Връзки за достъпност

Извънредни новини

След украинските атаки над Крим. Русия ще има нова морска военна база - в Абхазия


Президентът на сепаратисткия регион Абхазия Аслан Бжания и руският президент Владимир Путин на среща в Сочи през 2020 г.
Президентът на сепаратисткия регион Абхазия Аслан Бжания и руският президент Владимир Путин на среща в Сочи през 2020 г.

Русия е подписала споразумение за построяване на постоянна военноморска база на брега на Черно море, която ще бъде част от сепаратисткия регион Абхазия в Грузия, съобщи за руския вестник „Известия“ самообявилият се президент на региона Аслан Бжания.

Новината идва на фона на поредица от украински атаки над основната база на руския Черноморски флот през изминалия месец. Щабът на флота се намира на полуостров Крим, който през 2014 г. беше окупиран и незаконно анексиран от Русия.

На 25 септември украинските въоръжени сили съобщиха, че по време на удар по щаба е бил убит командирът на Черноморския флот, а сградата е била сериозно засегната.

Вестник „Уолстрийт джърнъл“, цитиран от БТА, съобщи, че вследствие на украинските атаки Русия е изтеглила по-голямата част от Черноморския си флот от Крим. От страна на Москва няма потвърждение на тази информация.

Сега обаче Аслан Бжания потвърди плановете за нова руска военна база на Черно море. „Подписахме споразумение и в близко бъдеще ще има постоянна военноморска база на руския военноморски флот в Очамчирска област“, каза той пред „Известия“. Мястото се намира на няколкостотин километра от град Новоросийск.

По думите на Бжания целта на споразумението е „да бъде повишено нивото на отбранителните способности както на Русия, така и на Абхазия“.

„Има и неща, за които не мога да говоря“, добави самообявилият се президент на сепаратисткия регион.

Бжания коментира темата, след като в сряда се срещна с руския президент Владимир Путин.

„Ройтерс“ разглежда новината за споразумението между Русия и Абхазия като доказателство, че Москва търси алтернативи на Крим и се стреми да разшири военното си присъствие в Черно море.

През 2008 г. Русия призна за независими страни Абхазия и още един сепаратистки регион на Грузия - Южна Осетия. Това се случи след петдневна война между Русия и Грузия, избухнала заради опит на грузинските войски да си възвърнат контрола над отцепилата се Южна Осетия. В отговор Москва изпрати свои войски в подкрепа на сепаратистите.

След войната Русия създаде военни бази в двете отцепили се провинции. Грузия и много държави в света не признават независимостта на Абхазия и Южна Осетия и ги приемат за суверенна територия на Грузия.

През 2021 г. Европейският съд по правата на човека реши, че Русия е отговорна за изтезания и други нарушения на човешките права по време на войната с Грузия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG