Връзки за достъпност

Извънредни новини
Дим се издига след атака на украински дрон в Тверска област в Русия на 18 септември.
Дим се издига след атака на украински дрон в Тверска област в Русия на 18 септември.

на живо Войната: Украински дрон порази оръжеен склад в руската Тверска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

11:13 20.6.2023

Русия отказа на Организацията на обединените нации (ООН) да позволи достъп до засегнатите от наводнения части на Южна Украйна, за да бъде оказана помощ. Кремъл се позова на "много въпроси" за сигурността и много "други нюанси".

"Призоваваме руските власти да действат в съответствие със задълженията си по международното хуманитарно право. Не може да се отказва помощ на хората, които се нуждаят от нея", каза хуманитарният координатор на ООН за Украйна Денис Браун.

09:14 20.6.2023

Украйна вече се защитава със системата САМП/Т от руските ракети и дронове

Система за противовъздушна отбрана САМП/Т (SAMP/T) със среден обсег е доставена на Украйна, съобщи френският президент Еманюел Макрон. Френско-италианската система, смятана за еквивалент на американската "Пейтриът" вече е в действие и "защитава ключови съоръжения и човешки животи в Украйна", каза той четири месеца, след като обеща на Киев доставката.

САМП/Т, известна и като МАМБА, е първата противоракетна европейска система с по-голям обсег и ще помогне на Украйна да се предпази от атаки на руски дронове, балистични ракети и самолети. Нейните пускови установки са оборудвани с ракети Астер с обсег около 100 км.

Междувременно Русия предприе и през изминалата нощ широкообхватна въздушна атака срещу столицата Киев и градове от източната до западната част на страната. В някои райони сирените за въздушно нападение са били задействани в продължение на няколко часа. Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи, че по предварителна информация системите за противовъздушна отбрана са свалили 28 от 30 дрона "Шахед" иранско производство, които Русия използва от началото на войната.

Военната администрация на Лвов - град с около 700 000 жители на 70 км от границата с членуваща в НАТО Полша, съобщи, че руските сили са поразили "критична инфраструктура", вследствие на което е избухнал пожар.

11:07 19.6.2023

Украйна казва, че напредва с "деокупацията" в района на Донецк

Сраженията в Украйна са интензивни на няколко фронта според информация на Киев и Москва.

Руските сили се фокусират в южна Украйна, в Донецка област. В същото време Киев продължава да се опитва да си възвърне територии в региона, като част от „стъпките към деокупация“.

Украинският президент каза през нощта в събота, че „Русия ще загуби всичко, заради което разрушават бъдещето на своята държава“. Според него Украйна ще успее да си възвърне окупираните от руските сили територии.

„Нашата армия се движи – позиция по позиция, стъпка по стъпка, ние напредваме“.

Според украинската армия през уикенда е имало над 20 сблъсъка между руската и украинските сили. Според тяхната информация е имало и 59 въздушни атаки през последните 24 часа.

Руски военни официални лица, цитирани от международни медии, казват, че Украйна е стреляла няколко пъти и в град от руска страна в Белгородска област.

13:24 18.6.2023

Русия е взривила язовир "Нова Каховка" според доказателства на Ню Йорк Таймс

Разрушаването на язовирната стена на "Нова Каховка" е резултат от вътрешна експлозия, предизвикана от Русия, твърди изданието Ню Йорк Таймс.

Позовавайки се на инженери и експерти по експлозиви, разследване на медията е открило доказателства, които предполагат, че на 6 юни е детониран експлозивен заряд в проход, минаващ през бетонната основа на язовира, унищожавайки конструкцията му.

„Доказателствата ясно сочат, че язовирът е бил срутен от експлозия, предизвикана от страната, която го контролира - Русия“, пише изданието.

Отделно от това екип от международни правни експерти, подпомагащи разследване на украинските прокурори, даде своя предварителна констатация в петък, че е „много вероятно“ срутването в Херсонска област на Украйна да е причинено от експлозиви, поставени от руснаци.

Кремъл обвинява Киев в саботиране на стената на водноекелтрическата централа, за да отреже ключов източник на вода за Крим и да отвлече вниманието от „колебливото“ според тях контранастъпление срещу руските сили.

От своя страна Украйна обвинява Русия, че е взривила язовирната стена от съветската епоха, която е под руски контрол още от първите дни на нейната инвазия през 2022 г. Според украинските власти целта на това е била да се отприщят наводнения в голяма част от бойното поле, които да унищожат земеделска земя и да прекъснат гражданското водоснабдяване.

Засега няма независима проверка на твърденията на двете страни за причината за експлозията.

"Екоцид". Хиляди риби са мъртви заради взрива на украинския язовир
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

12:42 16.6.2023

Загинаха цивилни при руски обстрел в три украински района

Двама души загинаха, а други двама бяха ранени през изминалото денонощие в Херсонска област заради руски обстрел, съобщи началникът на областното военно управление Александър Прокудин.

"През изминалото денонощие противникът извърши 54 обстрела, като изстреля 223 снаряда от минохвъргачки, дронове, самолети, а също така нанесе ракетни удари. Врагът е изстрелял 37 снаряда по град Херсон. Руските военни са се прицелили в жилищните квартали на населените места в района", написа той в Телеграм. По-късно Прокудин добави, че през нощта срещи петък руската армия е обстреляла град Новоберислав с ракетен и артилерийски огън, двама души са загинали и там.

В същото време началникът на военното управление на Донецк Павло Кириленко съобщи, че в четвъртък 10 жители на района са били раненислед обстрел от руски войски. "Противникът извърши 71 атаки на 14 населени места в района" За нощен обстрел съобщи и егиона: 61 с артилерия по Гуляйпол, Зализничный, Новодаровка, Билогири и 10 със зенитни оръдия по Левадни, Олхивски, Червони, Камянски и други села на фронтовата линия. Добавени са 24 сигнала за унищожаване на жилища и имущество на хора“, пише той в телеграма.

За нощен обстрел съобщи и началникът на областната военна администрация на Днепропетровск Сергей Лисак. "Тази нощ агресорът се насочи към община Марганец от Никополска област. Отново удари с тежка артилерия", написа той.

17:12 15.6.2023

Украйна твърди, че си е възвърнала контрола над територия от 100 кв. км 

Украйна си е възвърнала контрола над територия с площ от над 100 квадратни километра в резултат на своята контраофанзива срещу руските сили, предаде Ройтерс, като се позова на украинския бригаден генерал Олексей Громов.

Той потвърди, че в началните етапи на офанзивата, която Украйна започна миналата седмица, са били освободени седем селища в Донецка и Запорожка области.

Армията е напреднала с до три километра в близост до село Мала Токмачка в запорожкия сектор и до седем километра в близост до село, разположено южно от Велика Новоселка в донецкия сектор, съобщиха официални представители на военните.

Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди обстановката на бойното поле от независими източници.

08:21 15.6.2023

Русия нанесе нови удари. Украйна твърди, че окупаторите са понесли тежки загуби

Руската армия нанесе нови масирани ракетни удари по различни украински градове през нощта срещу четвъртък. Местните власти съобщиха за експлозии в Кривой рог, Одеса и Харков. Преди ден бяха обстреляни още Краматорск и Константинивка.

Заради новите удари през нощта беше обявена въздушна тревога в половината от 24-те украински области. В ранните сутрешни часове на четвъртък тревогата беше отменена. Най-дълго тя остана в сила в Одеска област, където отекнаха пет поредици от експлозии.

Междувременно зам.-министъра на отбраната Ханна Маляр написа в Телеграм, че "въпреки фалшивите руски съобщения, които твърдят противното, украинската армия даде много по-малко жертви при своето настъпление в сравнение с окупаторите".

Според нея руските загуби са близо девет пъти повече от украинските при източния град Бахмут, а в Южна Украйна съотношението е над пет към едно.

През последните дни министерството на отбраната на Русия неведнъж обяви, че неговите сили са спрели украинското контранастъпление и са причинили многобройни жертви на другата страна. Руският президент Владимир Путин спомена за "катастрофални загуби" на украинската армия.

Ханна Маляр отхвърли тези твърдения като дезинформационна кампания, целяща да деморализира украинските войници и общество.

11:32 14.6.2023

Руска артилерийска бомбардировка на Сумска област. Седем души са убити

Седем души са загинали в Сумска област при руски артилерийски обстрел, съобщи началникът на регионалното военно управление Володимир Артюх. Областта се намира на границата с Русия.

„Врагът нанесе артилерийски удар по Шосткийския район, в резултат на което бяха убити седем служители на Държавната горска служба“, каза Артюх във видеообръщение. Според властите по време на обстрела хората са пътували в автомобил.

Според местните власти през деня руските войски са обстрелвали с различни видове оръжия осем населени места в Сумска област - Хотинск, Мирополск, Билополск, Зноб-Новгородск, Средино-Будск, Есманск, Новослобидск и Великописаровск.

11:29 14.6.2023

Русия нанесе смъртоносни удари в няколко украински региона

Най-малко трима души са били убити и 13 са ранени след руски удар по Одеса, съобщи южното командване на украинската армия. През нощта Русия е изстреляла четири ракети "Калибър" по черноморския град, като е ударила складове, бизнес център, училище, жилищен комплекс и магазин в центъра на града. От армията посочиха, че под развалините може да има още хора.

В същото време трима души са били убити след руски ракетен обстрел по Краматорск и Константинивка в Донецка област, съобщи областният управител Павло Кириленко във Фейсбук.

09:00 13.6.2023

Русия е извършила масирана ракетна атака през нощта срещу централния украински град Кривой Рог, при която има загинали и ранени, както и щети по цивилна инфраструктура. Това съобщи Ройтерс във вторник, цитирайки местните власти.

08:59 13.6.2023

Жертвите от наводненията в Херсонска област са вече 10, изчезналите са 41

Украйна съобщи, че броят на жертвите на наводненията, причинени от разрушаването на язовир "Нова Каховка", е достигнал 10, а 41 души в Херсонска област са в неизвестност.

"Имаме десет загинали в Херсон и околностите му... и 41 безследно изчезнали", съобщи украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко в Телеграм.

Язовирът, разположен в район под руски контрол, беше разрушен на 6 юни, като наводни стотици квадратни километри по течението на река Днепър. Това наложи евакуацията на хиляди местни жители и породи опасения за хуманитарна и екологична катастрофа.

Губернаторът на Херсонска област Олександър Прокудин съобщи в Телеграм, че в град Херсон са били открити още две тела. "В един от кварталите на града беше открито тялото на жена, чиято самоличност все още не е установена, както и на 50-годишен мъж ", каза той. Ден по-рано Прокудин съобщи за трима загинали, след като руската армия е открила огън по лодка, евакуирала цивилни.

08:48 13.6.2023

Украйна е освободила още три села

Украинските сили си възвърнаха контрола върху още три села, с което отвоюваните от началото на контраофанзивата населени места стават седем. Това каза украинската заместник-министърка на отбраната Ганна Маляр, цитирана от Ройтерс.

Тя написа в Телеграм, че през последната седмица украинските сили са отвоювали седем села по протежение на около 100-километрова линия от запад на изток, която се пада югоизточно от град Запорожие. Сред тях са и Лобковое, Левадное и Новодаровка. Миляр допълни, че украинските войски са напреднали с общо 6,5 километра и че отново са поели контрола върху площ от 90 квадратни километра.

Преди това Киев съобщи, че украинската армия е отвоювала четири села в същия район: Сторожевое, Благодатное, Нескучное, Макаровка. Москва все още не е признала официално напредъка на украинските сили, но известни руски военни блогъри казаха, че украинските сили са превзели Благодатное, Нескучное, Макаровка и са продължили на юг, отбелязва Ройтерс.

19:36 12.6.2023

Дания ще изпрати на Украйна боеприпаси за 36 млн. долара

Дания ще изпрати 2000 артилерийски снаряда на Украйна, съобщиха в понеделник изпълняващият длъжността министър на отбраната на Дания Троелс Лунд Поулсен и външният министър на страната Ларс Льоке Расмусен.

"Украйна успя да удържи руснаците. Сега е време за отговор. Това изисква украинците да разполагат с необходимите способности. Това включва и боеприпаси", каза Льоке.

Общата стойност на боеприпасите, които ще бъдат изпратени на Украйна, ще e около 36 млн. долара. Парите за закупуването им ще бъдат отпуснати от Фонда за Украйна, създаден от партиите в датския парламент. През 2023 г. бюджетът на фонда е 650 млн. долара, пише датското издание Berlingske.

11:42 12.6.2023

Украйна съобщи, че е освободила няколко села в югоизточната част на страната, като първи успехи в дългоочакваната си контраофанзива, за която в събота президентът Володимир Зеленски потвърди, че е започнала. В социалните мрежи се публикуват кадри как бойците празнуват, развяват украинското знаме там и викат: "Слава на Украйна!".

Засега Москва не е коментирала тези съобщения, дори твърди, че постига успехи на фронта.

09:26 12.6.2023

Жертви при руски обстрел на лодки с евакуиращи се от Херсон. МНС разследва взрива на язовир "Нова Каховка"

Руски военни са стреляли по лодки с хора, които са били евакуирани след големите наводнения в Херсонска област след взривяването на стената на язовир "Нова Каховка", има убити и ранени, съобщиха украинските власти.

Първо ръководителят на украинската президентска канцелария Андрий Ермак съобщи, че руските сили "са открили огън в гърбовете на цивилните граждани" и шестима души са ранени. По-късно Националната полиция на Украйна уточни, че лодките са били обстрелвани, докато украинските спасители са евакуирали 21 души от левия, окупиран бряг на река Днепър. В резултат на това 3-ма души са загинали, а 8 са били ранени, сред които и двама полицаи. Генералната прокуратура на Украйна съобщи, че броят на ранените е нараснал до 23 души - повечето възрастни трудноподвижни хора, и започва разследване за нарушаване на законите и обичаите на войната в съчетание с умишлено убийство.

На 8 юни руските сили пак обстрелваха жители на Херсон, които се евакуират,тогава 9 души бяха ранени.

Междувременно президентът Володимир Зеленски съобщи в последното си видеообръщение, че вече е в ход разследване на Международния наказателен съд (МНС) за разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“ . Той уточни, че през последните дни представители на МНС са посетили Херсонска област, след като още първия ден Киев е изпратил искане. Зеленски каза, че е важно експертите да видят последиците от бедствието, включително случаи на обстрел на наводнени райони. Вече са евакуирани около 4000 жители от засегнатите зони.

14:53 11.6.2023

Около 700 000 души в Украйна са останали без питейна вода според ООН

Около 700 000 души в Украйна са лишени от достъп до чиста питейна вода в резултат на разрушаването на язовира "Нова Каховка". Това каза заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс пред Асошиейтед прес. Става дума за жители, които се намират както в контролираните от Украйна територии, така и в окупираните от Русия райони.

В Херсонска област е забранено къпането във водоемите и риболовът поради замърсяването на водата, а в самия Херсон е забранено да се поливат животни и да се черпи вода от местните извори.

Според Грифитс ООН вече е предоставила помощ на 30 000 жители на наводнените райони под украински контрол. Многобройни доброволци също работят на място. Руските военни не са предоставили на представителите на ООН достъп до контролираните от тях територии.

Ръководителят на Херсонската областна военна администрация Олександър Прокудин каза, че нивото на водата в наводнените райони на десния бряг на река Днепър е спаднало с 26 сантиметра през нощта. По негови данни на десния бряг на река Днепър остават наводнени 32 населени места. Евакуирани са общо 2 716 души.

08:54 11.6.2023

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че руските сили са съсредоточили основните си усилия в събота върху пълното окупиране на Донецка и Луганска област.

08:53 11.6.2023

Украинският президент Володимир Зеленски каза в събота, че се предприемат контраофанзивни действия срещу руските сили, без да даде подробности.

12:18 10.6.2023

Трима цивилни са загинали, а 26 са ранени при руска атака с безпилотни самолети в черноморския украински град Одеса в ранните часове в събота, съобщиха украинските военни сили. Сред ранените има три деца и бременна жена.

12:14 10.6.2023

Британското правителство отчита смесен напредък на Украйна през последните два дни

Британското правителство определи като смесен напредъка на украинските сили, които водят сражения в Южна и Източна Украйна през последните 48 часа, съобщи Ройтерс.

"В някои райони украинските сили вероятно са постигнали добър напредък и са проникнали в първата линия на руската отбрана. В други напредъкът на украинските сили е бил по-бавен", се казва в изявление на британското министерство на отбраната.

"Резултатите на руските сили са разнопосочни: някои части вероятно провеждат надеждни маневрени отбранителни операции, докато други са се оттеглили в известен безпорядък, на фона на зачестилите съобщения за руски жертви при оттеглянето им през собствените им минни полета."

Заредете още

XS
SM
MD
LG