през социалните мрежи. ССУ е установила дейността му през юни. Всички 13 членове на агентурната мрежа са задържани на различни места в страната.

12:38 3.10.2023

Русия атакува цивилни обекти в Южна Украйна с артилерия и безпилотни самолети през последните 24 часа, съобщиха местните власти и украинските военни във вторник. По информация на украинската противовъздушна отбрана Украйна е свалила 29 от 31 руски дрона.

14:11 2.10.2023

Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз (ЕС) се събраха в Киев за официална среща в понеделник. В събитието се включи вицепремиерът и външен министър на България Мария Габриел.

Срещата се проведе на фона на последните артилерийски удари на Русия срещу Херсонска област в Южна Украйна от ранните часове на 2 октомври.

Първият европейски дипломат Жозеп Борел и украинският външен министър Дмитрий Кулеба определиха настоящата среща на министрите за „историческа“. За пръв път подобно събитие се провежда извън границите на ЕС.

Заредете още

XS
SM
MD
LG