Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украинските военни съобщават за тежки сблъсъци в Източна Украйна


Украински войници карат бронетранспортьор близо до фронтовия град Бахмут.
Украински войници карат бронетранспортьор близо до фронтовия град Бахмут.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че руските сили са съсредоточили основните си усилия в събота върху пълното окупиране на Донецка и Луганска област.

Новината идва на фона на изказване на украинския президент Володимир Зеленски от събота, че украинските контранастъпателни действия са в ход.

Според украинските военни през деня са се състояли 28 бойни сблъсъка, а украинските военновъздушни сили са нанесли 15 удара по пунктовете за съсредоточаване на руската армия.

Украинският ракетен и артилерийски огън е поразил два контролни пункта, пет района на съсредоточаване на войски, оръжия и военна техника, едно артилерийско подразделение на огнева позиция и четири други "важни обекта на окупаторите", се посочва в съобщението.

Противникът е нанесъл 66 въздушни удара и е извършил 39 атаки от ракетни системи. "За съжаление, има загинали и ранени сред цивилното население, разрушени и повредени са частни домове и друга гражданска и административна инфраструктура", се казва във вечерната актуализация на Генералния щаб.

В доклада се казва още, че украинските сили са отблъснали вражески атаки в района на Бахмут и Марийка - центрове на тежки сблъсъци в източната част на страната. Според Генералния щаб руските сили "продължават да търпят тежки загуби, които се опитват да прикрият".

Радио Свободна Европа (RFE/RL) не може да потвърди независимо твърденията за бойното поле.

По-рано Зеленски отказа да разкрие подробности за контраофанзивните дейности. Той говори на съвместна пресконференция в с канадския премиер Джъстин Трюдо, който беше на изненадващо посещение в Киев, по време на което обяви нова военна помощ за Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG